Hovedinnhold

Bjarne (55) savnet i seks dager - barna nektet å gi opp

- Det er så mange som skal takkes

FUNNET I LIVE: Bjarne Kristiansen (55) fra Narvik ble funnet medtatt, men i live, etter seks dager på egenhånd i Tøttadalen. Foto: Privat
FUNNET I LIVE: Bjarne Kristiansen (55) fra Narvik ble funnet medtatt, men i live, etter seks dager på egenhånd i Tøttadalen. Foto: Privat
(VG Nett) Fortvilelsen ble snudd til pur lykke da Bjarne Kristiansen (55) fra Narvik ble funnet i live og uskadet av frivillige letemannskaper - etter å ha vært sporløst forsvunnet i seks dager.

Denne saken handler om:

- Vi føler enorm glede og en utrolig takknemmelighet for all hjelpen vi har fått, sier datteren, Gry Åse Kristiansen (33), til VG Nett.

Bjarne Kristiansen fra Narvik (55) ble meldt savnet fredag 27. juli, etter å ha vært borte fra hjemmet sitt siden 22-tiden torsdag 26. juli.

I seks dager lette store letemannskaper - både politi og frivillige - etter den savnede Narvik-mannen.

DATTEREN: Gry Åse Kristiansen (33) har vært sentral i leteaksjonen etter faren, Bjarne Kristiansen. Hun organiserte blant annet det frivillige letearbeidet. Foto: Privat
DATTEREN: Gry Åse Kristiansen (33) har vært sentral i leteaksjonen etter faren, Bjarne Kristiansen. Hun organiserte blant annet det frivillige letearbeidet. Foto: Privat


- Det har vært helt jævlig. Du vet ikke hvor den du er glad i er, og føler samtidig så sterkt at han trenger hjelp. Men familien har vært veldig rolige og bevisste på å finne ham. Så det har vært en fasthet oppe i det hele, sier datteren Gry Åse Kristiansen.

Onsdag kveld ble Bjarne Kristiansen funnet i terrenget mellom minikraftverket og førstevannet i Tøttadalen, melder Fremover.no.

Han ble senere fraktet medtatt, men uten skader, til Universitetssykehuset Nord-Norge.

Gikk ut på sosiale medier

Sammen med broren Stian Kristiansen (34), har Gry Åse Kristiansen vært sentral i både organiseringen og gjennomføringen av den frivillige delen av leteaksjonen.

Familien var nemlig raskt ute med å etterlyse Bjarne Kristiansen på sosiale medier, og Gry Åse Kristiansen forteller om sterke reaksjoner fra totalt fremmede mennesker underveis i prosessen med å finne Bjarne Kristiansen.

- Det har vært helt fantastisk respons. Når jeg har vært ute og lett og delt ut flygeblader, har fremmede kommet bort til meg og grått, sier datteren.

Etter som tiden gikk og mannskapene lette uten resultat, vokste fortvilelsen.

- Det var ganske spesielt å gå ut på denne måten i sosiale medier. Men når det går så mange dager, forstår du at du trenger flere øyne, flere bein, for å lete. Så du føler at du måtte gjøre det du gjorde, sier Gry Åse Kristiansen.

Har hatt kontakt med synske

Mens broren Stian var ute og lette, tok Gry Åse Kristiansen ansvaret for å gjøre den frivillige letingen mer organisert.

- Jeg fikk hjelp til å utarbeide kart for å kunne lete litt mer organsiert. Vi delte kartet inn i soner og sendte fem personer ut til hver sone. I området der han ble funnet, var det en av de frivillige som følte veldig sterkt uten å kunne forklare det at han ble dratt mot stedet der pappa ble funnet.

Hun var ikke selv med da Bjarne Kristiansen ble funnet, men forteller at kontakten med folk som skal ha synske evner, har vært en viktig del av letearbeidet.

- Jeg vil at folk skal være klar over at vi har pratet med synske. Det kan være en viktig lærdom for andre at man ikke skal gi opp, men bruke alle hjelpemidler vi har. Resultatet vårt er jo at vi har pappa hos oss, sier Gry Åse Kristiansen.

Hun sier at familien allerede fredag kveld fikk indikasjoner fra synske om at Kristoffersen befant seg på fjellet i området.

- Det er så mange som skal takkes. Ikke alle har kunnet hjelpe til med letingen, men alle tilbakemeldinger og all støtte. Det har vært helt fantastisk, sier datteren videre.

Medtatt

Torsdag var Bjarne Kristiansens familie på Universitetssykehuset i Nord-Norge for å besøke ham.

- Etter forholdene, har han klart seg godt. Han er medtatt, sliten og dehydrert. Men det sier litt om formen hans, han er veldig seig, sier Gry Åse Kristiansen.

Hun forteller videre at Bjarne Kristiansen er vant til å ferdes ute i naturen.

Konstituert politistasjonssjef i Narvik, Ben Inge Eriksen, sier torsdag ettermiddag til VG Nett at Bjarne Kristoffersen har vært så medtatt etter det lange oppholdet i villmarken at politiet ikke har pratet med ham ennå.

- Vi ser for oss at saken er ferdig i og med at han har kommet til rette, sier han.

Eriksen forteller at de ikke ennå har avgjort om de kommer til å gå grundigere til verks for å finne ut hva som var grunnen til at Bjarne Kristoffersen forsvant torsdag forrige uke.

Var antatt omkommet

- Vi har brukt både fly, båter, hundepatrulje, politipatruljer, frivillige og igangsatt etterforskning søket, forteller operasjonsleder i Hålogaland politidistrikt, Dagfinn Johansen til VG Nett.

Tirsdag ble søket endret til at letingen skulle foregå etter en antatt omkommet person. Ifølge operasjonslederen er dette rutinemessig etter så lang tid og dialog med hovedredningssentralen.

- Vi konsentrerte søket til vann og sjø på grunn av meldingene vi hadde fått inn, og det er grunnen til at vi sammen med hovedredningssentralen gjorde vurderingen om å endre søket til antatt omkommet, forteller han.

- Havner i en lykkerus

Operasjonsleder Johnsen beskriver det som veldig spesielt å få beskjed om at den forsvunne Bjarne Kristiansen var funnet i live etter seks dager.

- Det er klart man havner i slags lykkerus, sier han til VG Nett.

Gode nyheter etter et søk som har pågått såpass lang tid, er slett ikke dagligdags, opplyser han.

- Det er nok første gang i min karriere at jeg har opplevd noe som det her. Det blir ikke bedre enn dette, sier han lettet.

Det har vært mye dårlig vær i området den siste tiden, og dette har gjort letearbeidet etter Bjarne Kristiansen vanskelig.

- Vi har lett i området han ble funnet, blant annet med hundepatruljer, men også de kan ta feil og gå glipp av et spor. Det kan være på grunn av regn og vindretning, sier operasjonslederen.

- Vi har satt inn store ressurser hele perioden vi har lett etter ham, men terrenget har vært vanskelig, og vi har hatt lite å gå på informasjonsmessig, sier konstituert politistasjonssjef i Narvik, Ben Inge Eriksen.

Terrenget Kristiansen ble funnet i er svært kupert og bratt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks