Hovedinnhold

Utested mister bevillingen etter rasisme-sjekk

<p>STENGT: Utestedet Baroque i Oslo mister skjenkebevillingen i én uke etter at flere kontroller har avdekket at utenlandske gjester blir diskriminert og avvist i døren.</p>

STENGT: Utestedet Baroque i Oslo mister skjenkebevillingen i én uke etter at flere kontroller har avdekket at utenlandske gjester blir diskriminert og avvist i døren.

Foto: Janne Møller-Hansen, VG
Utestedet Baroque i Oslo er fratatt bevillingen på grunn av etnisk diskriminering.

Tips oss

Utestedet på Oslos vestkant er to ganger de siste to årene tatt i diskrimineringskontroll utført av Oslo kommune, melder NRK Østlandssendingen.

Første gang var i 2013 da tre personer med annen etnisitet enn norsk ble avvist, og et år senere skjedde det samme.

Nå er det besluttet at utestedet mister skjenkebevillingen i én uke. 

Sett denne?: Derfor ble Oslo-restauranten stengt på dagen

Eier: Tar sterk avstand til rasisme

VG har vært i kontakt med Baroque-eier Andreas Mortensen. Han er bortreist og ønsket først ikke å kommentere saken før han har fått sett på vedtaket fra kommunen.

Litt senere mandag sendte han følgende e-post til VG:

«Vi på Baroque er veldig lei oss for episoden som førte til midlertidig inndraging av vår skjenkebevilling. Gruppen som ble nektet inngang passet til beskrivelsen som politiet ga av en gruppe kriminelle som var på vei til området Solli plass den aktuelle kvelden.

Vi på Baroque setter sikkerheten til våre gjester og ansatte som høyeste prioritet, og valgte derfor å være på den sikre siden.

Vi tar saken veldig alvorlig, og vil understreke at Baroque har mange venner, gjester og ansatte med forskjellig etnisitet, og at vi på det sterkeste tar avstand til rasisme.»

Under den siste kontrollen i september i fjor, ble tre kontrollører med en annen etnisitet avvist i døren med begrunnelse om at stedet opererte med en gjesteliste, går det frem i avgjørelsen fra Oslo kommune.

Tips oss: Har du opplevd diskriminering i utelivet? Ta kontakt med oss her!

I sitt svar til kommunen sier Baroque at de avviste personene fordi Oslo-politiet samme kveld hadde varslet flere utesteder på vestkanten om at flere kjente kriminelle personer var på vei til området. Kommunen mener den forklaringen ikke holder vann.

«At bevillingshaver frykter at de slipper inn kriminelle aktører når de gir adgang til personer med annen etnisk opprinnelse enn norsk, medfører imidlertid at personer blir nektet adgang til stedet av diskriminerende grunner», heter det i avgjørelsen.

Les også: Samekofte-kledd politiker avvist på nattklubb

Politiet: – Ingen unnskyldning

Politiførstebetjent Lasse Johnsen i Utelivsgruppa på Sentrum politistasjon bekrefter overfor VG at flere utesteder ble advart mot at personer fra et kriminelt miljø var på vei til det aktuelle området i fjor. Han er ikke kjent med om beskjeden tok for seg etnisiteten til de aktuelle personene.

<p>BYRÅDSLEDER: Stian Berger Røsland.<br/></p>

BYRÅDSLEDER: Stian Berger Røsland.

Foto: Patrick da Silva Sæther, VG

– Det er ingen unnskyldning for å ha avvist feil folk, men kanskje en forklaring på at man har gjort det, sier Johnsen til VG.

Det er første gang et utested mister bevillingen på bakgrunn av diskriminering, og byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), sier at Oslo kommune ser på tilfellet som en prinsippsak.

– Så vet vi også at dette har vært og er et problem. Det er ikke akseptabelt. Alle Oslos innbyggere skal kunne bruke byens ulike tilbud - også utelivet, sier han til VG.

– Det er et viktig signal til det aktuelle stedet, men også til resten av utestedene i hele byen, om at denne typen diskriminering ikke blir akseptert.

– Store konsekvenser

Kontrollen foregikk ved at to grupper i samme aldersgruppe og med samme klesstil kom til utestedet. Den ene gruppa slapp inn, mens den andre, som hadde annen etnisitet, ble nektet inngang. 

Åsulv Solstad, avdelingsleder i Likestillings- og diskrimineringsombudet, sier til NRK at Oslos befolkning, uavhengig av etnisitet, skal føle seg velkommen på alle byens utesteder.

– Jeg tror det har store konsekvenser for et utested å miste muligheten til å selge alkohol i en uke. Så håper vi at de tar lærdom av det.

Husker du? NRK vil fjerne «Pippi-rasisme»

I fjor ble et utested i Oslo sentrum stengt etter at to ansatte angivelig var voldelige med en gjest. Se en video fra det dramatiske basketaket under:

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks