Hovedinnhold

Ingeniørsoldater klare til å rykke ut til flomområder

...men foreløpig har ingen bedt om Forsvarets hjelp

(VG Nett) Spesialtrente soldater står på nasjonal beredskap og er klare til å bygge broer eller rydde unna de store vannmassene.

Denne saken handler om:

Onsdag besluttet brigadesjefen for Brigade Nord å sende 25 soldater fra ingeniørbataljonen i Nord-Norge til Rena leir.

Nå står i overkant av 100 ingeniører klare til å bistå i flomområdene i Sør-Norge.

Forsvaret står dermed klare til å rykke ut så fort lokale myndigheter ber om hjelp.

- Vi kan rykke ut så fort vi får en forespørsel. Vi håper på det beste og at skade på personell og eiendom blir så lite som mulig. Vi føler med folkene i Kvam og andre som er rammet av flom. Vi håper at det går bra, sier Torgeir Byrløkken, stabssjef i Brigade Nord, til VG.

VG DIREKTE: FÅ SISTE NYTT, SE VIDEO OG CHAT MED VGs JOURNALISTER

Bygger broer

Ingeniørsoldatene slutter seg til Hærens hurtige reaksjonsstyrke.

I tillegg til ingeniører, står et maskinkompani klare med gravemaskiner, hjullastere, broer og improviserte ferger.

- De kan hurtig støtte sivilt mannskap. Vi sendte dem i går da vi så værmeldingen og utviklingen, og ønsker å ha personell i beredskap hvis politiet ber om det. Vi har nå en større kapasitet i området enn det vi hadde i går morges, sier brigadesjefen

ER DU RAMMET AV FLOMMEN?DEL DINE BILDER OG SE ANDRES FLOMBILDER HER! 

- Som et entreprenørfirma

I løpet av 12 til 16 timer kan Hæren sette opp en 30 meter bro, får VG opplyst.

- Erfaring fra tidligere flommer viser at det ofte er ingeniører det er behov for. Sommeren 2012 hjalp vi til oppe i Nord-Norge da regnvær tok veier. Det var siste gang knyttet til flom, sier Byrløkken.

I tillegg kan de bistå med masseforflytning, altså grave og lede vannet ett annet sted enn opprinnelig retning.

- De kan også bygge hindringer, og har i grunn uante muligheter da de i praksis er som et entreprenørfirma, opplyser major Semming Rusten, kompanisjef i Maskin- og konstruksjonskompaniet i Ingeniørbataljonen, i en epost til VG.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?
2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000 

Kort varsel

Forespørsler fra de lokale politidistriktene og fylkene vil koordineres gjennom Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø.

I tillegg har Hærens våpenskole som er lokalisert på Rena, på eget initiativ, opprettet en 24 timer vakt som følger med på tilstanden i distriktet, da Gudbrandsdalen er spesielt utsatt.

- Det er greit å ha en kontaktperson på Rena som følger med og står i kontakt med operasjonssentralen, sier stabssjef Byrløkken.

BILDESPESIAL: Soldater klare til å hjelpe i flomområder

Ikke bedt om hjelp

De to hardest rammede fylkene i Norge, Hedmark og Oppland, har foreløpig ikke bedt om bistand fra Forsvaret.

- Det har vi vurdert i dag og vi er avventende. Situasjonen er ikke slik nå, og prognosene er dalende i forhold til vannstanden, sier beredskapssjef hos fylkesmannen i Hedmark, Knut Anders Fossum, til VG.

Beredskapssjefen hos fylkesmannen i Oppland, Asbjørn Lund, forteller at de har fått god hjelp av Sivilforsvaret.

- Sivilforsvaret har bidratt voldsomt, de må vi berømme. De er statens forsterkningsressurs til kommunene og har støttet med både slangemateriell og personell, sier Lund.

Han opplyser at det politiet som har den formelle myndighet til å kalle inn bistand fra Forsvaret.Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks