Hovedinnhold

Skypumpe truer Sørlandskysten

SKYPUMPE: Denne skypumpen suste forbi sørlandskysten utenfor Mandal onsdag kveld. Foto: Tipser
SKYPUMPE: Denne skypumpen suste forbi sørlandskysten utenfor Mandal onsdag kveld. Foto: Tipser
(VG Nett) En minitornado virvler langs sørlandskysten nær Mandal onsdag kveld.

Denne saken handler om:


- Det så ut som roterende skyer. Når jeg oppdaget den, sa jeg først «tornado», men det var nok en skypumpe, forteller Jan Petter Ramstad, som befinner seg like utenfor Mandal.

Flere lesere har rapportert om skypumpen til VG Nett. Den skal befinne seg rundt Skjernøya utenfor Mandal. Espen Hop Larsen så den samme skypumpen ved 21-tiden onsdag kveld.

- Overrasket

- Den kom plutselig inn på siden her. Jeg ble overrasket, jeg har aldri sett det før. Skypumpen var lydløs, men det tordnet og lynte noe voldsomt, sier Hop Larsen.

STORE KREFTER: Vannet sprutet opp rundt skypumpen. Foto: Tipser
STORE KREFTER: Vannet sprutet opp rundt skypumpen. Foto: Tipser

Han befinner seg på Risøy og kunne betrakte værfenomenet på omtrent to kilometers avstand. I løpet av ti minutter var skypumpen ute av syne, da hadde den gått inn mot østsiden av Mandal.

- Den må nok ha beveget seg fort der borte, sier hytteeieren.

Hos Meteorologisk institutt bekrefter de at mandalsområdet opplever spesielt ublide værguder onsdag kveld.

- Vi har mye lynregistreringer på strekningen fra Farsund i vest til Grimstad i øst. Hovedtyngden av tordenværet ligger rundt kysten ved Kristiansand og Mandal, forteller statsmeteorolog Jan-Erik Johnsen.

Kan være farlige

Skypumper opptrer gjerne i kraftig tordenvær på sommerstid. Og for en liten menneskekropp er det tryggest å holde seg på god avstand.

- Det kan kalles en minitornado. De kraftigste manifisterer seg ved at skog blir lagt ned. Det kan nok hende at folk blir løftet opp av skypumper. Vi har eksempler på at campingvogner blir kastet rundt, sier Johnsen.

Operasjonssentralen i Agder politidistrikt har ikke mottatt noen meldinger om skader som følge av skypumpen.

I forrige uke ble det sett en skypumpe over Vestfold.

De forekommer ifølge Jan-Erik Johnsen vel så ofte på land som til sjøs. Skypumpene oppstår ved at det dannes et sirkulasjonssystem som gir en roterende bevegelse rundt store ansamlinger av regnbyger.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks