Hovedinnhold

Kan være farlig for astmatiske barn å være ute i Oslo og Østfold-byer

<p>BIKKJEKALDT: Kulda har bitt seg godt fast i Østlandsområdet, ikke minst i Oslo. Dette bildet ble tatt i 2010.</p>

BIKKJEKALDT: Kulda har bitt seg godt fast i Østlandsområdet, ikke minst i Oslo. Dette bildet ble tatt i 2010.

Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix
  • Send en melding til
Luftforurensningen er høy i Oslo, Lillestrøm, Sarpsborg og Fredrikstad. Barn med luftveislidelse som astma bør ikke være mye ute.

Denne saken handler om:

Kaldt tørt vær med lite vind kombinert med mye vedfyring, dieseleksos og oppvirvling av støv er trolig årsaken til de høye forurensningsverdiene.

– Det forventes at forurensningsnivåene holder seg høye så lenge vi har den værsituasjonen vi har nå. Det er ventet at forurensningen vil minke når vinden øker, det er varslet noe vind natt til tirsdag, skriver kommunene Fredrikstad, Sarpsborg og Moss i en felles pressemelding.

Sjekk været på pent.no

Yr og Storm på ett sted = pent.no
Pent.no sammenligner værmeldingene fra Yr og Storm. Last ned til
iPhone/iPadAndroid
... eller sjekk pent.no

I de tre Østfold-byene var det høye forurensningsnivåer gjennom helgen. Kommunene ber innbyggerne om å gjøre sitt for å bidra til å redusere forurensningen. Noen tiltak kan være å la bilen stå, reise utenom rushtid eller sitte på med andre. Hjemmekontor foreslås også. Hvis det er mulig, bes folk om å fyre med strøm fremfor med ved.

Astmaforbundet: Folk dør for tidlig av forurensingen i Oslo

I tillegg til byene i Oslo-området og Østfold, er det mandag målt svært høy luftforurensning i Svanvik i Finnmark.

Når forurensningsnivåene er høye, kan det føre til betydelig helserisiko, ifølge Norsk institutt for luftforskning. Helseeffekter kan forekomme hos astmatikere og personer med andre luftveissykdommer samt alvorlige hjertesykdommer. Barn med luftveislidelser og voksne med alvorlige hjertekar- eller luftveislidelser bør redusere utendørsaktivitet og ikke oppholde seg i de mest forurensede områdene.

Må få ned utslippene: Dømt for farlig høy luftforurensning

VG omtalte høsten 2014 en rapport som viser at luftkvaliteten i Oslo er til tider så dårlig at flere med hjerte- og lungeplager dør, kort tid etter dager med ekstra høy luftforurensning.

#vgvinter: Vis oss ditt vinterbilde

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks