Hovedinnhold

- Våg å elske igjen

NY KJÆRLIGHET: Espen Simonsen (34) og Bianca Tønnessen Vestvik (36) opplevde det verst tenkelige: At den de elsket døde fra dem. Etter å ha funnet hverandre oppfordrer de folk i samme situasjon til å bryte tabuene og våge å elske på nytt. Foto: Alf Øystein Støtvig/ VG
NY KJÆRLIGHET: Espen Simonsen (34) og Bianca Tønnessen Vestvik (36) opplevde det verst tenkelige: At den de elsket døde fra dem. Etter å ha funnet hverandre oppfordrer de folk i samme situasjon til å bryte tabuene og våge å elske på nytt. Foto: Alf Øystein Støtvig/ VG
Både Espen og Bianca opplevde at ektefellene døde. Men i hverandre har de opplevd kjærligheten på ny.

«Hva vil folk si?». Det er spørsmålet som holder mennesker tilbake fra å finne ny kjærlighet - og slik en vei ut av ensomhet og depresjon.

Det tror Espen Simonsen (34) og Bianca Tønnessen Vestvik (36). Han mistet sin kone Tone (28) i 2008 etter fire års kamp mot eggstokkreft. Hun var tvillingmor til to gutter på fire år og opplevde at mannen og barnefaren tok selvmord i 2006.

Datet på nettet

For drøyt to år siden fant de hverandre - gjennom datingnettstedet Sukker.no. I dag bor de sammen på Nøtterøy utenfor Tønsberg.

- Det er så mange som kunne funnet ny kjærlighet, men som ikke tør i frykt for andre. Jeg kjente på dette selv. Når er det greit å uttrykke glede? Når er det greit å få en ny kjæreste? Bryt med disse tabuene, oppfordrer Bianca og ser på Espen.

- Ja, det er en kamp å velge det beste for seg selv, sier Espen.

- Elsket jeg ikke Tone nok til at jeg skulle leve alene resten av livet, liksom? Det verste er at om jeg hadde blitt i den lammende sorgen, blitt et offer, kanskje ufør og deprimert, så hadde alle syntes at det hadde vært forståelig. Men det ønsket ikke Tone for meg.

- Det er viktig sorgprosessen fører til at man kan leve med sorgen på en god måte, slik at man tør å invitere nye mennesker inn i livet sitt. Veien fra den vedvarende ensomheten til depresjon er nok ikke lang, sier Bianca.

Espen merket det spesielt når jeg var sammen med andre.

- Alle hadde noen å dele det mest intime med, noen å ringe eller dra hjem sammen med. Jeg hadde plutselig ingen, sier han.

- Helt ny kjærlighet

Espen skrev boken «Sammen til verdens ende» om det å leve med en kreftsyk kone.

- Boken var ikke kommet ut engang da jeg og Bianca ble et par. Derfor ble det ekstra viktig og huske på at hun ikke skulle erstatte Tone. Bianca var et helt nytt menneske i livet mitt som jeg kunne elske med en helt ny kjærlighet, forteller Espen.

- Det er tull at kjærligheten er begrenset til en enkelt livspartner, sier Bianca, som sammen med Espen i dag holder kjærestekurs gjennom selskapet Sånne som oss.

- Og det forholdet jeg og Bianca har sammen er så sterkt. Når du har gått igjennom det vi har, så bøyer du ikke av på grunn av bagateller, sier Espen

Forskning

Svenske Sahlgrenska akademiet har undersøkt hvordan menn takler å bli enkemenn, og hvor viktig en ny partner er for den psykiske helsen.

Flere norske psykologer mener sorgen etter partnerens dødsfall og en skilsmisse har mange likhetstrekk. Psykolog Peder Kjøs sier sorgen kan være like vond og vanskelig etter et samlivsbrudd.

Angst og depresjon

- Det er forsket for lite på de helsemessige effektene ved kjærlighetssorg, men det er ingen tvil om at kjærlighetssorg ikke er en uvanlig årsak til sykefravær, sier Kjøs til VG.

De som blir «kurert» og finner kjærligheten på ny, opplever også at det psykiske velværet blomstrer.

- Alle har godt av intimitet og å få bekreftet sin egen verdi. Det er like viktig å få gi kjærlighet som å få kjærlighet, vi har behov for å få respons. Det er ikke lett å være lykkelig alene, sier Kjøs.

Forskningsinstituttet Sahlgrenska har undersøkt hvordan 691 menn som har mistet kona si i kreft, har det fire-fem år etter tapet.

Enkemennene som fortsatt er alene hadde langt høyere forekomst av angst, depresjoner, søvnproblemer. Og brukte i større grad medisiner som antidepressiva og sovemidler.

- Det ser ut til at den følelsesmessige støtten fra en ny partner både hjelper for å bearbeide sorgen og motvirke psykiske plager, sier professor Gunnar Steinbeck ved Sahlgrenska til Dagens Medicin.

- Men det kan også være at de som takler tapet best, har lettest for å finne ny partner.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks