Hovedinnhold

- 99,9 prosent sikker på at det er en russisk rakett

(VG Nett) Det aller meste tyder på at lysfenomenet som vekket stor oppsikt i Trøndelag og Nord-Norge onsdag morgen skyldes en russisk rakett, selv om det ennå ikke er offisielt bekreftet.

Denne saken handler om:

Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard er sikker på at det mystiske lysfenomenet kom fra bakken.

- Og det er helt tydelig at det kommer fra russiske landområder, sier kjendisastronomen til VG Nett.

Han har studert lysfenomenet på film og bilder i hele dag, og har kommet opp med sine egne konklusjoner.

- Det er helt åpenbart at dette kommer fra bakken. Like åpenbart er det at dette er veldig høyt opp i luften, og i praksis betyr dette at det er en rakett, sier Røed Ødegaard og forklarer:

- Man ser det på hvordan lysfenomenet beveger seg. Ting som kommer ovenfra har en helt annen måte å oppføre seg på. Jeg er 99,9 prosent sikker på at dette er en russisk rakett.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OVERBEVIST: Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard er nesten helt sikker på at dette er en russisk rakett. Foto: Leserfoto
OVERBEVIST: Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard er nesten helt sikker på at dette er en russisk rakett. Foto: Leserfoto

Truls Lynne Hansen ved Nordlysobservatoriet i Tromsø trekker samme konklusjon.

- Raketten har trolig kommet ut av kontroll og eksplodert. Det spesielle spiralformede lysmønsteret kommer av at sola skinte på drivstoffet som lekket ut, sier Hansen til NRK.no.

Russiske militærkilder TV2 har snakket med sier det dreier seg om en mislykket oppskytning av en Bulava-missil fra en ubåt.

LES OGSÅ:Den russiske nordflåten kjenner ikke til oppskyting av rakett

VGTV:Leservideo: Se den mystiske spiralbevegelsen

Benektet oppskyting

Forsvaret vil foreløpig ikke slå fast at russiske raketter står bak det mystiske lysfenomenet, men sier det var varslet aktivitet i området.

SAMSVARER: Jon Espen Lien, senior talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen
SAMSVARER: Jon Espen Lien, senior talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

- Vi kan ikke bekrefte at det var en rakett. Men himmelfenomenet samsvarer med den forhåndsvarslede aktiviteten i det aktuelle området, sier Jon Espen Lien, senior-talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø.

Også russiske medier har kontaktet Forsvaret med spørsmål om de kan bekrefte at lysfenomenene dreier seg om en russisk rakett.

Ifølge kilder i den russiske TV-kanalen Russia Today VG Nett har snakket med, har russiske myndigheter ennå ikke gitt noen offisiell forklaring på lysfenomenene.

Da VG Nett kontaktet den russiske nordflåten tidligere i dag benektet en talsmann for at de visste noe om en rakettoppskyting.

- Vi har ingen informasjon om noe slikt, og har heller ikke sett noe som det du beskriver, sa en ikke navngitt talsmann for den russiske nordflåten.

LES OGSÅ:Vet ikke hva den mystiske kjempespiralen er

Har du bilder? Hva tror du det mystiske lyset er?Diskutér og del bilder her!

Artikkelen fortsetter under bildet

MYSTISK: Bildet er tatt fra Ånstad på Sortland i Nordland. Foto: Morten Bjørkmo Kristiansen
MYSTISK: Bildet er tatt fra Ånstad på Sortland i Nordland. Foto: Morten Bjørkmo Kristiansen


- Spiralmønstret spesielt

Dette strider imot spekulasjonene til Pål Brekke ved Norsk Romsenter basert på en varslet rakettoppskyting på det maritime varslingssystemet Navtex tirsdag ettermiddag.

Ifølge Navtex-meldingen var oppskytingen en rakettøvelse som skulle finne sted mellom klokken 23.00 og 06.00 natt til onsdag i Arkhangelsk.

LES OGSÅ:Telefonstorm etter mystisk lysfenomen

Sannsynligheten for at det var rester av denne oppskytingen som trøndere og nordlendinger så er stor, mener Brekke.

Ifølge ham er spiralmønstret spesielt.

- Hvis det er en rakett eller en missil kan spiralmønstret skyldes at den har kommet ut av kontroll. Den spinner oppover i likhet med en nyttårsrakett ute av kontroll, sier Brekke.

Presseattache Vladimir Isupov ved den russiske ambassaden i Oslo opplyste onsdag ettermiddag til VG Nett at de ikke kjente til at Russland skulle sende opp noen raketter i området. Navtex' varslinger var de heller ikke kjente med.

- Vi kommer heller ikke til å etterforske denne saken nærmere, sier Isupov til VG Nett.

Det var i dag onsdag morgen at et mystisk lysfenomen på himmelen sjokkerte innbyggere i fra Trøndelag til Nord-Norge onsdag morgen. Meteorologisk institutt opplevde telefonstorm, og forfjamsede innringere fortalte til VG Nett at de aldri hadde sett noe lignende.

Debatten raser

I protokollen som er opprettet etter at lysfenomenet ble sett på himmelen i dag tidlig raser debatten om hva opphavet kan være.

Noen hevder fenomenet kan komme fra en lyskaster, mens andre tror det mystiske fenomenet har naturlige årsaker. Noen lesere har også linket til forskjellige YouTube-videoer, både fra Russland og Kina, som viser lignende fenomener.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks