Hovedinnhold

Råd mot sprengkulda: - Ta på deg kjeledressen!

* Kaldeste november på nær 100 år
* Både ordfører og polfarer hyller kjeledress og stillongs
* Fabian Stang mener kulda bør være unnskyldning for å bry seg

IKKE REDDE FOR KULDA: - Det er stor forskjell på kulde og det å fryse, sier erfaren eventyrer og polfarer Rune Gjeldnes (t.v), som har vært på flere kalde ekspedisjoner blant annet fra Sibir til Canada i år 2000. Ordfører i Oslo, Fabian Stang (t.h) mener vinteren er en fin tid dersom man tar på seg nok klær. Bildet av Stang er fra januar. Foto: SEAL ADVENTURE/SCANPIX/ BØRRE HAUGSTAD/VG/
IKKE REDDE FOR KULDA: - Det er stor forskjell på kulde og det å fryse, sier erfaren eventyrer og polfarer Rune Gjeldnes (t.v), som har vært på flere kalde ekspedisjoner blant annet fra Sibir til Canada i år 2000. Ordfører i Oslo, Fabian Stang (t.h) mener vinteren er en fin tid dersom man tar på seg nok klær. Bildet av Stang er fra januar. Foto: SEAL ADVENTURE/SCANPIX/ BØRRE HAUGSTAD/VG/
(VG Nett) Ordfører i Oslo Fabian Stang (H) slår et slag for stillongs og termodress når det er kaldt. Polfarer Rune Gjeldnes tror vi er for jålete til å kle oss varmt nok.

Denne saken handler om:

November 2010 går inn i rekordbøkene som den kaldeste siden 1919, viser en oversikt fra Meteorologisk institutt.

Iskalde minusgrader i hovedstaden til tross: Oslos ordfører Fabian Stang mener vinteren er en deilig tid. Derfor går han også med stillongs under dressen stort sett hele vinteren. I tilfelle han skal ut på et oppdrag.

- Nå er stillongsen kommet til heder og verdighet igjen, sier ordføreren glad på telefon fra et oppvarmet Oslo rådhus.

- Kulda kan ikke skremme oss fra å være ute. En stillongs under buksa, litt kuldekrem og lue burde gjøre susen, sier han.

Tar du på deg kjeledress når det er kaldt?Fortell i vår kuldeprotokoll

Sjekk Min Motes kuldetips: Tilbehør som varmer

Kulderåd

Tirsdag gikk Stang ut på kommunens hjemmesider og nettstedet Twitter med praktiske råd til innbyggerne om hvordan de skal møte kulda, men ordføreren har også noen gode tips av mer menneskelig karakter.

- Jeg opptatt av at vi bruker kuldeperioden som en unnskyldning for å bryte den barrieren som normalt finnes mellom oss. Det er kanskje ikke så lett å banke på hos noen når det er varmt ute, men kulda kan vi bruke som en unnskyldning for å bli kjent med hverandre, for eksempel ved å spørre om noen fryser, eller gi bort litt ved, sier Stang.

Ordføreren mener det er de som har det vanskeligst som er best til å kle seg.

- De som går foran med et godt eksempel er selgerne av =Oslo. De har både stillongs og kjeledress. Jeg syns det er bedre å kle seg godt enn å klage på at det er kaldt. Flere burde bruke kjeledress, sier Stang.

Sov på låvetaket

Eventyrer og polarhelt Rune Gjeldnes fra Surnadal vet mer om kulde enn både Fabian Stang og de fleste andre nordmenn:

Allerede som 13-åring la han seg på låvetaket hjemme for å sjekke hvordan det var å ligge ute i 15 minusgrader uten sovepose.

Iført nettopp termokjeledress og en tykk lue puttet Gjeldnes hunden i en sovepose, mens han selv la seg til å sove rett på taket i termodressen. Resultatet var at hunden fikk ørebetennelse, mens tenåringen Gjeldnes klarte seg fint.

BRUKER KJELEDRESS: Eventyrer Lars Monsen. Her fra årets utgave av Finmarksløpet. Foto: TERJE MORTENSEN / VG
BRUKER KJELEDRESS: Eventyrer Lars Monsen. Her fra årets utgave av Finmarksløpet. Foto: TERJE MORTENSEN / VG

- Tortur

- Jeg er helt i mot å fryse. Det er ren og skjær tortur, sier eventyreren til VG Nett.

Siden låvetaket i tenårene har han testet kulde og frysegrensene både på Nordpolen, Sørpolen og Antarktis. I 2000 krysset han i tillegg hele Polhavet fra Sibir til Canada.

Gjeldnes har mye å utsette på dårlige soveposer, men termodressen er han fortsatt stor tilhenger av.

- Stang har helt rett når han sier at flere burde bruke kjeledress, men jeg tror folk er for forfengelige. Jeg er flink til å kle meg på tur, men til hverdags er jeg like dårlig som mange andre, sier han.

- Beveg deg mer

- Jeg tror folk i Norge generelt er flinke til å kle seg, men forfengelighet rammer alle og meg selv inkludert. Selv om termodress er det beste å bruke, kan man jo ikke gå med det på byen. Heldigvis finnes det gode og fine dunjakker, som er et bra alternativ, sier Gjeldnes.

Han tror også at folk på bygda er flinkere til å kle seg enn byfolk.

- På bygda er det ikke så nøye. Selv kler jeg meg bedre når jeg er på bygda, sier Gjeldnes, for tiden bosatt på Hell.

- Hva er dine beste tips for ikke å fryse?

- Få på deg lue, 25 prosent av varmetapet går gjennom hodet. Noe varmt på beina, stillongs og votter er også viktig. I tillegg burde nordmenn bevege seg mer. Når jeg er på Nordpolen eller Sydpolen står jeg aldri stille. Det er altfor mange som står dønn stille på bussholdeplassene i dette landet.

Følg artikkelforfatteren på Twitter 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks