Hovedinnhold

Akutt høy luftforurensing i flere norske byer:

– Barn med astma bør holde seg inne

<p>SKADELIG LUFT: Luftforurensingen har ligget på et svært høyt nivå over Oslo og andre byer på Østlandet den siste uken.</p>

SKADELIG LUFT: Luftforurensingen har ligget på et svært høyt nivå over Oslo og andre byer på Østlandet den siste uken.

Foto: Terje Bringedal
Opptil én million nordmenn vil kunne oppleve problemer med akutt høy luftforurensing i kulden. Foreldre bør følge særlig med på luftveiene hos barn.

Denne saken handler om:

Sjekk været på pent.no

Yr og Storm på ett sted = pent.no
Pent.no sammenligner værmeldingene fra Yr og Storm. Last ned til
iPhone/iPadAndroid
... eller sjekk pent.no

Flere byer på Østlandet opplever svært høye nivåer av svevestøv i det kalde været. Både i Oslo, Lillestrøm og Fredrikstad ligger luftforurensingen på rødt nivå tirsdag, ifølge Luftkvalitet.info.

– Barn som har astma og alvorlige luftveisinfeksjoner bør holde seg inne så mye som mulig når luftforurensingen er så høy som nå. Jeg ville generelt fulgt med på luftveiene hos barn så lenge vi har så kaldt vær og høy luftforurensing, sier seniorforsker Marit Låg ved Folkehelseinstituttet til VG.

Hun viser til at det er barn og voksne med luftveisproblemer, og hjerte- og karsykdommer som merker de akutte nivåene av luftforurensing.

Mellom 10 og 20 prosent av befolkningen har problemer med luftveiene.

Les også: Ny rapport om dødelig dårlig Oslo-luft

– Friske barn tåler denne forurensingen vi har nå. Heldigvis er disse periodene ganske korte, hadde dette vart over lengre tid, hadde vi sett mer alvorlige konsekvenser, sier Låg til VG.

– Vi ser blant annet at lungebetennelse øker i hyppighet og varer lenger når luften er slik den er nå. For barn ser vi også at det er hyppigere forekomst av ørebetennelse når luftforurensingen går opp.

Sendte sms-varsel

Foto: Skjermdump fra Twitter

Mandag kveld fikk foreldre ved Ruseløkka skole i Oslo sentrum en sms fra rektor hvor skolen gjorde oppmerksom på Oslo kommunes akuttvarsel om Oslo-lufta. «Barn med luftveislidelser bør redusere utendørsaktivitet og ikke oppholde seg for mye ute.»

– Vi sendte ut en sms i går kveld da vi ble klar over Oslo kommunes akuttvarsel om luftkvaliteten i Oslo sentrum. Da kan foreldre som har barn som sliter med luftveisproblemer vurdere om de bør være inne, sier rektor Merete Hansen til VG.

Ruseløkka skole har 550 elever på sine barne- og ungdomstrinn. Enn så lenge har under ti elever gitt tilbakemelding om at de trenger særlige tiltak når luftkvaliteten er dårlig.

Østlandet og storbyene

Fredrikstad hadde høye nivåer (rødt på skalaen) hele mandag, og er opp fra moderat til høyt nivå i forbindelse med morgenrushet, skriver Luftkvalitet.info.  I Lillestrøm var målingene søndag kveld oppe på det høyeste nivået (lilla) hvor også friske personer kan oppleve plager på grunn av luftforurensing.

I Oslo er det særlig målestasjonen ved innfartsåren E18 hvor målingene går fra moderat til rødt nivå tirsdag morgen. Bergen som har slitt med dårlig luftkvalitet på vinteren, hadde også et forhøyet forurensingsnivå i forbindelse med morgenrushet.

Les mer: Se giftskyen over Bergen sentrum

– Vi ser at målingene får flere topper i løpet av døgnet. På morgen og ettermiddag er det mye nitrogendioksid fra eksos, og på kvelden ser vi en ny topp på grunn av vedfyring, sier seniorforsker Britt Ann K. Høiskar ved Norsk institutt for luftforskning.

<p>TETT: Trafikken utenfor Ruseløkka skole tirsdag morgen.</p>

TETT: Trafikken utenfor Ruseløkka skole tirsdag morgen.

Foto: Geir Rognlien Elgvin

Hun mener meldingen som ble sendt ut til foreldre ved Ruseløkka skole mandag virker fornuftig.

– Når vi har en akuttsituasjon som nå på grunn av stabilt, kaldt vær og lite vind, er det fornuftig å gi beskjed til foreldre som har barn med luftveislidelser ved skoler i Oslo sentrum om å holde barna innendørs, sier Høiskar.

Les også: Dømt for farlig høy luftforurensning

– Alle må ta hensyn

Seniorforskeren mener at vi i akuttsituasjonen bør ta hensyn til folk med luftveislidelser.

­– Når vi kan se hvor konkret luftforurensingen er knyttet til våre handlinger, bør flere vurdere å la bilen stå og forsøke å begrense vedfyringen i denne perioden. Vi kan gjøre mye som enkeltpersoner nå, sier Britt Ann Høiskar.

– Dette er også et politisk ansvar, og alle kommuner bør ha beredskapsplaner for hvordan man kan innføre strakstiltak som reduserer trafikken i perioder. På sikt må vi også forsøke å bytte til moderne ovner, varmepumper og andre løsninger, men akkurat nå må vi gjøre det Oslo kommune har gjort: Be enkeltpersoner om å bidra, sier Høiskar.

Norges Astma og Allergiforbund (NAAF) sier at mange av deres medlemmer vil få et behov for å holde seg innendørs nå.

– For barn og voksne med luftveissykdommer er det dessverre ikke så mye annet å gjøre enn å holde seg inne. Det er beklagelig at det er de syke som i praksis betaler prisen for at politikerne ikke har gjort jobben, sier kommunikasjonsrådgiver Lene Gunvaldsen til VG.

For tidlige dødsfall

VG omtalte høsten 2014 en rapport som viser at luftkvaliteten i Oslo er til tider så dårlig at flere med hjerte- og lungeplager dør, kort tid etter dager med ekstra høy luftforurensning.

Kommunikasjonssjefen i NAAF uttalte at rapporten ga ham en klump i magen.

Ifølge Folkehelseinstituttet ligger hyppigheten i «for tidlige dødsfall grunnet luftforurensing» i størrelsesorden mellom 300–1500 dødsfall årlig. Først og fremst gjelder det personer med hjerte- og karsykdommer som kan få en alvorlig forverring av sykdomsforløpet.

– Luftforurensing kan før til mer alvorlige infarkt, og det er jo en sykdom som kan forkorte livet, sier seniorforsker Marit Låg.

– Er det noe vi kan gjøre for å beskytte oss når vi er nødt til å gå ut?

– Jeg ville vurdert å bevege meg i gater hvor det er minst mulig trafikk. Enkelte astmatikere bør i samråd med legen, også vurdere å justere medisinbruken sin i slike perioder. Fra internasjonal forskning ser vi at medisinbruken går opp i perioder med høy luftforurensing, sier Låg til VG.

#vgvinter: Vis oss ditt vinterbilde

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks