Hovedinnhold

Knallvær på 17. mai

... hvis lavtrykket holder seg borte

KANSKJE KNALL: Slik kan 17. mai bli, hvis høytrykket over Norskehavet vinner kampen mot lavtrykket lenger sør i Europa. FOTO: SCANPIX
KANSKJE KNALL: Slik kan 17. mai bli, hvis høytrykket over Norskehavet vinner kampen mot lavtrykket lenger sør i Europa. FOTO: SCANPIX
BERGEN/OSLO (VG) Meteorologene har tro på at de siste dagers penvær over store deler av landet kan holde seg også på nasjonaldagen.

Denne saken handler om:

Et høytrykk som nå bygger seg opp over Skandinavia, ser ut til å bli liggende - og kan gi nydelig vær helt til Kristi Himmelfarts-helgen. Samtidig truer et lavtrykk lenger sør på kontinentet med å flytte seg nordover, og gi regn over sør- og østlandet. Men lavtrykket holder seg trolig unna frem til 17. mai.

- De neste dagene ser dette egentlig veldig oversiktlig ut, sier Storm-meteorolog Camilla Øvrebekk.

Etter nesten to uker med lavtrykksstrøm fra vest og iskaldt vær over Sør-Norge, legger været helt om og skrur på varmen igjen.

Følg med på væremeldingene påpent.no!

- En stund har det ligget en front like sør for Sørlandet som så veldig usikker ut, men de siste to prognosene viser at denne trekker sørover og østover. Dermed får vi inn et høytrykk over store deler av landet, sier hun.

Stadig varmere

Høytrykket gjør seg gjeldende fra i dag og bare styrker seg og gir stadig varmere vær dag for dag.

Prognosene som er utarbeidet ved Det europeiske værsenteret i Reading, England viser høy sannsynlighet for dette utfallet.

- Når det gjelder 17. mai, vil vi få det aller fineste været langs kysten fra Rogaland og Midt-Norge og til og med Nordland. Jevnt over ser det ut til at temperaturene vil ligge mellom 15 og 20 grader på kysten nasjonaldagen.

For Sørlandet og Østlandet er hun litt mer usikker, fordi denne værtypen gjerne gir et litt østlig trekk, noe som vanligvis gir skyer østpå.

- Vi snakker hovedsakelig om skyet vær, eller regnbyger.

- Hva blir temperaturene på Østlandet?

- Skinner solen gjennom, glir det raskt 20 grader. Men vi tror det kan bli en ganske fin dag selv om det skulle skye litt til og bare være 15 grader.

Verre blir det derimot om lavtrykket lenger sør i Europa vinner kampen mot det nåværende høytrykket. Da vil sør- og østlandet trolig få regn på nasjonaldagen.

- Da vil nok temperaturen bli 10 til 15 grader, sier Øvrebekk.

En prøvelse

I Troms og Finnmark kan 17. mai bli en prøvelse for dem som skal gå i tog med store faner. Her ligger et lavtrykk over Barentshavet og produserer pålandsvind:

- Vi får nordavind, iskald og fra to pluss til fem pluss. Og det kan komme sluddbyger. Ikke veldig kraftig vind, men frisk bris kan jo føles kraftig for den som skal marsjere med store flagg og faner.

Det europeiske værsenteret har også prognoser som tilsier at den flotte værtypen vil holde seg i store deler av landet og gi enda varmere dager etter 17. mai - den korte arbeidsuken fram til torsdag 22. mai - Kristi himmelfartsdag.

Her viser amerikanske prognoser et stort lavtrykk som kan komme inn fra Irland, mens Det europeiske mener at finværet kommer til å holde fram mot Kristi Himmelfartshelgen.

- Våre mest erfarne meteorologer mener at vi skal ha størst tiltro til de europeiske prognosene, som i dette tilfellet også gir best vær, sier Storm-meteorolog Camilla Øvrebekk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks