Hovedinnhold

Snøvarsel på Østlandet neste uke

SNØFALL: Snart er vinteren tilbake - kanskje allerede neste uke, ifølge statsmeteorolog Haakon Melhuus (innfelt). Her fra Oslo i fjor vinter. Foto: Scanpix/Frode Hansen
SNØFALL: Snart er vinteren tilbake - kanskje allerede neste uke, ifølge statsmeteorolog Haakon Melhuus (innfelt). Her fra Oslo i fjor vinter. Foto: Scanpix/Frode Hansen
(VG Nett) Det er på tide å finne fram vinterdekkene. Snart har vinteren kommet i hele landet.

Denne saken handler om:

Dagens dato, 14. oktober, er ifølge gammel skikk den første vinterdagen og starten på vinterhalvåret.

De nordligste og mest høytliggende delene av landet har allerede fått en forsmak på vinteren med hvit nedbør, og neste uke kan det være Østlandet sin tur.

- Tirsdag, onsdag og torsdag er det i lavlandet Østafjells ventet lav temperatur og nedbør. Dermed er det mulig at det kommer snø og sludd nattestid, og kanskje også på dagen, sier vakthavende meteorolog Haakon Melhuus ved Meteorologisk institutt til VG Nett.

Pent.no:Sjekk været der du bor!

Prognosene for neste uke er usikre, men Melhuus mener det er sannsynlig at alle de østlandske fylkene får snø.

- Det kan komme 10-15-20 millimeter nedbør, men det er ikke sikkert at det kommer til å snø sammenhengende hele perioden. Før jul er det ustabilt og vanlig at snøen kommer og går, sier han.

Vinterdekk

Meteorologen mener likevel at det kan komme til legge seg så mye snø at det er lurt å forberede seg.

- Dersom man skal ut og farte neste uke, og er avhengig av å bruke bil, synes jeg absolutt man burde bytte til vinterdekk, sier han.

VG Nett-leser:
Denne uken fikk man på piggfrie på to av bilene jeg kjører, klar for vinteren!
Diskuter vinterdekk her!

Det samme rådet gir Statens vegvesen.

- Det er særdeles fornuftig å bytte til vinterdekk dersom man skal kjøre bil i områder der det kan komme snø. Om man trenger hjelp av andre til å gjøre det blir det fort voldsomme køer den dagen snøen kommer, så man kan like gjerne få gjort det så snart som mulig, sier kommunikasjonsrådgiver Tom Fjellheim til VG Nett.

Statens vegvesen:Oppdaterte trafikkmeldinger her!

Han fraråder absolutt å ta sjansen på å kjøre med sommerdekk dersom det ligger snø på veiene.

- Tilpass kjøringen

Vegvesenet opplever hvert år tilløp til kaos i forbindelse med det første snøfallet, spesielt i de befolkningstette områdene i lavlandet Østafjells.

- All erfaring tilsier at norske bilister trenger tid til å akklimatisere seg for å kjøre på vinterføre. Statistikken viser at det skjer flest ulykker rett etter at snøen kommer, mens antallet avtar utover vinteren. Vi trenger rett og slett en periode for å venne oss til å kjøre på snø, sier Fjellheim.

Det anbefales derfor å holde god avstand til bilen foran, ta det med ro og å tilpasse kjøringen etter føret slik det faktisk er der man ferdes, og ikke etter slik man mener det burde vært.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks