Hovedinnhold

Bergenser fikk meteorologhjelp til å rømme fra regnet

** Studerte værstatistikk før familien fant sitt paradis
** Sjekk hvor du finner det beste norske sommerværet

HAGEGLAD: Familien Didriksen har blant annet anlagt dam i den velfylte hagen. Foto: Vidar Enerstvedt
HAGEGLAD: Familien Didriksen har blant annet anlagt dam i den velfylte hagen. Foto: Vidar Enerstvedt
NEVLUNGHAVN (VG Nett) Han var drittlei regn og dårlig vær. Derfor tok Helge Didriksen (67) med seg familien og rømte til Nevlunghavn i Larvik.

Denne saken handler om:


Nå har mureren og familien bodd i idyllen i Vestfold i 27 år.

- Vi hadde en fin plass ved sjøen. Men vi kunne knapt bruke den, for det var bare sørpevær. Når du som murer har blitt våt nedenfor ryggen tilstrekkelig antall ganger, er det nok, sier Helge Didriksen mens han viser VG Nett rundt i den praktfulle hagen i Nevlunghavn.

Didriksen er oppvokst i Bergen, men familien på fire bodde i sin tid på Holsnøy i Nordhordland.

- Kona syntes det var greit å flytte, men yngstedatteren måtte lokkes med en hund, forteller Didriksen.

Bergenseren kontaktet Meteorologisk institutt gjennom brev, og fikk tilbake oversikt over hvor klimaet var best. Mange steder i nærheten hadde tilnærmet likt klima, men familien falt ned på idylliske Nevlunghavn.

- Vi bodde i telt de første par månedene, inntil vi fant et hus å leie. 10. juli kom gravemaskinen, og i februar flyttet vi inn i det nybygde huset, sier den pensjonerte mureren.

Saken fortsetter under bildet.

VÅTT: Bergen er kjent for mye regn. Dette bildet er fra sentrum av byen høsten 2010. Foto: Hallgeir Vågenes
VÅTT: Bergen er kjent for mye regn. Dette bildet er fra sentrum av byen høsten 2010. Foto: Hallgeir Vågenes


Sammen med kona Oddny bruker Helge mye tid i hagen. Der koser de seg spesielt mye om sommeren. I det hele tatt er det mye sol og fint vær i Nevlunghavn.

- Været er viktig. Man tar ikke sykkelturen sin hvis det høljer ned, sier den aktive 67-åringen på kav bergensk.

SJEKK VÆRET DER DU ER PÅ PENT.NO

Her er det flest klarværsdager

Det vandrende værleksikonet Bernt Lie i Mandal mener Didriksen og familien har funnet et fint klimatisk sted å bo på.

- Vestfold er et bra værfylke. Stokke kommune var i mange år et av de stedene med finest vær også om sommeren. I antall klarværsdager lå de tett opp til Mandal, som troner på toppen, sier værstatistikeren.

- I tillegg har man et par steder i Grimstad-området, sentrale deler av Vestfold og Sarpsborg. På disse stedene har man konkrete målinger gjennom en lang periode, som viser at områdene har flest klarværs- og penværsdager, legger han til.

Saken fortsetter under bildet.

VÆRSTATISTIKER: Bernt Lie har sitt sommerparadis midt i solbeltet mellom Mandal og Søgne på Sørlandet. Foto: Trond Solberg
VÆRSTATISTIKER: Bernt Lie har sitt sommerparadis midt i solbeltet mellom Mandal og Søgne på Sørlandet. Foto: Trond Solberg


73-åringen mener imidlertid det er vanskelig å sette sommerværet ulike steder opp mot hverandre.

- Her i området er det mest solskinn og minst skyer, men det kan komme mye nedbør, og da kommer den som regel om natten. Det gjør ingenting for ferieværet, hvor man skal nyte dagen.

- Men så er det også dette med maksimaltemperatur. Det vil man sjelden oppleve langs kysten. Ennå er det ingen på Meteorologisk institutt eller andre steder som har kommet opp med en formel på sammensetningen av værelementer som er best sommervær, sier han.

Hvor finner du Norges beste sommervær? Diskutér i kommentarfeltet under artikkelen.

Statistikk fra Meterologisk institutt

Slik var sommeren (juni, juli, august) i 2010 (sakset fra Meteorologisk institutts rapport «Været i Norge - Klimatologisk månedsoversikt August 2010»: LES HELE RAPPORTEN HER

Høyest middeltemperatur var i områdene rundt Oslofjorden. Varmest var det på Oslo-Blindern og Færder fyr, begge med 16,5 C (hhv 0,9 og 0,7 ¿C over normalen), etterfulgt av Alna og Drammen - Berskog, begge med 16,4 °C. Den laveste middeltemperaturen kom i fjellet i Sør-Norge. Kaldest var det på Juvvasshøe med 3,7 °C (foreløpig ingen normal), etterfulgt av Sognefjellhytta med 6,6 °C (1,5 °C over normalen).

Den høyeste maksimumstemperaturen for sommeren kom på Gvarv - Nes med 28,7 ¿C 10. juli. Den laveste minimumstemperaturen kom på Juvvasshøe med -7,5 C 15. juni.

Nedbør
Basert på observasjoner fra værstasjonene var nedbøren i Norge 125 % av normalen for sommeren. Dette er den 4. våteste sommeren for landet som helhet i en serie som går tilbake til 1900. 1964 var våtest med 145 %.

For Nord-Norge var sommeren den nest våteste, sammen med 1995, med 145 %. 1921 var våtest med 150 %.

Modalen III fikk mest nedbør av stasjonene i denne oversikten med 506,5 mm (ingen normal foreløpig), etterfulgt av Kvamskogen - Jonshøgdi med 504,9 mm (84 %). Saltdal har fått 54,8 mm (71 % av normalen) og dermed minst nedbør av stasjonene, etterfulgt av Buholmråsa fyr med 130,1 mm (70 % av normalen).

Slik var sommeren 2009 (sakset fra Meteorologisk institutts rapport «Været i Norge - Klimatologisk månedsoversikt August 2009»: LES HELE RAPPORTEN HER

Lufttemperatur
Middeltemperaturen for Norge for sommeren 2009 var 0,8 °C over normalen. Siden 1900 har 23 sommersesonger vært varmere enn denne. For landet som helhet var sommeren 2002 den varmeste med et avvik på 2,3 grader over normalen. Kyst og fjordstrøkene på Vestlandet og enkelte fjellområder i Sør-Norge fikk det største avviket, med en middeltemperatur opp mot 2,0 °C over normalen. I enkelte områder her er sommeren den 5-10 varmeste siden målingene startet i 1867.

Den høyeste middeltemperaturen for sommeren kom langs kystområdene av Vestfold og Østfold. Varmest var det på Færder fyr med 16,9 °C (1,1 °C over normalen), etterfulgt av Svenner fyr og Strømtangen fyr, begge med 16,6 °C.

Den laveste middeltemperaturen kom i fjellet i Sør-Norge. Kaldest var det på Juvvasshøe med 3,6 °C, etterfulgt av Sognefjellhytta med 6,2 °C (1,1 °C over normalen).

Den høyeste maksimumstemperaturen for sommeren kom på Gulsvik med 34,2 °C 3. juli. Den laveste minimumstemperaturen kom på Juvvasshøe med - 9,2 °C 4. juni.

Nedbør
Basert på observasjoner fra værstasjonene var nedbøren i Norge 110 % av normalen for sommeren. Deler av Sør-Norge fikk over 150 % - 185 % av normalen for sommeren, mens deler av Nordland fikk bare 45-50 % av normalen. Sommeren i enkelte deler av Agder var den våteste på over 50 år.

Sviland fikk mest nedbør av stasjonene i denne oversikten med 690,6 mm (175 % av normalen), etterfulgt av Eik-Hove med 682,9 mm (165 %). Saltdal har fått 67 mm (78 % av normalen) og har fått minst nedbør av stasjonene etterfulgt av Bø i Vesterålen med 69,6 mm).

Galleberg i Vestfold målte størst døgnnedbør i sommer blant stasjonene som er med i denne oversikten med 90,8 mm 5. juli.

Slik var sommeren (juni, juli, august) i 2008 (sakset fra Meteorologisk institutts rapport «Været i Norge - Klimatologisk månedsoversikt August 2008): LES HELE RAPPORTEN HER

Lufttemperatur
Middeltemperaturen for Norge for sommeren 2008 var 0,5 °C over normalen. Siden 1900 har 32 sommersesonger vært varmere enn denne. Sommersesongen startet med en månedstemperatur i juni som lå under normalen i fjellet i Sør-Norge og i deler av Nord-Norge, mens den for landet ellers var over.

For sommersesongen sett under ett fikk Vestlandskysten det største avviket med en middeltemperatur opp mot 2,5 °C over normalen enkelte steder. På Utsira fyr var sommeren den tredje varmeste som er registrert siden målingene startet i 1867. Bare sommeren 1997 og 2003 var varmere. Månedstemperaturen i store deler av Finnmark og Troms var under normalen.

Den høyeste middeltemperaturen for sommeren kom langs kystområdene av Østfold og Vestfold. Varmest var det på Strømtangen fyr med 16,9 °C (1,7 °C over normalen), etterfulgt av Sarpsborg og Færder fyr, begge med 16,8 °C (hhv. 1,6 °C og 1,0 °C over normalen). Den laveste middeltemperaturen kom i fjellet i Sør- Norge og langs kysten av Finnmark. Kaldest var det på Sognefjellhytta med 6,3 °C (1,2 °C over normalen), etterfulgt av Finsevatn med 7,1 °C (0,8 °C over) og Makkaur fyr og Vardø lufthavn, begge med 7,3 °C. Den høyeste maksimumstemperaturen for sommeren kom på Trysil vegstasjon med 33,8 °C 26. juli.

Dette er ny rekord for Hedmark i juli. Den laveste minimumstemperaturen kom på Hovden - Lundane med -4,1 °C 25. juni.

Nedbør
Basert på observasjoner fra værstasjonene var nedbøren i Norge 95 % av normalen for sommeren. Deler av kystområdene i Nordland fikk bare 30-50 % av normalen for sommeren. På Andøya kom det bare 62 mm (30 % av normalen), noe som er ny rekord for denne stasjonen. Stasjonen ble opprettet i 1958. Langs Sørlandet og Oslofjorden var sommernedbøren over 150 % av normalen, og enkelte steder her må en tilbake til sommeren 1988 for å finne en våtere sommer.

Eik - Hove har med 543 mm (131 % av normalen) fått mest nedbør av værstasjonene i sommer, etterfulgt av Kvamskogen - Jonshøgdi med 515 mm (85 % av normalen) og Mestad i Oddernes med 499 mm (149 % av normalen). Saltdal har med 48 mm (55 % av normalen) fått minst nedbør av værstasjonene i sommer, etterfulgt av Røst med 62 mm (foreløpig ingen normal) og Andøya med 62 mm (30 % av normalen). Mestad i Oddernes målte størst døgnnedbør av stasjonene i denne oversikten i sommer med 131,9 mm 8. juli.

Kilde: Meteorologisk institutt

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks