Hovedinnhold

- Det var voldsom klirring og senga ristet

JORDSKJELV: Mannskapene på Jan Mayen opplever små jordskjelv omtrent hver uke, men ikke så kraftige som dagens. Foto: SCANPIX
JORDSKJELV: Mannskapene på Jan Mayen opplever små jordskjelv omtrent hver uke, men ikke så kraftige som dagens. Foto: SCANPIX
(VG Nett) Per Erik Hanevold våknet av et kraftig jordskjelv på Jan Mayen i dag.

Denne saken handler om:

Et jordskjelv målt til 6,1 på Richters rammet et område utenfor Jan Mayen ved 7-tiden lørdag morgen, melder NTB.

- Jeg har aldri opplevd et så kraftig jordskjelv, og jeg er her på tredje året, sier stasjonssjef Per Erik Hanevold ved Forsvarets INI/OPS-stasjon på Jan Mayen.

- Jeg våknet av skjelvet. Det var en voldsom klirring i hyller og skap, og senga ristet ganske godt. Ellers pleier jeg ikke våkne av jordskjelv. Vi merker gjerne en antydning til jordskjelv en gang i uken, men ikke så kraftige, sier han videre.

Han sammenligner skjelvet med at en dampveivals kjører forbi rett utenfor vinduet.

Hanevold opplyser at dagens skjelv ikke førte til noen skader, bortsett fra «noe småtteri som datt ned fra hyller». Senteret var på 9,5 kilometers dybde og blir dermed regnet som grunt. Ifølge United States Geological Survey (USGS) er lørdagens skjelv det kraftigste siden 2004, men det er ikke iverksatt tsunamivarsel.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKJELVSIKRE: Bygningene i Olinkinbyen er bygget for å tåle jordskjelv. Foto: SCANPIX
SKJELVSIKRE: Bygningene i Olinkinbyen er bygget for å tåle jordskjelv. Foto: SCANPIX

Totalt overvintrer 18 personer på vulkanøya som ligger 100 mil vest for Nordkapp. Fire av dem er stasjonert ved en meteorologisk stasjon som driftes av Vêrvarslinga i Nord-Norge, mens resten betjener Loran C-stasjonen til Forsvarets tele- og datatjeneste.

Etter hovedskjelvet har Per Erik Hanevold registrert flere små etterskjelv. Han frykter likevel ikke at nye skjelv skal ramme Jan Mayen.

- Det vi er litt mer skeptisk til, er om det skulle komme et utbrudd fra Beerenberg-vulkanen. Den hadde sist utbrudd i 1970 og 1985.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks