Hovedinnhold

Temperaturen synker til 20-30 minus over nyttår:

Nå kommer kulda over hele landet

<p>BRRR! Slik ser det ut når frostrøyken fra Mjøsa har gjort sitt på Stange.</p>

BRRR! Slik ser det ut når frostrøyken fra Mjøsa har gjort sitt på Stange.

Foto: Geir Olsen, VG
Etter et unormalt varmt vær frem mot nyttårsaften, kommer det et kraftig og iskaldt væromslag innover Norge i den første uken på nyåret.

Denne saken handler om:

Da vil temperaturen falle ned mot både 15 og 20 minusgrader flere steder i Norge.

Ifølge et langtidsvarsel utarbeidet av Storm Geo kommer nemlig det iskalde været innover landet vårt fra øst.

Klar for sol og varme?: Reiser til billig-Karibia og USA øker!

– Fra et unormalt mildt vær vil vi i den første uken på nyåret få skikkelig kaldt vær over store deler av Norge. Langs kysten vil det bli minusgrader, de indre strøkene av Sør-Norge vil kunne få temperaturer ned mot 20 minusgrader og i de mest kalde tilfellene, for eksempel på Finnmarksvidda, vil temperaturene krype ned under minus 30 grader, sier meteorolog hos Storm Geo, Mariann Aabrekk til VG.

Prisene dumpes i januar: Snart supersalg på skiferie!

Langtidsvarselet til Meteorologisk Insititutt viser de samme tendensene til kuldegrader, og kulda setter inn allerede dagen etter nyttårsaften.

Sjekk været på pent.no

Yr og Storm på ett sted = pent.no
Pent.no sammenligner værmeldingene fra Yr og Storm. Last ned til
iPhone/iPadAndroid
... eller sjekk pent.no

– Det begynner gradvis 1. januar med litt lavere temperaturer i hele landet, før temperaturen faller mye i hele landet lørdag og søndag, sier vakthavende meteorolog Mariann Foss til VG.

Det blir kaldt!

For mens det akkurat nå og i dagene frem mot nyttårsaften fremdeles vil være mildvær og plussgrader som preger landet vårt, vil en kuldebølge komme inn fra de østlige delene av Europa og legge seg over landet.

– Det ser ut til å gjelde hele landet og skiftet kommer til å komme fort, sier Aabrekk.

Så du denne? Slik blir nyttårsværet!

– Noen steder vil få lavere temperaturer enn andre. Det er de samme luftmassene over alt, men indre strøk er mer utsatt for kaldere temperaturer enn kysten, sier Foss.

<p>BLÅ KULDE: Dette blå kuldeområdet ligger idag over Russland og i områdene ned mot Tyrkia. Frem mot den 4. januar varsler Storm Geo at det legger seg over Norge. Desto blåere området, desto kaldere er det.</p>

BLÅ KULDE: Dette blå kuldeområdet ligger idag over Russland og i områdene ned mot Tyrkia. Frem mot den 4. januar varsler Storm Geo at det legger seg over Norge. Desto blåere området, desto kaldere er det.

Hvor lenge kulda vil bite er uklart - men én ting er sikkert: Det blir kaldt! Selv om det ser ut til å bli klart vær med lite vind og nedbør, kan imidlertid vind og skyer gjøre at vi unngår de aller laveste temperaturene. Dette er den store «x-faktoren» i dette varslet.

Luksustrend i Norge: Betaler tre millioner for en ferie

Labert snøfall

Slik det ser ut nå ventes det lite nedbør, og skiføret som januar i år kunne skilte med snødybder på opp til 2,5 meter, ser ut til å la vente på seg.

– Dersom det blir lite vind og skyer så vil vi få veldig kalde forhold. Blir skydekke liggende vil det fortsatt være en kald værtype, men skydekke vil isolere slik at vi ikke får de laveste temperaturen, sier Aabrekk.

Ekstremvær og mild vinter: Slik var væråret 2015

– Det er ventet nedbør Østafjells, og det vil komme i form av snø så lenge det er minusgrader. Vestlandet, Finnmark, Troms og indre strøk i Nordland får mindre nedbør når kulda setter inn, sier Foss.

Har du lyst til å spenne på deg skiene så må du derfor trekke til fjells ifølge meteorologene.

– Den nedbøren som er ventet vil komme som nedbør i lavlandet, og som snø i fjellet.

Aabrekk legger til at Agder og Telemark har litt større sannsynlighet enn resten av landet for å få litt påfyll av snø i denne perioden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks