Hovedinnhold

Kan bli beste juli på nesten 60 år

** Trolig sol i sør til slutten av juli
** Kan bli over 30 grader på Sørlandet søndag

FIN SOMMERDAG: Tord Barth (til høyre) inviterte både venner og kolleger til å nyte sommerværet på sin Atlantis 42 i går. Gjengen reiste ut fra det yrende livet på Aker Brygge. Fra venstre Cathrine Dahl-Jørgensen, Torunn Streitlien Ellefsen, Thomas Bjåstad, Bjørn Larsen, Tord Barth og Harald Thorsen. Foto: Frode Hansen
FIN SOMMERDAG: Tord Barth (til høyre) inviterte både venner og kolleger til å nyte sommerværet på sin Atlantis 42 i går. Gjengen reiste ut fra det yrende livet på Aker Brygge. Fra venstre Cathrine Dahl-Jørgensen, Torunn Streitlien Ellefsen, Thomas Bjåstad, Bjørn Larsen, Tord Barth og Harald Thorsen. Foto: Frode Hansen
Pakk badetøyet og kom deg på stranden om du er i Sør-Norge: Årets juli kan bli den beste på nesten 60 år.

Denne saken handler om:

Slår varselet til, kan juliværet i sør komme på nivå med historiske super-somrer.

- Det er helt utrolig! Hvis prognosene slår til, kan årets juli bli den tredje, eventuelt fjerde, beste siden målingene startet for 150 år siden, sier værstatistiker Bernt Lie.

I et halvt århundre har han ført grundige statistikker over temperaturer og solforhold.

Det som teller inn i sommervær-statistikken, er kombinasjonen av høye temperaturer og pent vær. Nedbør teller ikke med, fordi den ifølge Lie som oftest kommer om natten.

Ser 30-tallet

Etter en våt forsommer i sør har knallværet virkelig slått til. Gårsdagens tidagersvarsel viser sol, sol, sol og varme helt til slutten av juli i sør.

Nå varsler meteorologene at deler av Sørlandet vil se 30-tallet på gradestokken søndag.

- Årets juli kommer til å slå 2006, og kanskje også 1997 og 1994, sier Lie.

Da må vi helt tilbake til 1955 for å finne en måned med bedre sommervær

- Juli 1955 er uovertruffen, den tror jeg ikke vi kommer til å slå de nærmeste par hundre år, sier Lie.

Denne måneden skal fortsatt holde rekorder for høyeste gjennomsnittstemperatur flere steder i landet, og satte norgesrekord i klarværsdager.

- 30. juli 1955 var Nesbyen i Hallingdal varmest i landet med 34,2 grader. Rekorden var 35 blank i 1901, sier Lie.

Han tror heller ikke at årets juli har sjanse til å bli bedre enn 1901.

- Middeltemperaturen var også veldig høy flere steder i juli 1955: Gamle Oslo Lufthavn Fornebu hadde høyeste middeltemperatur med 21,9 grader. Den absolutte norgesrekorden har Oslo fra 1901, den er på 22,7 grader. Disse rekordene står fortsatt, sier Lie.

Han mener folks opplevelse av sommer var ekstraordinært bra i 1955 - fordi kombinasjonen av svært mange dager med klart vær og høye temperaturer traff så bra i juli.

Super-temperaturer

- Vi skal heller ikke glemme juli 1994, da var middeltemperaturen på Fornebu 21 grader, sier Lie.

Denne måneden trekkes frem også av Meteorologisk institutt: Forsker Jostein Mamen ved klimadivisjonen har for VG rangert julimåneder etter hvor mange dager det har vært over 25 grader ved målingene på Blindern - og hvor få dager det har regnet.

Her troner juli 1994 på topp, med 1955 på en sterk annenplass. Også 2006 utmerker seg sterkt - men her kan juli 2013 komme snikende inn om prognosene holder, og dermed bli tredje beste siden målingene tok til på Blindern i 1937.

1980 best i nord

- I nord hadde de veldig bra vær fra midten av mai og ut første del av juni, spesielt i Finnmark. Man målte over 30 grader i Finnmark i mai, det er rekordvarme, sier forskeren.

Når han rangerer de beste somrene i Bardufoss, kommer 1980, 1978 og 1957 best ut i nord, som både tørre og varme somrer.

- De fleste områder får en god periode i løpet av sommeren, men hvor langvarig og når er vanskelig å si. 1975 var et år med veldig dårlig sommer i nord, mens solrekorden i Tromsø var i 1980. Juli 2009 var heller ikke så verst i nord. Den havner på en delt åttendeplass med 1956 over de beste somrene i nord, sier han.

Og sitter du i Nord-Norge og fortviler over ti grader og regn er det fortsatt håp - også i år:

- De høye temperaturene kommer statistisk sett i slutten av juli og begynnelsen av august, sier Mamen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks