Hovedinnhold

Solstorm på vei mot jorden

<p>SOLSTORM: Gasser fra sola treffer jordens magnetfelt. Solstormen kan få konsekvenser dersom den er svært kraftig. Foto: NASA</p>

SOLSTORM: Gasser fra sola treffer jordens magnetfelt. Solstormen kan få konsekvenser dersom den er svært kraftig. Foto: NASA

Foto: Nasa, NASA
Fenomenet som kan treffe atmosfæren i kveld eller i morgen kan gi nordlys over store deler av Norge.

Denne saken handler om:

I solens atmosfære er det stadig forskjellige fenomen og eksplosjoner. Iblant skjer også utladninger av magnetisk energi, noe som skaper kraftige eksplosjoner som sender ut store mengder røntgenstråling og ultrafiolett lys. Utbruddene slynger også ut skyer av elektrisk ledende gass.

Nå er to slike solstormer på vei mot jorden. Den første gasskyen er ventet å treffe jordens magnetfelt like etter midnatt og den andre utpå dagen fredag. Her kan du følge solstormen.

SEND INN DITT NORDLYS-BLINKSKUDD HER!

Dette fører til at nordlyset kan bli synlig på andre steder enn hva vi er vant til. Svenske Dagens Nyheter melder at solstormen også kan bli synlig i Stockholm.

<p>EKSPERT: Solfysiker Pål Brekke.<br/></p>

EKSPERT: Solfysiker Pål Brekke.

Foto: Norsk Romsenter

Pål Brekke, solfysiker og seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, sier til VG at det den siste uken har skjedd to eksplosjoner på solen.

– Det sender ut mye røntgen- og UV-stråler som umiddelbart treffer jordens atmosfære. Den første gasskyen er ventet å ankomme i natt. Skyen som ble sendt ut i går beveger seg 7 millioner kilometer i timen, så det er vanskelig å beregne nøyaktig når den vil treffe jorden, sier han og legger til:

– Når den treffer jordens magnetfelt så vil hele magnetfeltet riste som en geléklump. Det blir ikke noe farlig, og konsekvensen er at det blir flott nordlys. Vi kan få nordlys i store deler av landet hvis vi er heldige, sier Brekke til VG.

<p>VAKKERT: Nordlys over Lyngen i Troms i 2013.<br/></p>

VAKKERT: Nordlys over Lyngen i Troms i 2013.

Foto: Øyvind Nordahl Næss, VG

Allikevel kan store solstormer få store konsekvenser for mennesker. Brekke forteller at den siste kraftige solstormen som ble observert var i 2003. Denne gjorde at satellitter ble skadet.

– Stormen som kommer nå er ikke så kraftig at den vil skape store problemer, sier Brekke, mens han påpeker at kraftnett, retningsstyrt boring og satellitter kan bli påvirket.

Han forteller også at såkalte superstormer virkelig kan få konsekvenser for mennesker. Denne typen storm har man kun observert en gang i 1859.

– Da glødet telegraflinjene i natten. Man vet ikke når en slik solstorm vil komme igjen. Det kan skje om ti eller 100 år.

Solstormer er i seg selv ganske vanlig og fører blant annet til nordlys. De fleste er relativt svake, men omtrent én gang hvert tiende år kommer det en kraftig en.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks