Hovedinnhold

Slik maner Märtha frem engler

Professor: Dette har karakter av en «vekkelse»

HAMBURG (VG NETT) Med vibrerende hender og et konsentrert blikk forsøker prinsesse Märtha Louise å få englene til å vise seg.

Denne saken handler om:

Foran en fullsatt sal under den «sjette internasjonale englekongress» ber hun tilhørerne lukke øynene og vente på englene.

VGTV: Se hvordan hun gjør det her! 

- La den komme i sin egen form. Kanskje føler du en bris, eller du føler deg varm eller kald. Eller du føler et kjærlig nærvær. Kanskje ser du et bilde, eller hører noen ord. Eller noen toner. Samme hvordan du får det, vær sikker på at dette er din måte, forklarer Märtha til forsamlingen.

BAKGRUNN: Prinsesse Märtha Louise formidler engle-kontakt

Skytsengler

VG var med da prinsessen og hennes kompanjong Elisabeth Samnøy sist helg holdt et halvannen time langt foredrag på kongressen.

I videoen over kan du se hvordan prinsessen, som er den fjerde i arverekkefølgen til den norske tronen, forsøker å hjelpe tilhørerne på kongressen til å lokke frem sine respektive skytsengler.

- La din skytsengel snu seg sakte rundt, og se om den endrer lyd eller farge eller om den er lik, bare opplev den, sier hun og fortsetter.

Hva mener du om det prinsessen gjør?Si sin mening her! 

- Spør din skytsengel om det er noe den vil fortelle deg nå. Og igjen, ta imot den, samme hva slags form den kommer i.

Märtha: - Blir ingen kontakt med de døde

VIDEO: Prinsesse Märtha Louise: - Vi driver ikke med spiritisme

Opptaket er tatt i forbindelse med en større artikkel i morgendagens VG Helg.

Der kan du lese om hvordan prinsessens englebok blir tatt imot rundt om i Europa. Så langt er den utgitt på fem språk i åtte ulike land.

Karakteristiske håndbevegelser

På videoen ser man tydelig at prinsesse Märtha Louise har svært karakteristiske håndbevegelser mens hun forsøker å lokke frem englene.

- Ved første øyekast ser det jo ut som hun klør en hest, før hun klapper den, ler professor i religionshistorie, Anne Stensvold ved Universitetet i Oslo.

- Men dette er kjente håndbevegelser fra healingens verden, og hele seansen har et tydelig preg av healing med fremmaning av englene som skal før frem til en eller annen form for bedring, sier Stensvold.

Märtha: - Englene er en sterk kjærlighetsstøtte

Hun har sett videoopptaket, og merket seg prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Samnøys sterke fokus på hjertet.

- Før den medisinske tidsalder, altså på det tidspunkt hvor man ikke visste hvordan kroppen fungerte, trodde man at menneskets vesen var å finne i hjertet og ikke i hjernen. Til og med fornuften hadde sin plass i hjertet. Det gjaldt også innenfor kristendommen. Det kan virke som om prinsessen har hentet inspirasjon fra dette, sier Stensvold.

«Vekkelsesmøte»

Professor i folkloristikk Arne Bygge Amundsen mener Märthas forsøk på å kalle frem englene kan minne om et «vekkelsesmøte».

- Dette har karakter av en «vekkelse». Det virker som om det som iscenesettes, er et første møte med den enkeltes verneengel. Damene beskriver det som skjer som «å åpne seg» og «å slippe engelen til». Det kan minne om språkbruken i karismatiske kristne miljøer eller hos kristne mystikere, sier Arne Bugge Amundsen, som er usikker på om seansen skal vurderes som en religiøs uttrykksform.

- Bortsett fra snakket om verneengler, kunne dette like gjerne ha preg av meditasjon eller gruppeterapi, sier han, og peker på en rekke likhetstrekk med mer marginale kristne miljøer, sier han.

- Märtha er den som tydeligst fremstår som et «medium». Hun snakker til publikum, men er samtidig den som viser frem hvordan det hele skal gjøres. Hun foretar pusteøvelser, lukker øynene og beveger hender og fingre, avslutter Amundsen.

Prinsesse Märtha Louise opplyser gjennom sin sekretær Carina S. Carlsen at hun ikke ønsker å kommentere denne saken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks