Hovedinnhold

Hagl og overvann i Oslo - flomfare i Midt-Norge

EKSTREMVÆR: Dette synet møtte forbipasserende på Slemdal i Oslo. Store nedbørsmengder har ført til oversvømmelse flere steder i byen. Foto: Knut Andreas Nyberg
EKSTREMVÆR: Dette synet møtte forbipasserende på Slemdal i Oslo. Store nedbørsmengder har ført til oversvømmelse flere steder i byen. Foto: Knut Andreas Nyberg
Deler av hovedstaden ble oversvømmet som følge av kraftige tordenbyger. I Møre og Romsdal og Trøndelag regner det intenst og flomvarsel er sendt ut.

Denne saken handler om:

Brann- og redningsetaten fikk en svært travel ettermiddag, og rykket ut med syv biler etter oversvømmelser flere steder i Oslo.

- Vi har fått melding om oversvømmelse på Sagene, Bjølsen og over mot Smestad. Det er vanskelig å si noe presist om omfanget da det er svært lokale nedbørsmengder, sa vaktkommandør Thor Tømte til VG ved 14-tiden.

Ved 16.45-tiden opplyser vakthavende brannsjef Asle Hendre at det meste var tatt unna.

- Det har vært svært hektisk og vi måtte lage venteliste på henvendelser. Vi har kjørt rundt og tatt unna ting fortløpende etter hvert som vi har hatt biler og mannskap, men nå begynner det å bli bedre, sier han til VG.

Også en større oversvømmelse i Tennisveien ved Radiumhospitalet var på dette tidspunktet i ferd med å bedre seg, opplyser han.

Usikkerhet

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt tør ikke å si eksakt hvilke områder som er mest utsatt utover ettermiddagen og kvelden.

- Det er et område rundt Oslo som har kraftige tordenbyger, og det vil nok vedvare i ettermiddag. Akkurat hvor nedbøren vil komme er vanskelig å si, sier meteorolog Rafael Escobar Løvdahl til VG.

Han opplyser at det kom 15,6 millimeter nedbør mellom klokken 13.00 og 14.00 ved målestasjonen på Blindern i Oslo.

- Det er halvannen tilitersbøtte per kvadratmeter, så det er en veldig bra byge, sier han.

STORE SOM KLINKEKULER: En kraftig haglskur traff Oslo i dag. Foto: Knut Andreas Nyberg
STORE SOM KLINKEKULER: En kraftig haglskur traff Oslo i dag. Foto: Knut Andreas Nyberg

- Vi vet at store deler av kjelleren til Rikshospitalet står under vann, Sogn Videregående skole, og Hovseter T-banestasjon som kan bli stengt, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Even Gjørstad til VG.

Varsler flom i Møre og Romsdal

Også i Møre og Romsdal og Trøndelag er det mye nedbør mandag. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) varsler at nedbøren kan gi vannføring opp til såkalt femårsflom. Det har regnet mye gjennom helgen - og det fortsetter mandag.

- Kraftige byger kan lokalt gi raskt økende vannføring i mindre elver og bekker. Lokale oversvømmelser kan forekomme, og tettbygde strøk er spesielt utsatt, varsler NVE.

De melder også at det er fare for jordskred og flomskred på grunn av mye regn.

Meteorologisk institutt har også utarbeidet et såkalt OBS-varsel for Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag.

Flytter seg

Både mandag og første del av tirsdag ventes lokalt mye nedbør.

- I natt kom det mest nedbør i indre strøk i Sør-Trøndelag og indre strøk av de nordlige delene av Møre og Romsdal. Det begynte å trekke litt vestover, og hovedtyngden har siden vært i ytre strøk. Det er ikke så intenst nå, men det vil trekke seg østover igjen i kveld og natt, og det vil komme en god del nedbør, sier vakthavende meteorolog Gunnar Livik ved Vervarslinga for Vestlandet til VG mandag ettermiddag.

Les også: Drangedal søndag: - Temperaturen sank fra 21 til 7 grader

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks