Hovedinnhold

Kaldeste år siden 1996

Den siste tolvmånedersperioden er den kaldeste som er målt i Oslo, Bergen og Tromsø siden 1996-97. For Værnes ved Trondheim må vi enda flere år tilbake i tid for å finne noe lignende.

Denne saken handler om:

Det viser målinger fra Meteorologisk institutt. Dermed er utviklingen her i landet stikk motsatt av de globale målingene, som forteller om de varmeste tolv månedene som noen gang er registrert.

For Oslo er middeltemperaturen for perioden fra september 2009 til august 2010 bare 5,8 grader. Vi må tilbake til perioden fra februar 1996 til januar 1997 for å finne en kaldere periode. Det samme gjelder for Bergen og Tromsø, der vi også må 14 år tilbake. For Værnes må vi helt tilbake til 1993-94.

Variasjoner

Det er først og fremst den kalde vinteren i store deler av landet og fraværet av lengre varmeperioder det siste året som bidrar til det relativt lave temperaturen. Årets vinter var den ellevte kaldeste siden år 1900 for landet som helhet.

- Temperaturvariasjonene vi ser de siste 50 år bekrefter at kalde perioder ikke er uvanlige. Variasjoner i været er det normale. Slik har det vært, og slik vil det være. Selv i en tid med økende temperatur både globalt og regionalt, vil vi oppleve kalde perioder slik som nå, sier klimaforsker Ketil Isaksen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks