Hovedinnhold

Derfor får vi regn når vi trodde på sol

SAVNER SOLA: Oslo hadde to sommervarme uker før regnbygene satte inn. Nå kommer sola tilbake, men ikke lenge. Foto: Scanpix
SAVNER SOLA: Oslo hadde to sommervarme uker før regnbygene satte inn. Nå kommer sola tilbake, men ikke lenge. Foto: Scanpix
(VG Nett) Vi lar oss lure av værsymbolene og leser ikke meteorologenes analyser.

Denne saken handler om:

Det er ikke alltid like lett å bli klok på værmeldingen. Mange har vel opplevd å planlegge sommerferien etter en strålende sol i langtidsvarselet, for så å oppleve at det bøtter ned når du er fremme på hytta.

En kjapp sammenligning av værutsiktene for Oslo for den kommende helgen viser store forskjeller i prognosene mellom nettstedene pent.no og yr.no. Mens yr.no viser en regntung sky og temperaturer mellom 18 og 19 grader, gir pent.no inntrykk av at helgen skal bli solfylt og med opptil 22 varmegrader.

Typisk at man ikke kan stole på værmeldingen, tenker du kanskje. Men hadde du egentlig sjekket værmeldingen nøye nok?

Artikkelen fortsetter under bildet!

STORE FORSKJELLER: Prognosene for helgeværet i Oslo kan være vanskelige å tyde når man bare ser på symbolene. Foto: pent.no og vær.no
STORE FORSKJELLER: Prognosene for helgeværet i Oslo kan være vanskelige å tyde når man bare ser på symbolene. Foto: pent.no og vær.no

- Ikke se på symbolene

Kanskje ikke. For ifølge meteorolog Inge Johannsen ved pent.no er vi altfor overfladiske når vi sjekker værutsiktene. Vi tar bare en rask titt på symbolene som skal representere været for hver dag, og disse symbolene gir ikke mye mening.

- Hvis du ønsker et realistisk bilde av hvordan været vil bli, må du ikke henge deg opp i symbolene. 99 prosent av disse symbolene genereres automatisk, meteorologene har ingenting med dem å gjøre. Det er mange ledd som skaper ustabilitet i hvordan disse symbolene genereres, sier han til VG Nett.

Johannsen anbefaler solhungrige nordmenn å ta en titt på meteorologenes tekstanalyser der det er mulig, samt å konsultere flere forskjellige værsider på nettet.

- Brukeren må være litt mer intelligent. Det holder ikke å se på symbolet for et helt område, spesielt ikke når været er så ustabilt som det har vært den siste tiden. Et symbol som viser en sol kan være riktig i noen deler av et område, og helt feil i andre, legger han til.

LES OGSÅ:Fortsatt mulig å rømme fra dårlig sommervær!

Sannsynlighetssystem

Også statsmeteorolog Vibeke Thyness ved yr.no anbefaler å studere værprognosene grundigere. Selv om både pent.no og yr.no bruker den samme informasjonen for å spå været langt fram i tid, kan behandlingen av informasjonen gjøres forskjellig, sier hun:

- Det kan være ulikt hva vi vektlegger i informasjonen vi bruker. Hos yr.no har vi begynt med et slags trafikklyssystem som viser graden av sikkerhet knyttet til varsling av temperatur, vær- og vindforhold. Ved hjelp av dette systemet kan man få et godt inntrykk av sannsynligheten for at en prognose er korrekt, sier hun.

Spørsmålet er om du nå vil sjekke værvarselet grundigere neste gang, eller stole på solsymbolene og håpe på det beste.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks