Hovedinnhold

Utøya-overlevende Mubarak (25) får tilbake statsborgerskapet

* UNE har omgjort vedtak

<p>Utøya-overlevende Mubarak Ahmed Taleb fikk sitt norske statsborgerskap tilbakekalt i 2015, fordi foreldrene løy om opprinnelsesland da familien kom til Norge. I dag fikk han beskjeden han har drømt om: UNE har omgjort vedtaket og han får dermed statsborgerskapet sitt tilbake.</p>
LYKKELIG UTFALL: -

Utøya-overlevende Mubarak Ahmed Taleb fikk sitt norske statsborgerskap tilbakekalt i 2015, fordi foreldrene løy om opprinnelsesland da familien kom til Norge. I dag fikk han beskjeden han har drømt om: UNE har omgjort vedtaket og han får dermed statsborgerskapet sitt tilbake.

Foto: Trond Solberg, VG
Mubarak Ahmed Taleb beskriver årene uten statsborgerskap som et fengsel. – Det betyr veldig, veldig mye, sier han om å få tilbake sitt norske statsborgerskap.

I dag kom beskjeden han kanskje ikke helt har turt å drømme om: I et rykende ferskt vedtak fra Utlendingsnemda (UNE) står det svart på hvitt at hans norske statsborgerskap ikke tilbakekalles likevel. 

– Jeg trodde nesten ikke det jeg leste da advokaten min sendte meg vedtaket. Jeg måtte lese det tre ganger, og ringe ham for å dobbeltsjekke at det stemte, sier Taleb til VG. 

Han er over seg av glede. 

– Det betyr veldig, veldig, veldig mye. Jeg har tenkt mye på datteren min, og nå skal jeg ta med datteren min og feire, sier han. 

Bakgrunn: Overlevde Utøya - nå kan han bli kastet ut: – Norge burde skamme seg

– Psykisk tortur

De siste to årene har han levd i uvisshet om fremtiden etter at norske myndigheter tilbakekalte hans norske statsborgerskap. Det samme skjedde med hans tre søstre. 

Bakgrunnen var at faren og storebroren til Taleb løy om opprinnelsesland da de kom til Norge. De fortalte norske myndigheter at de kom fra Somalia, ikke Djibouti, fordi de hadde hørt at det økte sjansen for å få opphold. Selv var Mubarak Ahmed Taleb ti år gammel da han kom til Norge med familien. 

– De siste årene har vært ille. Det har vært en psykisk tortur, og jeg føler jeg har vært i fengsel i to år. Jeg har mistet masse rettigheter, og har følt at jeg har blitt straffet, sier Taleb.  

Ville gå rettens vei 

Talebs advokat Jostein Løken forteller VG at han er strålende fornøyd med omgjøringen av vedtaket.

– Det som er en dobbel glede er jo at han får anledning til å være med, arbeide, og å skape velstand i Norge ved at han blir en vanlig samfunnsborger, sier han, og legger til at de har kjempet hardt de siste årene for å få saken omgjort. 

Taleb stevnet nemlig utlendningsmyndighetene og saken var berammet til å komme opp i retten i nær fremtid. Han tror sakens utfall kan få konsekvenser for flere som sitter i lignende situasjoner som Taleb har gjort.

– Det har vært mange år med juridisk uenighet, og så har det skjedd mye i det siste med juridiske avklaringer, og det har vist seg at vi har hatt rett, sier Løken. 

Overlevde Utøya - mistet broren 

Taleb var på Utøya den 22. juli 2011. Selv overlevde han massedrapsmannens kuler, men broren hans Ismail ble drept

– Ismail og jeg løp hver vår veg. Jeg ble beskutt mange ganger, jeg så mange bli drept, men jeg overlevde. Jeg har gått i omfattende terapi, men har ikke greid å begynne med noe etter Utøya, sa Taleb til lokalavisa Østlendingen i 2015. 

Det vakte sterke reaksjoner da det ble kjent at Taleb kunne bli kastet ut av Norge - også utenfor Norges grenser. Washington Post og BBC World News var blant tungvekterne som viet saken spalteplass den gang. 

Taleb er gift med en etnisk norsk kvinne og sammen har de en liten datter sammen. 

Hans storebror Kaled Ahmed Taleb ble i 2013 dømt til fire måneders fengsel for å ha løyet om opprinnelseslandet han kommer fra for å få statsborgerskap i Norge. Han hadde da åpenhjertig tilstått asylbløffen. Begge foreldrene og storebroren ble utvist fra Norge.

Les også: Ap-politiker innrømmer falsk forklaring

«Ikke grunnlag for tilbakekallelse»

I vedtaket skriver UNE at det ikke er grunnlag for tilbakekallelse av klagerens norske statsborgerskap i denne saken, og at det tidligere vedtaket dermed omgjøres. 

– Livet fremover ser veldig lyst ut, men jeg klarer ikke å se for meg hvordan fremtiden blir akkurat nå, for jeg er så glad, sier Taleb. 

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks