Hovedinnhold

Utøya-portretter berører mennesker over hele verden

(VG Nett) Fotograf Andrea Gjestvang høster internasjonale priser for sine portretter av de overlevende etter terroren på Utøya 22. juli 2011.

- Det begynte med at jeg, som veldig mange andre, ble beveget av de grusomme skildringene fra Utøya. Noen familier hadde mistet barnet sitt og andre ungdommer hadde overlevd. Jeg lurte på: Hvordan har livet deres forandret seg etter 22. juli? forteller Andrea Gjestvang (32) til VG.

Frilansfotografen, som også er tilknyttet VG, har høstet flere priser for sine portretter av livet etter Utøya.

Hvem dette handler om

Tidligere har UNICEF premiert bildene henne. Forrige uke kåret amerikanske National Press Photographers Association bildene hennes til de beste i klassen «portrett serie».

- Det er veldig hyggelig med priser, men det viktigste er ikke å få så mye oppmerksomhet rundt meg, men rundt prosjektet. Prisene gjør at utrolig mange ser bildene og leser historiene. Det er jo målet, sier hun.

Bildene og historiene er samlet i boka «En dag i historien» som er gitt ut på Pax forlag. Gjestvang kaller boken for en viktig dokumentar.

- Jeg visste at det ville lages nyhetsstoff og mange reportasjer med fokus på gjerningsmannen, det politiske aspektet og sikkerheten. Det er viktig at vi blir minnet om hvem dette handlet om - de menneskene som faktisk ble rammet 22. juli, sier hun.

Har det virkelig skjedd?

- Hva gjorde historiene med deg?

- Under hvert møte med ungdommene, tenkte jeg: Er dette virkelig? Har det virkelig skjedd? Jeg synes det var tøft og vondt å høre om forferdelige opplevelser, spesielt fordi mang av ungdommene var så unge. Samtidig gjorde det inntrykk på meg hvor sterke og reflekterte de var. Dessuten var de så forskjellige. Det er viktig å være klar over mangfoldet i hvordan de har reagert og vendt tilbake til hverdagen.

Bildene ble tatt våren og sommeren 2012.

- Jeg skulle ønske at bildene ikke eksisterte, at 22. juli aldri hadde skjedd. Men jeg tror samtidig at det er viktig å dokumentere det for ettertiden, sier Gjestvang.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks