Hovedinnhold

Sprengkulde flere steder i landet i natt

BIKKJEKALDT: Det er sprengkulde over hele Norge nå og det vil trolig ikke bli mildere med det aller første. Foto: Scanpix
BIKKJEKALDT: Det er sprengkulde over hele Norge nå og det vil trolig ikke bli mildere med det aller første. Foto: Scanpix
(VG Nett) Det har vært en usedvanlig kald natt over hele landet. Bjorli i Oppland kunne registrere den laveste november-temperaturen på 25 år.

Denne saken handler om:

Meteorologisk institutt målte natt til torsdag -29,7 grader i Bjorli. Det er kulderekord for denne målestasjonen, som riktig nok er relativt fersk. Temperaturen i området, som ble registrert fra en nærliggende stasjon, har imidlertid vært like lav kun én gang siden 1976 - den nest siste novemberdagen i 1985.

- Usedvanlig kaldt

Bjorli var det kaldeste stedet på Østlandet, og landets nest kaldeste sted, natt til torsdag. Aller kaldest var det ved Suolovuopmi på Finnmarksvidda, der det ble notert -31,5 grader. På Fillefjell i Sogn var det -29,3 grader, mens Tynset i Hedmark var fjerde kaldest med -28,1.

- Det er veldig mange steder som har hatt under 20 minusgrader, opplyser statsmeteorolog Mette Skjerdal ved Meteorologisk institutt.

Hun forteller at det er usedvanlig streng kulde, tatt i betraktning at vi fremdeles befinner oss i november.

- Dette er temperaturer under normalen. Men vi har hatt en natt med lite skyer, sterk utstråling og kald vind fra nordøst. Da blir det ofte kaldt, sier hun.

Fra sin målestasjon på Blindern kunne meteorologene notere nattens kaldeste Oslo-temperatur tidlig torsdag morgen: -6,8 grader.

Sjekk været der du bor på www.pent.no 

- Kaldt i lang tid

Det kalde været er ventet å holde seg i ukene som kommer.

- Alle prognoser viser at det vil bli minusgrader og kaldt i lang tid, men om det blir så kaldt som i natt er ikke sikkert, sier Skjerdal.

Hun forteller at det kan skye til allerede i morgen, men at temperaturene likevel vil ligge på minussiden.

- Det er mulig at det blir mildere i Nord-Norge neste uke, men i sør vil det holde seg kaldt, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks