Hovedinnhold

Her er det like kjølig som i oljemarkedet

– Jeg ser gjerne at både oljeprisen og temperaturen går ned

POSITIV TIL MINUS: Anne Mone Nordahl og hunden Wilma tar gjerne noen kalde dager på Røros.
POSITIV TIL MINUS: Anne Mone Nordahl og hunden Wilma tar gjerne noen kalde dager på Røros. Foto: Øyvind Nordahl Næss, VG
RØROS (VG)  Oljeprisen har krøpet ned mot 30 dollar. På Røros er det 30 iskalde minusgrader.

Denne saken handler om:

­– Helt ok begge deler, sier Anne Mone Nordahl, som godt innpakket er ute i Kjerkgata sammen med hunden Wilma.

Ingen av dem er merkbart bekymret for at en ny kuldebølge har nådd Norge.

Men det er proppfulle oljelagre i USA får mye av skylden for at oljeprisen stuper, er det en kaldt trekk fra Russland som får skylden for det iskalde været som har tatt nakketak på Norge.

Sjekk været på pent.no

Yr og Storm på ett sted = pent.no
Pent.no sammenligner værmeldingene fra Yr og Storm. Last ned til
iPhone/iPadAndroid
... eller sjekk pent.no

– Høytrykket der sørger for at vi får en kald luftstrøm inn fra øst. Og slik blir det nok noen dager fremover. Kanskje ikke kaldere enn minus 30 slik som det var torsdag, men fortsatt kaldt, sier meteorologikonsulent Jan-Inge Hansen ved Meteorologisk institutt.

I Kautokeino ble det målt 36,4 natt til i går, men i nord trekker lavtrykksområdet i Russland seg mot nordvest. Det fører til at vinden snur til nord, slik at den kommer inn fra Barentshavet. Det gjøre at temperaturen i på Finnmarksvidda vil stige litt.

– De nærmeste dagene vil det nok være indre deler av Hedmark, og Røros-området som blir kaldest i landet. Men også her vil nok temperaturene stige litt inn mot helgen. Men kaldt blir det helt fram til mandag, sier Hansen, og trøster med at det kalde været ikke vil følges av så mye vind.

Kaldt og stille var også det frosne landskapet over Rørosvidda preg av i går. De vintersvarte grenene på bjørka var dekket av en loddent hvit rimfrost, som ikke gjorde tegn til å ville drysse. Opp fra verdensarvbebyggelsen i Bergstaden, steng strimler av røyk fra murpipene.

<p>FORNØYD I KULDEN: Anne Mone Nordahl.</p>

FORNØYD I KULDEN: Anne Mone Nordahl.

Foto: Øyvind Nordahl Næss, VG

– Jeg og samboeren flyttet fra Oslo i fjor, så dette er den første vinteren her, men vi er allerede blitt vant med kalde dager. Blir det – 15 kan det jo til og med hende at vi glemmer å ta på oss votter når vi går ut. For hunden er det helt greit. Hun har mer enn gjerne byttet Røros med Ring 3.

Anne Mone Nordahl er heller ikke bekymret for at eksperter spår lav oljeprisen lenge.

<p>SPARKFØRE: Røros i minus 30 grader celsius når oljeprisen var på 30 $</p>

SPARKFØRE: Røros i minus 30 grader celsius når oljeprisen var på 30 $

Foto: Øyvind Nordahl Næss, VG

– Jeg ser gjerne at både oljeprisen og temperaturen går ned. Med lavere oljepris er det jo større sjanse klimaet gjør at vi fortsatt får kalde dager på Røros. For, om minus 30 er kaldt også her, så er det ikke så ille som det ville vært i Oslo. Jeg pleier å si at ti minus i Oslo er ti ganger så kaldt som det er med ti minus her på Røros, sier Anne Moen Nordahl.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks