Hovedinnhold

Supervinter kan gi kald sommer

IIIK: Det kan gå mot en kjølig sommer. Foto: Illustrasjonsfoto: Petter Emil Wikøren/VG
IIIK: Det kan gå mot en kjølig sommer. Foto: Illustrasjonsfoto: Petter Emil Wikøren/VG
(VG Nett) Tenkte du kanskje at en ekstremt kald vinter kompenseres med en ekstra varm sommer? Tenk igjen.

Denne saken handler om:

Meteorolog Roar Inge Hansen i Storm fikk en e-post om nettopp dette fra en 7-klassing. Dermed begynte han å se på tall fra bergensområdet fra 150 år tilbake.

Resultatet er ikke særlig oppløftene for håpefulle som allerede har begynt å tenke i retning av badeshorts og hagemøbler:

- Når vi statistisk sett har hatt en kaldere vinter enn det som er vanlig, så er signalet at det forflytter seg inn i både våren og sommeren og til dels høsten, sier Hansen til VG Nett.

Sjekk været der du bor på pent.no

- Varmere den siste tiden

På Storms egne hjemmesider advares det mot «gensersommer», men selv om tendensen er der, er det for tidlig å avblåse sommeren helt.

- Jeg kan ikke slå fast noe bombesikkert, men det jeg vet er at slike signaler ofte forflytter seg inn i sommeren, sier Hansen.

Les også:Kulden varer ut februar - minst

Han humrer litt over påstander om at det blir «gensersommer».

- Det har vært en tendens til varmere somre den siste tiden. Men statistisk sett er det litt større sjanse for at årets sommer ikke blir så varm, sier Hansen som presiserer at han kun har regnet på tall fra Bergen.

Kald start på våren

At kulda fortsetter utover den første vårmåneden er også mer sannsynlig enn at utepilsen i sommer må drikkes med polvotter.

- Nå blir nok mars kald. Det er ikke noe som tyder på omlegging. Det blir i alle fall sent i mars slik det ser ut nå, sier Hansen.

Han sier han ikke vet sikkert hvorfor det oftere blir en kald sommer etter en kald vinter, men har likevel noen teorier.

- Det har nok litt å gjøre med snødekt landskap, at det bygges opp høytrykk og havet blir nedkjølt, sier Hansen.

VG Nett skrev tidligere i dag at det er mellom 8 til 10 grader kaldere i dag enn det som er normalen på denne tiden av året.

Det var i helgen også varslet om svært glatte veier på Østlandet på grunn av alt snøværet den siste tiden.

Om du synes statistikken til Hansen er nedbrytende kan det være en trøst at det ikke er veldig store utslag:

Sannsynligheten for en kaldere vår enn normalen er 61 prosent. En kaldere sommer enn normalt 55 prosent, og en kaldere høst enn normalt er 59 prosent.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks