Hovedinnhold

Slik blir 17. mai-været

VÆRPROGNOSE FOR 17.MAI: På dette prognosekartet ser man nedbøren som er meldt mellom kl. 20 onsdag og kl. 20 på nasjonaldagen. FOTO: STORMGEO
VÆRPROGNOSE FOR 17.MAI: På dette prognosekartet ser man nedbøren som er meldt mellom kl. 20 onsdag og kl. 20 på nasjonaldagen. FOTO: STORMGEO
(VG Nett) Nasjonaldagen starter med sol flere steder i landet, men alle bør likevel ha regntøy og paraply i nærheten.

Denne saken handler om:

Det ligger et svakt lavtrykk over Storbritannia og Norskehavet som vil sende inn nedbør over Vestlandet og langs hele kysten nordover til Troms på 17. mai.

- Det ser ikke ut som om det kommer til å bli noe strålende 17. mai-vær i denne prognosen, forteller meteorolog hos Storm Geo, Solbjørg Apeland til VG Nett.

Hun kan avsløre at det er områdene rundt Østlandet og Finnmark som mest sannsynlig kommer til å få det beste været, mens Vestlandet får mest nedbør.

Sjekk været der du bor på pent.no !

- Østlandet vil starte dagen med sol, men det vil skye til utover dagen og på kvelden vil det kunne komme en del nedbør, mens Finnmark vil få oppholdsvær og gløtt av sol av og til, men ganske sterk vind.

Sør i landet vil temperaturene ligge rundt 10 til 15 grader.

Saken fortsetter under bildet..

MULIGHET FOR PENT VÆR: Det er områdene rundt Østlandet og Finnmark som har de beste værprognosene. Bildet er fra feiringen på Karl Johans gate i Oslo i fjor. FOTO: FRODE HANSEN/ VG
MULIGHET FOR PENT VÆR: Det er områdene rundt Østlandet og Finnmark som har de beste værprognosene. Bildet er fra feiringen på Karl Johans gate i Oslo i fjor. FOTO: FRODE HANSEN/ VG


Vekslende i nord - nedbør i vest

Statsmeteorolog Magnus Ovhed kan fortelle at i Nord-Norge blir det vekslende skydekke med muligheter for solglimt inni mellom nedbøren på nasjonaldagen.

- Først i uken vil det komme nedbør over så å si hele Nord-Norge, men etter det vil været variere. 17. mai vil været verken være veldig bra eller veldig dårlig, med greie vindforhold.

For vestlendingene og trønderne anbefaler vakthavende meteorolog, Gunnar Lirvik ved Vervarslinga på Vestlandet, å ha regnklær og paraplyen klar.

- Et lavtrykk som ligger utenfor Nordland vil sende vestlig vind med byger mot Vestlandet og Trøndelag. Så ut i fra prognosene mine ser ikke været så lyst ut for nasjonaldagen.

VGs vær-app sammenlikner værmeldingene fra Yr og Storm.
Last ned her: Iphone / Ipad | Android 

Temperaturene er heller ikke mye å rope hurra for.

- Det blir ganske surt og kaldt vær med temperaturer rundt 5 til 6 grader. Derfor er det lurt å kle godt på seg når man skal ut å se på togene.

Mye nedbør

Før vi kommer til nasjonaldagen vil de nærmeste dagene i Nord-Norge bli kjølige.

- Nordlendingene må forberede seg på en kjølig helg med vest og nordvest vind, samt nedbør som kan komme som sludd og snøbyger, forteller Ovhed.

For vestlendingene blir det en vindfull start på helga. Natt til lørdag vil det blåse opp til sterk kuling på kysten av Vestlandet som merkes spesielt godt i fjell og utsatte steder.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for Skagerrak, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane på sterke vindforhold.

- Lørdag vil regnet minke, og i blant annet Rogaland vil man oppleve oppholdsvær i perioder. Men fra søndag og helt fram til onsdag vil det sør for Stad komme nedbør over store deler av Vestlandet. Det gjelder også Trøndelag hvor det vil regne sammenhengende fram til torsdag, sier meteorolog Lirvik.

Ustabil værtype

For beboere på Østlandet ser helgeværet bedre ut.

- Natt til lørdag vil det blåse ganske kraftig, med nordlig kuling enkelte steder og byger kan komme som sludd og snø i høytliggende områder. Lørdag vil vinden roe seg utover dagen og da vil det bli pent vær. Søndag starter også fint før vinden igjen øker på mot liten kuling, og det kan komme regndråper på den vestlige delen av Agder.

De første dagene av neste uke vil man oppleve en ustabil værtype.

- Ser vi uken under ett blir det varierende vær. Mandag blir grå med regn, mens resten av dagene fram til nasjonaldagen vil det være en blanding av litt sol og regn om hverandre.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks