Hovedinnhold

Full storm fra sør og sjokkvarme

- Uvær helt frem til julaften

SOMMER I DESEMBER?: Kakelinna kommer, og det varsles om full storm og inntil 15 plussgrader. Foto: EPA
SOMMER I DESEMBER?: Kakelinna kommer, og det varsles om full storm og inntil 15 plussgrader. Foto: EPA
Snakk om kakelinna - den tradisjonelle mildværsperioden før jul. I år kommer den som full storm fra sør og inntil 15 plussgrader!

Denne saken handler om:

Lenge tviholdt meteorologene på håpet om at et svært russisk høytrykk skulle klore seg fast over oss og tvinge uvær bort.

Nå viser prognosen at høytrykket i øst har måttet vike, og dermed slipper en hel rad med elleville, stormfulle og søkkvåte lavtrykk løs på kysten.

SJEKK VÆRET DER DU BOR PÅ PENT.NO

Det begynte allerede i natt - og det vil neppe være over før julaften - og kanskje heller ikke da.

- Selve lavtrykket som kommer først nå, er ikke så sterkt, men det kraftige vindfeltet dannes av en front som legger seg fast for en stund mellom Vestlandet og Lofoten. Her melder vi nå full storm for i dag, sier meteorolog Stig Arild Fagerli i Storm.

Vinden kommer nokså rett sørfra, og byr på svært mild luft.

- Temperaturen kan komme opp i inntil 15 grader lokalt, på typiske fønvind-steder som Sunndal og Tafjord. Men ellers på kysten vil vi kanskje ligge rundt 10 plussgrader.

Les også:Venter storm til helgen

Nytt lavtrykk

Torsdag kommer et nytt kraftig lavtrykk, men denne gangen mer en mer vestlig vindretning, som gir noe lavere, men fortsatt milde temperaturer på rundt 6 plussgrader. Dette vil gi nokså rufsete vær over mesteparten av landet, unntatt Østlandet og Finnmark, som slipper unna med gråvær.

- Det ligger et generelt lavtrykk over Island og slipper mindre og hissige avleggere inn mot oss, forklarer Fagerli.

Les også:Over én million strømløse i USA

Lørdag er det duket for et døgn med øspøs på Vestlandet, da nok en front legger seg over landsdelen og produserer inntil hundre millimeter regn i løpet av døgnet. Dette følges også av til dels kraftig vind.

Prognosen fra Det europeiske værsenteret i Reading, England, har foreløpig pent vær i Sør-Norge julaften. Det skyldes et høytrykk som i dag ligger over Storbritannia, og som utvider seg og trekker nordover.

- Men dette er langt fram og vi skal ikke legge for mye vekt på dette, sier Stig Arild Fagerli.

les også:Nord-Spania nedsnødd

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks