Hovedinnhold

Stormflo-toppen nådd - ble lavere enn fryktet

Ingen alvorlige hendelser eller skader rapportert til politiet

STAVANGER / HAUGESUND / BERGEN (VG) Her padler Albert Vedeler (43) inne på kaien på Bryggen i Bergen. Stormflo-toppen ble nådd uten at noen alvorlige hendelser var rapportert til politiet.

Denne saken handler om:

Yr eller pent?

VGs vær-app sammenligner værmeldingene fra Yr og Storm.
Last ned her:

Meteorologene nedjusterte springflo-anslaget under ekstremværet «Vidar» med 5–10 centimeter. Samtidig ser det ut til av toppen ble nådd en halvtime senere enn oppgitt.

Nå ser det ut til at heller ikke det nye og lavere anslaget traff helt: Havninvået i Bergen nådde bare 218 cm, som er 7 cm lavere enn siste anslag. I Stavanger var høyeste måling på 161 cm, som også er 7-8 cm under siste prognose.

Nedjustert

Hverken politiet i Rogaland, Haugaland eller Hordaland har fått innrapportert noen skader eller alvorlige hendelser i forbindelse med ekstremfloen.

Mens anslagene onsdag ettermiddag lå på en tidevannstopp på mellom 225 og 231 centimeter i Bergen, er det nye anslaget nå på mellom 220 og 225 centimeter over såkalt sjøkartnull.

- Vi ser nå at havvannet går inn over kaikantene i Stavanger, og ligger fortsatt an til å nå 220-225 centimeter i Bergen - det vil si at den vil gå inn i husene på Bryggen, sier statsmeteorolog Frode Hassel.

Det blåser bare frisk bris på Flesland flyplass, men oppe på fjellene på Sotra er vindstyrken stiv kuling med vindkast i liten storms styrke.

- Men husk ekstremvarselet gjelder ikke bare bysentrene, det gjelder hele Vestlandet, særlig med tanke på mange naust som ligger utsatt til, påpeker han.

Litt over klokken 0930 registrerte Brannvesenet i Bergen vann over kaikanten ved Skur 8 på Bryggen i Bergen, og la ut lenser.

Les også: Nå kommer «Vidar»

Sesongjustert

– Nedjusteringen skyldes flere ulike forhold – disse prognosene oppdateres hver sjette time. En av grunnene er at tidevannstabellene vi bruker, allerede var justert sesongmessig for noe vinteruvær, og uværet vi nå har, får dermed ikke så stort utslag på toppen av dette, sier statsmeteorolog Frode Hassel ved Meteorologisk institutts avdeling i Bergen.

HAR DU BILDER, VIDEO ELLER INFO? TIPS VG!
2200@VG.NO || (+47) 2200 0000 || SMS/MMS til 2200

Stiger tidevannet over 205 centimeter, vil sjøvann flomme inn over Bryggen i Bergen.

– Kaikanten er noe høyere, men bygningene ligger noe lavere, forklarer Hassel.

<p>HAVET NÅDDE IKKE OPP: Hotelldirektør Reidar Westre ved Scandic Maritim Hotel i Haugesund deltok selv i arbeidet torsdag morgen med å spa sand i plastsekker og bruker dem som demning mot springfloen.</p>

HAVET NÅDDE IKKE OPP: Hotelldirektør Reidar Westre ved Scandic Maritim Hotel i Haugesund deltok selv i arbeidet torsdag morgen med å spa sand i plastsekker og bruker dem som demning mot springfloen.

Foto: Tor André Johannessen

Politiet i Bergen varsler at deler av sentrum kan bli stengt for biler på kort varsel, og oppfordrer bilister til begrenset kjøring gjennom sentrum fra 09 til 13 torsdag formiddag. De ber også bileiere som parkerer langs havnen sjekke bilen.

Les også: Varsler tre dager med uvær på Vestlandet

Stanser flovannet

I Haugesund tok hotelldirektør Reidar Westre spade og sandsekker fatt. Han og over tjue personer jobbet fra klokken halv syv i dag med å fylle på med sandsekker utenfor hotellet.

I etterkant viser det seg at det ikke var nødvendig.

– Så mye arbeid som vi la ned, kunne vannet om ikke annet nådd opp til sandsekkene, sier han med et smil til VG når uværet har passert.

– Men vi er hvert fall bedre forberedt til neste gang, sier Westre.

Han sier at under forrige uvær ble noen deler av lokalene til hotellet som ligger lavere enn kaien rammet.

- Da gikk det vann inn i to store lagre, og utstyr fløt rundt. Nå tok vi høyde for det, sier Westre.

Bare ekstremflo

Meteorolog Hassel understreker at ekstremværet «Vidar» som treffer Vestlandet i morgen, er varslet kun på grunn av høyt høyvann. Det er varslet sterk kuling rett fra vest på Vestlandet, og dette ser ut til å blåse jevnt utover dagen.

– Vi har et mindre lavtrykk som ser ut til å lage vind inntil liten storm sør for Stavanger, sier han.

<p>VERSTE SIDEN 2005: Stormfloen på Vestlandet torsdag formiddag blir den høyeste siden ekstremværet «Inga» for nøyaktig 12 år siden. Da så det slik ut på Bryggen i Bergen.</p>

VERSTE SIDEN 2005: Stormfloen på Vestlandet torsdag formiddag blir den høyeste siden ekstremværet «Inga» for nøyaktig 12 år siden. Da så det slik ut på Bryggen i Bergen.

Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Høyvannet skal ved 10.30-tiden nå hele 220–225 centimeter over såkalt sjøkart-null i Bergen, og dette blir i så fall det høyeste tidevannet som har funnet sted siden ekstremværet Inga i 2005.

I Stavanger skal høyvannet nå 168 cm klokken 1020 i formiddag, som er 71 cm over normal flo.

– Statistisk er dette en hendelse som skjer hvert 20. år, forklarer statsmeteorolog Anne Mette Olsen ved Meteorologisk institutt i Bergen.

Sjekk uværet her! Trykk med musepekeren på kartet, og du seg for mye det blåser. Vindkartet er levert av Earth.nullschool.net.

Fullmåne og lavtrykk

Modellene som brukes blant annet av Kartverket viste onsdag at tidevannet kunne nå helt til 231 cm, men dette tror ikke Olsen kommer til å skje:

– Vi tror at modellen tar litt for mye i, og at floen stanser på 220 til 225 cm. Men det er nok til at for eksempel den gamle trehusbebyggelsen på Bryggen i Bergen vil ta inn vann, sier hun.

Årsaken til det høye tidevannet er et sammentreff av tre forhold: Det er fullmåne torsdag, noe som vanligvis gir ekstra høy flo. 

– Normalt er det riktignok to dager etter fullmåne at den såkalte astronomiske springfloen er høyest. Derfor kunne situasjonen vært enda mer spesiell. Men vi har i tillegg et stort lavtrykk over oss, som ligger nede på 965 og lavere, noe som løfter havnivået. Den tredje faktoren er sterk pålandsvind. Den vil ha en styrke på sterk kuling, og stå rett inn fra vest.

Sjekk nøstet

Ekstremværet Vidar gjelder for Vestlandet sør for Stad. Olsen peker på at det også kan skje lokal oppstuvning av havnivå i enkelte fjorder.

– Alle som har nøst stående nær til sjøen, bør sjekke og se at ting ikke kan ta skade, sier hun.

Det store lavtrykket som har herjet over Nord-Europa disse dagene, sørget for at mange trær veltet, både i Østfold, Vestfold, Buskerud og Telemark. Ved Heistadstranda i Telemark sank en lekter ved kai, og i Moss ble en mann sendt til sykehus med sår i hodet etter å ha blitt truffet av en flygende gren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks