Hovedinnhold

Slik herjer «Berit» med norskekysten

Stormen blir stadig sterkere: - Vinduene buler i vinden

(VG Nett) Her blir de skuelystne nesten tatt av kjempebølgene fra «Berit».

Denne saken handler om:

Tips oss om uværet!

Mens stormen «Berit» øker i styrke og treffer stadig nye deler av kysten, strømmer leservideoene inn til VGTV.

HAR DU VIDEOER AV UVÆRET? SEND EN E-POST TIL VGTV@VG.NO!

Et av stedene som i ettermiddag fikk kjenne på «Berit»s krefter er Kråkenes Fyr i Nordfjord ved Stadhavet. Her slår bølgene over parkeringsplassen og fyrhuset.

- Det er helt vilt her. Da jeg kom frem og skulle ta ut bagasjen fikk jeg to sjødusjer over meg, og jeg ble helt våt og litt redd. Det har jeg aldri opplevd før, sier Bettina Vick Bickhardt til BT.no.

Hun bor i huset på fyret, der sjøsprøyten står oppover veggene.

Ole Eltvik fanget de voldsomme naturkreftene ved fyret på video. I klippet på VGTV kan du se hvordan bølgene slår over de skuelystne som har samlet seg for å se på kjempebølgene.

- Skum og sjøsprøyt over alt

- Det er skum og sjøsprøyt over alt og av og til er det noen store bølger som slår oppå plassen her. Det er også mye ting og gress på plassen og vi ligger 50 meter over havet, sier Bickhardt til BT.no.

HVORDAN ER UVÆRET HOS DEG?KLIKK HER FOR Å SE SE LESERNES STORMBILDER OG SENDE OSS DINE BILDER AV UVÆRET! 

Og både vind, bølger og vannstand vil øke utover kvelden.

...OG VANNET STEG: Meteorologene frykter den høye vannstanden mer enn de høye bølgene og sterke vinden. Fiskerne i Moskenes kommune kunne nesten på vannet i dag. Foto: Stine Mari Olsen/2200 Leserbilde
...OG VANNET STEG: Meteorologene frykter den høye vannstanden mer enn de høye bølgene og sterke vinden. Fiskerne i Moskenes kommune kunne nesten på vannet i dag. Foto: Stine Mari Olsen/2200 Leserbilde

- Det blåser ganske godt i Møre-traktene, Trøndelag og langs Helgelandskysten nå. Men det som er ekstremt med «Berit» er jo vannstanden. I kveld er det fra Møre og opp til Nordland det er verst, men det bør bygge seg opp også lenger nord, i Troms og Finnmark, sier Magnus Ovhed, vakthavende meteorolog ved Værvarslinga i Nord-Norge til VG Nett.

Øysamfunn isolert

Øysamfunnene Røst og Værøy ytterst i Lofoten er isolert fra omverdenen etter at ferjene er innstilt på grunn av uvær.

En av de som er rammet er Jeanette Johansen som i fire år har drevet sjokoladefabrikken på den nedlagte flyplassen i Trollhavna på Værøy.

- Alt rister og vinduer buler. Det blåser kraftig og havet er i kok, og det er så vidt du kan gå ut av dørene, forteller Johansen til VG Nett.

Johansen forteller at vindkastene er så kraftige at det er vanskelig å holde seg på beina.

SJEKK STORMVÆRET DER DU BOR - PÅ PENT.NO! 

- For å komme meg fra fabrikken til huset vårt, måtte jeg stå inntil husveggen, vente på et øyeblikk uten vind og så skynde meg hjem, forteller Johansen.

I de midtre og nordlige delene av landet må de belage seg på en stormfull natt.

- Vinden blir som sterkest i natt i Nord-Trøndelag og sørlige Helgeland, men det roer seg fra et godt stykke utpå natten og utover morgendagen. Nedover kysten kommer det meste i kveld. For Nordlands del kommer det meste i natt og tidlig i morgentimene, sier Magnus Ovhed ved Værvarslinga i Nord-Norge.

Foreløpig er det bare meldt om mindre skader etter at «Berit» bokstavelig talt har tatt deler av landet med storm.

En av de mest dramatiske episodene så langt, skjedde fredag ettermiddag om bord på hurtigbåten «Tideekspress» som var på vei fra Hareid til Ålesund. Der slo en stor bølge inn deler av fronten på hurtigbåten.

Artikkelen fortsetter under bildet!

SMADRET: Slik er utsikten forover i salongen på hurtigbåten «Tideekspress» etter et ublidt møte med stormen «Berit». Foto: TOM BØE/2200 LESERBILDE
SMADRET: Slik er utsikten forover i salongen på hurtigbåten «Tideekspress» etter et ublidt møte med stormen «Berit». Foto: TOM BØE/2200 LESERBILDE

- Hvor ille er Berit i forhold til andre de senere åra?
- Med tanke på vannstanden er den veldig høy mange steder. Vindforholdene er som en skikkelig høststorm, men det er vannstanden som har gjort at vi har sendt ut ekstremvarsel. Vindforholdene ligger helt på grensen til ekstremvær, sier Ovhed.

- Hvem får den kraftigste smellen?

- Vindmessig blir det Mørekysten opp til Helgeland. Ser man på vannstanden, er det Finnmark som får det verst. Men i Finnmark er det ikke like mye vind. I Trøndelag og på Helgelandskysten har de kraftig pålandsvind som kan gi veldig høye bølger i tillegg, sier Ovhed.

- Det blir ikke rolig vær lørdag heller, men vinden minker noe. Ekstremvarselet vurderer vi fortløpende, men for Finnmarks del vil det nok i hvert fall vare til ut på ettermiddagen lørdag, sier Ovhed.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks