Hovedinnhold

Kan ta måneder før flomofre får erstatningssvar

(VG Nett) Kai-Robert Hagen (56) mistet alt han eide da et ras tok huset hans. Flomofre i Gudbrandsdalen som søker erstatning, risikerer lang ventetid.

Denne saken handler om:

Forsikringsselskapene har fått melding om rundt 500 skader etter flommen, og samlet erstatning for disse anslås å være rundt 125 millioner kroner. Skademeldingene fortsetter fremdeles å tikke inn, og det endelige beløpet forventes til å bli minst 200 millioner. Det gjør årets flom på Østlandet til den mest kostbare naturhendelsen i Norge siden storflommen samme sted i 1995.

VGTV: Se de mest dramatiske flombildene her 

Godt rustet

På mandag oppfordret justisministeren forsikringsbransjen om å være smidige og raske, slik at flomofrene skal lide minst mulig. Bransjen sier selv de setter inn tiltak i tråd med den oppfordringen.

- Det er slik at det er ganske god skadetakseringskompetanse i området. I tillegg blir det overført en del ledig takseringskapasitet fra andre deler av landet, slik at en skal være godt rustet. Man har brettet opp ermene, og flere jobber lange dager for at dette skal bli best mulig, forklarer kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) til VG Nett.

FNO administrerer Norsk Naturskadepool, hvor alle skadeforsikringsselskaper i Norge er medlemmer.

Osland innrømmer likevel at noen må belage seg på å vente.

- Man tar sikte på å ta de enkle oppgjørene raskt unna. De litt større og mer kompliserte, som trenger skjønnsmessige vurderinger, vil ta noe lengre tid, forklarer han.

Noe konkret tidsestimat våger han ikke å gi.

Saken fortsetter under bildet

HUSLØS: Kai-Robert Hagen opplevde at et ras feide med seg huset hans. Foto: Geir Olsen
HUSLØS: Kai-Robert Hagen opplevde at et ras feide med seg huset hans. Foto: Geir Olsen


VGTV: Kai-Robert Hagen mistet huset i flommen

Mistet huset

Det er derimot mye som ikke lar seg dekke av vanlig forsikring. Likevel er det håp for de som har fått skader på sine eiendommer gjennom Statens naturskadefond (SNF). Det gjelder ikke for hus og boliger, men man kan få erstatning på ting som private veier, bruer og kaier og jordbruks- eller skogbruksareal.

- Statens naturskadefond er ment som et supplement til de vanlige forsikringsordningene, forklarer seksjonssjef hos Statens landbruksforvaltning, Gunn Eide til VG Nett.

Kai-Robert Hagen (56) fra Kvikne i Nord-Fron kommune opplevde at jordmassene tok med seg huset hans fredag.

- Jeg måtte ta en nitroglyserin for hjertet. Dette var hjemmet mitt. Nå er det jevnet med jorden og alt er borte, sa Hagen da.

Huset var ikke forsikret, og han hadde et lite håp om å få skadene dekket gjennom Statens naturskadefond (SNF).

Hagen har vært i kontakt med lensmannen i kommunen, som har ansvaret for å melde inn skader til fondet.

- Det ser mørkt ut å få noe gjennom naturskadeerstatningen, sier Hagen til VG Nett.

Han har likevel et håp om å få dekket skadene.

- Raset startet på en kommunal vei. Dette er samme sted som raset i 1978 startet. Da sto jorda en meter opp husveggen. Den gangen var det en stikkrenne som startet raset. Den er ikke fjernet, mener Hagen.

Kommunen opplyser at veien nå er stengt og at den blir stengt ei god stund fremover.

- Jeg vet at det har gått et ras i området der, men jeg har ikke oversikt over år og omfang. Vi jobber nå med å skaffe oss informasjon. Vi har ikke full oversikt ennå, men det nærmer seg. Veier må sees på, det samme må stikkrenner, sier plan- og miljøkonsulent Anders Nybakken i Nord-Fron kommune.

VGTV: Ble nesten tatt av raset

- Meld fra raskt

Eide i Statens landbruksforvaltning anbefaler de som har fått skader de tror kan dekkes av SNF om å sjekke Statens landbruksforvaltnings nettsider

- Og så bør man melde inn skaden til lensmannen så raskt som mulig, sier Eide.

De som er skaderammet må likevel belage seg på en del venting.

Eide ønsker ikke love hvor rask saksbehandlingen kan gjøres, og sier den trolig vil variere.

- Men det vil ta noen uker, og kanskje et par måneder. I noen vanskelige saker enda lengre tid.

Storinnrykk av klager

Likevel mener hun de involverte myndighetene nå er godt forberedt. Erstatningssaken går først til den lokale lensmannen, som sammen med to skjønnsmenn vil besøke de som har varslet om skade, for å gjøre takstvurdering.

- Etter at den akutte situasjonen er over vil lensmennene raskt gå over til dette arbeidet. De vil strekke seg så langt de kan for å få ting unnagjort, men det må være opp til hver og enkelt av dem å vurdere om det er behov for ekstra personell for å få fortgang i sakene.

Når lensmannsskjønnet er gjort er det styret i SNF som vil fastsette erstatningen. Gunn Eide lover at de skal gjøre det de kan for rask saksbehandling.

- Vi vil vurdere ekstra styremøter dersom vi ser behov for det for å korte ned saksbehandlingstiden. Fra flommen i 1995 og orkanen på Vestlandet i 1992 har vi fått god erfaring i å håndtere mange saker, forklarer seksjonssjefen, som er forberedt på et storinnrykk.

Hun forklarer også at man kan søke om forskuddsbetaling etter at skaden er taksert dersom situasjonen er akutt.
Hvor mye den enkelte vil få i erstatning varierer selvfølgelig fra sak til sak. I et normalår ligger snittutbetalingen på 70-80.000 kroner.

- Men da har vi noen som bare får et par tusen kroner, og andre som kanskje får flere millioner. Det vil trolig også være situasjonen denne gang.

Uheldige Hagen ser optimistisk på tiden som kommer på tross av den håpløse situasjonen han har havnet i. De første dagene bodde de første dagene etter raset på et aldershjem i kommunen, men har nå flyttet til en campingplass nord for Vinstra. Hver dag tar han turen opp til det rastatte huset.

- Jeg har hentet noen saker. Jeg fant til og med rene klær, så jeg er optimistisk. Jeg trodde alt var borte, sier han.

Hagen har også funnet igjen PCen sin.

- Og den virker fortsatt, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks