Hovedinnhold

Feilvær.no

** Pent.no bommer 4 av 5 ganger
** Yr.no bommer 2 av 5 ganger

Foto: Design: Andreas Brekke
Foto: Design: Andreas Brekke
De nettbaserte vær-tjenestene Yr og Pent klarer ofte ikke å melde riktig vær. Selv ikke noen timer frem.

Denne saken handler om:

Fakta:

Pent.no
* Tjenesten er levert av VG Nett som kjøper værvarsel av Storm.
* Pent.no ble lansert i 2007.
* En uke i juni i år hadde Pent.no i snitt 45347 unike brukere.
* Varselet dekker særlig Norge, men også store og små steder i hele verden. På meteorologspråket betyr penvær at det ikke skal være særlig skyet. Man regner ut et observasjonstall der 0 betyr helt klart vær og 24 helt overskyet. Hvis gjennomsnittstallet for en dag ligger mellom 4 og 9 kaller man været pent.

yr.no
* Yr ble lansert høsten 2007.
* Tjenesten er nettbasert og er et samarbeid mellom Meteorologisk institutt og NRK.
* Yr varsler været for 700.000 steder i Norge fire ganger i døgnet. I tillegg er syv millioner steder i verden del av tjenesten.
* Opp til 2,5 millioner unike brukere er innom yr.no hver uke i følge TNS Gallup, januar 2010.
* Den meteorlogiske definisjonen av yr er en jevn lett form for regn. Dråpestørrelsen er mindre enn regndråper og de faller vanligvis fra lagdelte skyer.

Bruker du Yr og Pent for å planlegge tur til stranden? Da er du i så fall i godt selskap. Bare yr.no har 2,5 millioner unike brukere hver uke.

En test VG har foretatt denne uken viser imidlertid at Yr bare klarte å melde riktig vær i 61 prosent av gangene. Pent kommer enda dårligere ut. I mindre enn 3 av 4 tilfeller klarte Pent å melde riktig vær!

VG har fått mange tilbakemeldinger fra skuffede lesere som opplever at nettværtjenestene ofte bommer på varslene.
Det er vanskelig å melde været særlig over mange dager, spesielt om sommeren, som ofte preges av ustabilt vær. Men: Det bør være mulig å melde riktig vær noen timer frem, tenkte vi.
Derfor satte vi i gang en fra time til time-test av de to største nett-tjenestene Yr og Pent:

Direkte feil

Vi sjekket timevarslene hver dag klokken 09 i tre dager. Vi registrerte meldingene på to tidspunkter, på seks steder i Norge. Totalt sett registrerte vi 36 værsituasjoner over tre dager.

Deretter sammenlignet vi værmeldingene med været - slik det faktisk var.

Resultatet: Yr traff riktig i 22 av 36 tilfeller, mens Pent bare traff riktig i 8 av 36 tilfeller.

På torsdag meldte for eksempel Yr klokken 09 at det skulle være lett overskyet med sol og 26 grader klokken 16 i Oslo sentrum. Pent meldte strålende sol og 24 grader. Da vi sjekket klokken 16, var det øsende regnvær og 18 grader ...

- Altfor dårlig

- Dette er nedslående dårlig resultater.

Det sier Bernt Lie, mangeårig værstatistiker, til VG. Han har evaluert resultatene i VGs vær-test og er overrasket over hvor liten treffprosent Yr og spesielt Pent fikk.

- Met.no (som leverer data til yr) har sagt til meg at de ligger på 95 prosent treffprosent på neste-dags-målinger. Nå viser denne testen at de bare treffer i to av tre tilfeller - og det er på samme-dag-målinger. Det stemmer bedre med mine egne erfaringer, sier Lie.

Når det gjelder det svake resultatet til Pent, er Lie nærmest litt sjokkert.

- Dette er altfor dårlig. Testen viser at Pent i mange tilfeller melder for pent vær, mens virkeligheten er dårligere.

- Mitt tips til meteorologene i Storm, som leverer dataene, er at de stoler mindre på datamaskinene og bruker sitt meteorologiske erfaringsgrunnlag i større grad, sier Lie.

Det finnes 200 værstasjoner og 600 nedbørstasjoner i Norge, ifølge Lie. Både met.no og StormGeo har tilgang til data fra disse.

- De burde vært mye flinkere enn det denne testen viser, sier Lie, som registrerer værstatistikk på nettstedet verogvind.net

- Vi bør klare 85 prosent

- Det er kjempeskummelt å stole på værvarselet for bare ett område. Man bør sjekke nærliggende områder også.
Det sier John Smits (bildet), statsmeteorolog og fungerende regionleder for værvarslingen i Oslo.

Den er en del av Meteorologisk institutt, som leverer værdataene til yr.no.

- Hvor stor treffprosent bør man regne med i en samme-dag-prognose?
- Ca. 85 prosent. Det bør vi klare.
Smits mener folk bør lese tekstvarslene, som tar mer forbehold og forklarer værsituasjonen godt.

- Hvorfor melder dere så detaljert vær, når det er så omskiftelig?

- Vi mener det er viktig å legge ut alt vi har av værdata, sier Smits.

- Ikke godt nok

Trafikken på yr.no, som er del av NRK.no, passerte tre millioner unike brukere i forrige uke. Redaksjonssjef i tjenesteredaksjonen i NRK, Erik Bolstad (bildet), er ikke fornøyd med testresultatet.

- Det er ikke godt nok. Men da vi gikk igjennom alle varslene i fjor viste det at vi hadde 90 prosent rett. Vi jobber med å være så korrekte som mulig, sier han.

Bolstad påpeker at enkelte perioder i året er vanskeligere å melde enn andre.

- Sommerbygene er vanskelig å forutse, og det kan derfor være mer feil i denne perioden, sier han.

- Ingen justerer

Kent Zehetner er konsernsjef i StormGeo, som leverer værdata til pent.no. Han er kritisk til å kommentere resultatet i VGs test.

- Det er vanskelig å si noe om kvaliteten siden testen bare er basert på en tredagers-måling. Hadde du valgt andre dager så kunne pent.no ha kommet bedre ut, sier Zehetner.

Ifølge Zehetner er værvarselet på pent.no et automat-produkt. Det vil si at det kun er basert på datamodeller, og ingen meteorologer justerer varselet.

Men ifølge Zehetner vil et nytt system være på plass fra midten av september. Da vil meteorologer gå inn og korrigere varselet.
Det er en generell trend i testen at pent.no melder bedre vær enn det faktisk blir. Det skyldes datamodellen, ifølge medieansvarlig i StormGeo, Svein Inge Andersen.

VG Nett er uansett ikke tilfreds med resultatet i denne undersøkelsen.

- Det er ikke bra nok. Dette vil vi se nærmere på, sier redaksjonssjef Kristian Holli i VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks