Hovedinnhold

«Kongen» operert

Overlevde landets første fiskeoperasjon

Akvariefisken «Kongen» fra Oslo holdt på å dø fordi han fikk en stor stein i magen. Men han ble operert, og er nå frisk som en fisk!

Denne saken handler om:

Så vidt VG kjenner til, er «Kongen», som er en afrikansk lungefisk, den første fisken som er blitt operert her i landet.

I USA, derimot, er operasjoner av akvariefisk langt mer vanlig.

- Operasjonen kostet 1500 kroner, men det var den verd! Jeg er glad i ham, og kaller ham bare «Kongen». Han er utrolig tam og spiser av hånden min, sier eieren, Ketil Næss (29).

Oslomannen har vært fiskeinteressert fra barnsben av, og har et helt arsenal av sjeldne fisk. Han har også tre skilpadder og en plystrende papegøye (som kan både Olsenbanden-sangen og filmmusikken fra «Broen over Kwai»).

Kul i rompa

Når «Kongen» skal spise, sluker han først maten i ett stort jafs. Deretter blander han maten med spytt, og gulper den opp igjen. Først når maten er pakket inn i spytt og slim, svelges den, bit for bit.

- Jeg hadde for store småsteiner i akvariet, og han gulpet derfor i seg en stein sammen med maten som satte seg fast i tarmene hans. Han fikk en kjempestor kul i rompa, og greide ikke å få gjort fra seg. Han var i ferd med å dø, forteller Næss.

Da begynte akvaristen en febrilsk ringerunde etter hjelp.

- Jeg kom i kontakt med Avivet-klinikken i Oslo, som er spesialister på eksotiske dyr. Jeg puttet «Kongen» i en balje med vann og kjørte ham til dyrlegen, sier Næss.

Ikke komplisert

Mens to mann holdt den 85 centimeter lange og fire kilo tunge fisken i ro, tok veterinær Espen Odberg røntgenbilder.

- Jeg så straks hva som var galt.

Fisken hadde en stein i tarmen. Å fjerne den var en svært enkel operasjon. Vi snakker jo om et stort dyr som veier flere kilo.

Å operere en liten fugl som bare veier femti gram, er mye mer komplisert, sier Odberg.

«Kongen» oppførte seg eksemplarisk under den femten minutter lange operasjonen. Han ble bedøvet med anestesigass gjennom en tut som ble festet over fiskekjeften. - Han lå på våte håndklær, og ble dusjet med vann underveis, så han ikke skulle bli tørr. Han lå helt stille, uten å sprelle, mens han ble skåret i og sydd, sier Odberg.

Det eneste spesielle med operasjonen, er at «Kongen» er en fisk, mener han.

- Her gjør vi mye mer kompliserte ting. Vi opererer både skilpadder, slanger, øgler, rotter, hamstere, kaniner og fugler.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks