Hovedinnhold

Solstorm skapte nordlys i store deler av Nord-Europa

NORDLYS: Det vakre nordlyset ble sett så langt sør som i Essex i England, melder The Guardian. Bildet er et illustrasjonsfoto fra Lyngen i Troms. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS
NORDLYS: Det vakre nordlyset ble sett så langt sør som i Essex i England, melder The Guardian. Bildet er et illustrasjonsfoto fra Lyngen i Troms. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS
Selv om Tromsø liker å kalle seg Nord-Norges nordlyshovedstad, var de natt til fredag ikke alene om fenomenet.

Denne saken handler om:

Av Lars Johnsen ( ITromsø.no )

Den britiske avisen The Guardian melder at nordlyset natt til fredag kunne ses så langt sør i England som Essex.

Ifølge forsker og gruppeleder ved Tromsø Geophysical Observatory, Chris Hall, var årsaken til den uvanlige nordlysaktiviteten et koronamasseutbrudd fra solen, eller et såkalt CME.

- Det betyr at det kommer masse materiale fra solen, og utbruddet omfatter mer eller mindre hele jorden, sier han til ITromsø.

Utslag i Sør-Atlanteren

Hall forteller at når solstormen kommer inn mot jorden, så er det som regel polområdene som får gjennomgå - spesielt på dagtid.

- Deretter blir det vanlig nordlys etterpå, når partiklene kommer inn fra nattsiden, utdyper han.

Forskeren forteller videre at de natt til fredag så store reaksjoner på magnetometernettverket sitt.

- Det strekker seg fra Longyearbyen helt ned til Sør-Atlanteren. Vi så utslag i magnetfeltene hele veien ned, sier han.

Kan true kommunikasjon

Hall forteller at når en solstorm som denne treffer, blir alle radiosignaler visket ut.

- Alt av radiobølger absorberes, og man ser ingenting. Det kan bety at kommunikasjon til blant annet militæret faller ut, sier han.

Ifølge forskeren er det vanskelig å forutse slike utbrudd.

Stor interesse

- Det går i syklus med solen. Omtrent hvert ellevte år er aktiviteten maksimal, men det er likevel veldig vanskelig å spå når det blir mye aktivitet. Da kunne man tjent gode penger, sier han.

Les mer: Nordlyset danker ut pyramidene og den kinesiske mur 
Les mer: Lonely planet lovpriser nordlyset 

Hall forteller at det jobbes hardt med å prøve å forutsi slik aktivitet, da det ikke bare kan slå ut kommunikasjon, men også forstyrre GPS-signaler og lignende.

- Oljeselskap som driver i Barentsregionen er blant annet sårbare. Det er derfor mye interesse i å predikere den her typen aktivitet, forklarer han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks