Hovedinnhold

Se giftskyen over Bergen sentrum

Satte ny byrekord i luft-forurensning

FARLIG VAKKERT: Den gulaktige helsefarlige luftforurensningen lå tett over bykjernen i Bergen tirsdag. Foto: HALLGEIR VÅGENES
FARLIG VAKKERT: Den gulaktige helsefarlige luftforurensningen lå tett over bykjernen i Bergen tirsdag. Foto: HALLGEIR VÅGENES
BERGEN (VG) Den gulhvite skyen som ligger lavt over bykjernen i Bergen er ren gift for lungesyke. I går nådde luftforurensningen alarmnivå.

Denne saken handler om:

Trass i at kommunen sprøytet inn millioner av kroner i gratisbusser for å få bilister til å ta buss, satte ble det satt ny Bergensrekord i luftforurensning:

Akseptabelt nivå for eksosgassen nitrogendioksid NO2 i luften er 200 mikrogram per kubikkmeter luft. Mandag var det registrert konsentrasjon på nesten 350 på Danmarksplass.

Les også:Elendig byluft kan gjøre deg syk

Klokken 14 i går passerte målestasjonen ved trafikkmaskinen Danmarksplass alarmnivået for luftforurensning, som ligger på 400 mikrogram NO2 per kubikkmeter luft. For at alarmnivå skal utløses, må en målestasjon ha målt over 400 NO2 i tre timer etter hverandre.

Faretruende høyt

- Denne stasjonen målte da 420 NO2, som er over alarmnivået. Men det kanskje mest oppsiktsvekkende er at bakgrunnsmålestasjonen ved rådshuset i sentrum, en stasjon som ikke ligger like ved trafikken, på samme tidspunkt målte hele 391 NO{$1330}, sier seniorrådgiver Roar Gammelsæter i Statens forurensningstilsyn.

Målingene er ikke norsk rekord: På trafikkbelastede Alnabru i Oslo ble det vinteren 2003 målt hele 571 NO2.

- Det er likevel en sjeldenhet at en bakgrunnsstasjon viser så høy konsentrasjon som i Bergen nå, sier han.

Rådhuset-stasjonen er en målestasjon som anses som representativ for store deler av bykjernen i Bergen, et område som berører om lag 100000 mennesker.

Alarmnivået nås sjelden i Norge, og innebærer at offentlige myndigheter aktiv må gå ut og informere om saken, og særlig advare lungesyke og andre om farene ved å oppholde seg i dette området.

Les også:Rekordhøyre forurensningsnivåer

På mandag satt kommunens øverste ledelse i krisemøte og bevilget millioner i innleide busser som skal frakte bilister gratis fra bydelene og til sentrum - og hjem igjen. Samtidig ble alle anmodet om å la bilen stå, eller hvis nødvendig - drive kompiskjøring.

Resultatet var en liten reduksjon i morgenrushet - på bare 2-3 prosent.

Les også:Bergen - Europas mest forurensede by

Dermed rullet kommunen ut neste trekk: Fjerning av i alt 600 offentlige parkeringsplasser på gategrunn fra i morgen av. Byrådsleder Monica Mæland ser også på delvis stenging av byens store kommunale parkeringshus om dette ikke gir nok effekt.

- Årsaken til den ekstreme situasjonen er at vi har en helt spesiell værsituasjon, helt uten vind, og med et lokk av varmluft over byen. Byen er som i en kokong - hvor det ikke slipper inn ny luft.

Unormale temperaturer

Værdata viser at dette lokket over byen sank ytterligere i går, kanskje ned til under 100 meters høyde:

- Normalt skulle det være 5-6 grader kaldere på fjelltoppen Ulriken vel 600 meter over havet enn nede i sentrum. Men målingene viser 2,7 plussgrader på Ulriken, og minus 3,8 i sentrum. Det er altså seks grader feil vei, sier leder for kommunens helsevernetat, Ingvar Tveit.

- Vi har ikke mislykkes med tiltaktene våre. Tvert om, hvis vi ikke hadde redusert biltrafikken, ville vi ligget enda høyere i dag, på grunn av den unike luftsituasjonen.

- Det er varslet sørlig nokså kraftig kald vind til fredag?

- La den være så kald den vil - den er velkommen! Bare vi får litt vind, så er alle luftproblemene våre borte, sier Ingvar Tveit.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks