Hovedinnhold

- Jeg skryter litt av at vi danket ut selveste Bieber

(VG Nett) Pakkefeberen har på ingen måte lagt seg på Otta. Den enorme interessen for pakken fra 1912 har satt den lille byen på kartet.

Denne saken handler om:

Fredag kveld var Otta sine soleklare store minutter i rampelyset. Aldri før har industriregistratoren ved Gudbrandsdalsmusea, Kjell Rudolf Voldheim, vært mer ettertraktet.

- Dette har vært helt enormt, sier han.

Voldsomme tall

Fredag var alles øyne rettet mot Otta da den mystiske pakken ble åpnet. Seansen ble sendt direkte på VGTV.

Under åpningen ble det klart at den inneholdt en rekke gamle dokumenter og brev, samt flere skjerf fra Kong Haakon VII. Det vil enda ta tid å analysere innholdet, men medieoppmerksomheten derimot, den trenger ingen stor analyse. Voldheim sammenligner oppstyret med Justin Bieber.

- Jeg vet ikke om det blir helt riktig å sammenligne dette mot Justin Bieber, vi fulgte jo han en hel dag og hadde et stort opplegg. Men det jeg derimot kan si er at direktesendingen av den mystiske pakken hadde totalt over 1,2 millioner visninger. Vi har ikke fintelt det enda, men slike tall tror jeg ingen andre i Norge har klart noen gang, sier redaksjonell leder i VGTV, Ola Stenberg.

Stort for bygda

Men for folket i Otta trengs det ingen fintelling. Interessen for pakken i Otta har vært enorm.

- Jeg skryter av at vi danket ut Justin Bieber, det er jo litt gøy at så utrolig mange så sendingen, sier han.

STORFORNØYD MED PAKKEINTERESSEN: Kjell Rudolf Voldheim ved Gudbrandsdalsmusea, er svært fornøyd med den enorme interessen for den mystiske pakken fra Otta. Foto: GEIR OLSEN VG/ALEXANDRE MENEGHINI AP, NTB SCANPIX
STORFORNØYD MED PAKKEINTERESSEN: Kjell Rudolf Voldheim ved Gudbrandsdalsmusea, er svært fornøyd med den enorme interessen for den mystiske pakken fra Otta. Foto: GEIR OLSEN VG/ALEXANDRE MENEGHINI AP, NTB SCANPIX


Gudbrandsdalsmusea har ikke rukket å analysere innholdet i brev og dokumenter ennå. Men litt vet de fra før. Pakken som var 3,1 kilo, 40 cm bred, 28 cm dyp og 9 cm tykk, har stått trygt plassert i et av Gudbrandsdalsmusea.

DOKUMENTAR: Se VGTVs egen dokumentar om pakken

Pakken var forseglet med datoen 1912, men dokumentene inni var datert både til 1914 og 1919. Likevel, noen år fra eller til, gammel er den. Det var den tidligere ordføreren i Sel, Johan Nygaard, som skrev, «Kan aabnes i 2012», på pakken. Han ga den etter hvert videre til kommuneadministratoren, og oppfordringen om å ikke åpne den før i år, ble fulgt.

- Nygaard fikk nok med seg krigsutbruddet og la derfor inn et avisutklipp fra blant annet 1914. Vi rakk ikke å se så mye på innholdet i går, men pakken er nå plassert i et glassmonter med et utvalg av innholdet, sier Voldheim.

PROTOKOLL: Her kan du lese hva folk trodde var i pakken

Stor interesse i utlandet

Dagen derpå har mediene stått i kø fra både inn- og utland. Voldheim var kanskje ikke medievant for to dager siden, men nå har han fått trening.

- Noe så til de grader også. Jeg har vært i lokalpressen før, men dette har tatt fullstendig overhånd. Alt i fra Sverige, Danmark og til og med arabiske land. Vi må vel bare innrømme at Sel kommune ikke er noe folk flest snakker så mye om i hverdagen, så dette er stort for oss, sier han.

Og hos VGTV bekreftes det at interessen var like stor i utlandet, som her hjemme.

- Det var en enorm interesse i land over hele verden. USA, England, Frankrike, Tyrkia, Australia og Polen. Dette viste seg å bli enormt. Mystikk fasinerer folk og det var umulig for oss å ikke omfavne dette fenomenet, sier Stenberg i VGTV.

STOLT ORDFØRER: Ordfører i Sel kommune, Dag Erik Pryhn, er svært glad for den enorme mediedekningen Otta har fått som følge av den mystiske pakken. Foto: BENJAMIN REE, VG
STOLT ORDFØRER: Ordfører i Sel kommune, Dag Erik Pryhn, er svært glad for den enorme mediedekningen Otta har fått som følge av den mystiske pakken. Foto: BENJAMIN REE, VG

Og det er ingen dårlig dag å være ordfører i Sel kommune. Dag Erik Pryhn er overveldet.

- Dette har vært utrolig moro. Bare i dag har det vært 1500-2000 mennesker med drakter og faner som har fått i tog. Oppmerksomheten fra utlandet har også vært enorm og satt Otta på kartet. Dette er utelukkende godstemning og flott, sier Pryhn.

Det kan nok være mange ble skuffet da pakken viste seg å inneholde gamle dokumenter og brev som for det utrente øyet kanskje ikke er så spennende, men Voldheim tror folk flest ikke akkurat forventet seg gull fra Amerika i pakken.

- De som reelt tenkte at dette skulle være gull og grønne skoger ble nok skuffet. Men de jeg har snakket med synes innholdet stemte med det de trodde det var, sier han.

Vil få stor betydning

Pakken ble åpnet mens bygda feirer at det er 400 år siden «Slaget i Kringen», slaget da bøndene i Gudbrandsdalen kjempet mot skotske soldater mens krigen mellom Sverige og Danmark-Norge herjet for fullt, og med de norske bøndene som seierherrer.

- Det ene brevet i pakken er et takkebrev fra oberst Angel. Dette er en svært fremtredende mann i 1912 som blant annet holdt takketaler for kongen og skrev bok om «Slaget i Kringen». Dette er en av de bøkene det blir mest referert til i dag og som vi bruker svært ofte, sier han og legger til.

- Pakkens innhold vil ha stor betydning i arkivsammenheng og for bygda vår, sier han.

For tiden er Otta fylt opp med både amerikanere og skotter i forbindelse med feiringen. Det betyr stort publikum.

- I og med at interessen er såpass stor prøver vi å få sett på innholdet og analysert det så fort som mulig. Det kan også bli snakk om å digitalisere dette etter hvert, men ting vil ta tid, sier han.

Norge i sosiale medier

På de sosiale mediene gikk pakken sin farsott. En av de tre mest populære emnene på nettsamfunnet Twitter i går var #pakken, mens #pakkefaen ligger på en 10. plass.

- VGTV har vært med på flere store hendelsen, men vi har aldri vært i nærheten av å se en slik eksplosjon i sosiale medier som vi så i går. Med den mystiske pakken og avslutningen fra Oslo tingrett var Norge i går det store på Twitter, sier Stenberg i VGTV.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks