Hovedinnhold

Nå kommer sola!

* Varm juli, august og september: 70 prosent sannsynlighet
* Varsler opp mot 30 grader neste uke!

<p>ENDELIG SOMMER!: Familien Bjørnsen nyter finværet på Huk. De er ikke imponerte over været så langt i juni, men mener at det er sommer bare man bestemmer seg for det. Fra venstre: Thalia Bjørnsen (8), Kaja Bjørnsen (5), Renate Bjørnsen (44) og Jan Bjørnsen (47).</p>

ENDELIG SOMMER!: Familien Bjørnsen nyter finværet på Huk. De er ikke imponerte over været så langt i juni, men mener at det er sommer bare man bestemmer seg for det. Fra venstre: Thalia Bjørnsen (8), Kaja Bjørnsen (5), Renate Bjørnsen (44) og Jan Bjørnsen (47).

Foto: Frode Hansen, VG
Med temperaturer opp mot 30 grader neste uke kan det endelig se ut som om sommeren er her. Et sesongvarsel melder også om høy sannsynlighet for mye varme og sol de kommende tre månedene.

Denne saken handler om:

TIPS VG NETT OM VÆR OG UVÆR

– I dag var det regn da vi satte oss i bilen fra Grefsen. Men vi tenkte: «det blir fint! Vi drar», sier Jan Bjørnsen (47).

Sammen med kona Renate Bjørnsen (45) og døtrene Thalia (8) og Kaja (5) tilbringer de ettermiddagen i strålende soskinn på Huk på Bygdøy i Oslo.

SJEKK VÆRET HER:

Yr og Storm på ett sted = pent.no
Pent.no sammenligner værmeldingene fra Yr og Storm. Last ned til
Iphone/Ipad, Android
...eller sjekk pent.no

Og familien kan se fram til flere solskinnsdager utover: Ifølge det ferske sesongvarselet ser Sør-Norge ut til å bli en av de varmeste stedene i Europa – i forhold til normaltemperaturen.

Instituttet – forkortet IRI- er en del av Columbia University i New York, og mener selv at de har solid grunnlag for sine sesongvarsler – bedre enn de øvrige – fordi de bygge på hele syv ulike modeller – ikke bare en

eller to. De peker også på at de har en mer avansert beregning fordi de varsler temperaturen i havoverflaten separat – ved siden av de øvrige luftbaserte klimamodellene.

Les også: I år kommer ikke myggen alene. Her er de andre krypene som slår følge

Spår opp mot 30 grader

<p>STUPER I DET: Er det varmt nok til å bruke t-skjorte, er det varmt nok til å bade. Men gutta på Huk er alle klare for litt varmere sommervær. Thomas Kragerud (14) stuper uti, mens Henrik Øyre Anker (15) venter på tur. Johan Koss (15) i kan skimtes i vannet under.</p>

STUPER I DET: Er det varmt nok til å bruke t-skjorte, er det varmt nok til å bade. Men gutta på Huk er alle klare for litt varmere sommervær. Thomas Kragerud (14) stuper uti, mens Henrik Øyre Anker (15) venter på tur. Johan Koss (15) i kan skimtes i vannet under.

Foto: Frode Hansen, VG

I midten av neste uke vil imidlertid deler av landet få en smak av det gode liv, ifølge Meteorologisk institutt.

– Langtidsvarselet ser lovende ut for Sør-Norge sin del. Fra og med onsdag ser det ut til at et høytrykk vil bygge seg opp over sørlige deler av Skandinavia. Det vil gi pent vær over deler av Sør-Norge og ikke minst i Sverige og Danmark, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga.

– Temperaturene vil kunne stige opp mot 30 grader i indre strøk østafjells, mens det også kan bli gode temperaturer vestafjells, sier Haga.

Lyst på noe kaldt i varmen?Vi har kåret årets beste is

Høytrykket ligger imidlertid for langt sør for å gi godvær i nord.

– Høytrykket vil ikke gjøre seg like gjeldende nordover. Landsdelen vi lettskyet oppholdsvær i begynnelsen av uken, men mot slutten av uken er det muligheter for noe nedbør. Her vil det også bli kjøligere, sier Haga.

Han legger til at han har tro på at badetemperaturen i sjøen vil bevege seg opp mot 20 grader.

Les også: Fikk ikke bade i Borat-drakt

Kaldere i Nord

Nord-Norge vil dessverre ikke merke så mye til det når resten av landet endelig opplever sommeren. Men også nordlendingene vil få en smak av oppholdsvær og litt sol lørdag. Søndag kryper et lavtrykk ned fra nord og gir regn i Troms og Finnmark og muligheter for byger i Nordland.

– Det blir rett og slett kjølig i Nord-Norge nord for Vestfjorden inn i neste uke. Med unntak av indre strøk av Finnmark skal du slite for å finne tosifrede temperaturer. Kommer du i ly for østavinden i Nordland, er det muligheter for 10-15 varmegrader, sier Haga.

Dette sa klimaeksperter i april:Derfor får vi ingen supersommer

Vekslende og regn

Trøsten i nord er at det ikke blir regn. I Midt-Norge går vi mot en grei inngang på helga, med opphold og temperaturer på opptil 15-20 grader. Et nedbørområde kommer inn fra sørvest på lørdag og vil gi byger i vest, før det fortsetter nordover og gir regn søndag også opp mot Midt-Norge.

– Det ser brukbart ut søndag i Nord-Trøndelag. Men for Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag blir det nedbør på søndagen, sier meteorologen.

<p>KNALL VARME I SØR-NORGE: Amerikanske IRI bygger på syv ulike klimamodeller når de lager sine sesongvarsler. De varsler svært høy sannsynlighet for gode temperaturer i Norge i månedene framover.<br/></p>

KNALL VARME I SØR-NORGE: Amerikanske IRI bygger på syv ulike klimamodeller når de lager sine sesongvarsler. De varsler svært høy sannsynlighet for gode temperaturer i Norge i månedene framover.

Les også: Sommervarmen på vei – om litt

Bare 5 prosent sannsynlighet for kulde

Slik er varselet for juli-august-september:

Sør-Norge og Nord-Norge sør for Bodø: 70 prosent sannsynlighet for temperatur over normalen, bare 5 prosent sannsynlighet for temperatur under normalen.

Troms og Finnmark: 60–65 prosent sannsynlighet for temperatur over normalen, 10 prosent sannsynlighet for temperatur under normalen.

Les også: Varm sommer spådd verden rundt

Det europeiske værsenteret i England har imidlertid fortsatt ingen norsk supersommer å varsle, heller tvert om: Her varsles fortsatt svært høye temperaturer i Øst-Europa og indre Middelhavet, iskaldt Nord-Atlanteren, og rundt normalen i Norge – med kjølig temperatur i Nordsjøen. Denne situasjonen ligner svært på den som ble varslet i april og i mai.

<p>ISKALD NORDATLANTEREN: Det europeiske værsenteret har ingen supersommer i sikte for Skandinavia og England. Det store, kalde blå området i Nord-Atlanteren kan være årsaken. Merk varmen i Øst-Europa.<br/></p>

ISKALD NORDATLANTEREN: Det europeiske værsenteret har ingen supersommer i sikte for Skandinavia og England. Det store, kalde blå området i Nord-Atlanteren kan være årsaken. Merk varmen i Øst-Europa.

Men amerikanske IRI mener vi får sommervarme. Her er leder for varslingsavdelingen i IRI, Tony Barnston:

<p>VARSLER VARME: IRIs sjefsvarsler Tony Barnston viser til at kulden i Nord-Atlanteren svekkes, og dermed kommer varmen også til Nord-Europa.<br/></p>

VARSLER VARME: IRIs sjefsvarsler Tony Barnston viser til at kulden i Nord-Atlanteren svekkes, og dermed kommer varmen også til Nord-Europa.

– Jeg ser vårt varsel gir en tendens til temperaturer over normalen for Nord-Europa nå, og har en idé om hvorfor det er slik. Akkurat nå har vi et kaldt område i Nord-Atlanteren, som gjerne gir temperatur under normalen i Vest-Europa og Skandinavia. Dette skyldes at vinden gjerne kommer fra vest og blåser over disse havområdene. Vårt hav-varsel viser nå at Nord-Atlanteren kommer tilbake til normaltilstand innen en til to måneder, og vil bli varmere enn normalt i september. Dette er muligens forklaringen på at sesongvarselet nå vipper til over normalen for juli-september.

Havet bestemmer

Barnston peker på at Det europeiske værsenteret i Reading, England, har et kjøligere varsel for Nord-Atlanteren og områdene rundt, som Vest-Europa og deler av Skandinavia.

– Det er mulig hav-varselet fra Reading holder havet kaldt gjennom hele sommerhalvåret, og at dette forklarer deres kalde sesongvarsel. Dette er en teori jeg har, men min erfaring tilsier at landtemperaturer utenfor tropene ofte styres av vind som kommer inn fra havet.

I tillegg peker Barnston på klima-effekten: IRI-varslene beregnes ut fra et gjennomsnitt av temperaturene mellom 1980 og 2010 – dette er altså normalen.

– På grunn av global oppvarming er det mindre sannsynlig at vi får temperatur lavere enn normalen – fordi vi har en varig og gradvis oppvarming, sier han.

IRI og kvalitet

Direktør Lisa Goddard ved IRI understreker at holdbarheten i instituttets sesongvarsler:

– Den fundamentale forskjellen mellom oss og Det europeiske værsenteret, er at deres sesongvarsel kommer fra en enkelt modell, og vårt kommer fra syv modeller, som er operert av ulike sentre. Dette korrigeres så og går inn i vårt endelige varsel. Vår kvalitetssikring av tidligere varsler viser at våre varsler er til å stole på, at våre anslag mener det de sier, og at dette kan benyttes når vi skal beregne sannsynlighet og risiko.

Leder for klimaforskerne ved IRI, Simon Mason, peker også på at høy sannsynlighet for en varm sommer ikke nødvendigvis betyr pent vær:

– Vårt varsel viser stor usikkerhet når det gjelder nedbør, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks