Hovedinnhold

Robert F. Kennedys datter om Trump: – Han har nådd toppen

•  Kaller Trump overfladisk og uprofesjonell

<p>OVERRASKET: Kerry Kennedy hadde aldri trodd Donald Trump skulle nå så langt, men er skråsikker på at han ikke vil komme seg lenger.</p>

OVERRASKET: Kerry Kennedy hadde aldri trodd Donald Trump skulle nå så langt, men er skråsikker på at han ikke vil komme seg lenger.

Foto: Camilla Tryggestad Visjø, VG
Datteren til Robert F. Kennedy, Kerry Kennedy (56) mener det vil gå hardt utover menneskerettigheter dersom Donald Trump blir president, men hun tror ikke det vil skje.

Denne saken handler om:

Kerry Kennedy

* Kerry Kennedy (56) er datter av Robert F. Kennedy og niesen til John F. Kennedy.

* Født 8. september 1958, og er syvende barn i en søskenflokk på 11.


* Oppvokst på familiens eiendom Hickory Hill i Virginia.


* Kennedy i er i dag menneskerettighetsaktivist, forfatter og leder av organisasjonen Robert Kennedys Human Rights.


* Kerry var fire år gammel da John F. Kennedy ble drept. Da hun var syv ble faren Robert F. Kennedy skutt og drept.


* Har tre døtre: Cara, Mariah og Michaela.


* Var gift med den profilerte politikeren Andrew Cuomo i 15 år.

– Den enkleste måten å appellere til folk på som politiker er å spille på frykt, hat og sinne. Det er akkurat det Donald Trump gjør, sier menneskerettighetsaktivist og forfatter, Kerry Kennedy til VG, som møter henne på Hotel Continental i Oslo sentrum lørdag formiddag.

Les også: – Si hva du vil om Donald Trump. Men mannen er ikke dum

56-åringen trekker frem flere av Trumps kontroversielle uttalelser, som hun finner spesielt forstyrrende.

– Han har sagt at kvinner ikke kan være journalister, og han angriper mexicanere ved å si at de er tyver og voldtektsmenn. Sistnevnte er jo helt forkastelig med tanke på at en svært stor del av den amerikanske befolkningen er fra Mexico. Han sier også at muslimer bør nektes innreise til USA, som blant annet betyr at Malala ikke vil få komme til landet. Ei heller tar han  avstand fra Ku Klux Klan.

Og listen fortsetter. Kennedy har ingen problemer med å ytre hvor misfornøyd hun er med Trumps politiske spill.

– Om Trump hadde blitt president, hadde vi måttet ta et steg tilbake hva gjelder menneskerettigheter, på alle tenkelige måter, sier Kennedy, med iver i stemmen.

– Han får kun noen få flere stemmer

Natt til fredag møttes de republikanske presidentkandidatene igjen til debatt, denne gangen i Detroit. I sentrum sto den kontroversielle milliardæren Donald Trump (69), og beskyldninger av mer eller mindre seriøs karakter haglet fra start.

Mange har lenge sett på det som et slags urealistisk og uferdig amerikansk filmmanus. Men stadig flere snakker nå høyere om at Trump faktisk kan gå hele veien til Det hvite hus.

Kennedy er på sin side bombesikker på at han ikke vil nå dit.

– Vi trenger ikke å bekymre oss for Trump. Det er fire republikanske kandidater som deler stemmene mellom seg, noe som har tillatt at Trump havner i ledelsen. Han har 35 prosent av de republikanske velgerne, og svært mange sier at de aldri i verden vil stemme på Trump. Hillary slår ham i alle en mot en-avstemninger, så jeg tror ikke han blir president, sier Kennedy.

Fikk du med deg denne?: Donald Trump i hardt vær etter mensen-spøk

<p>ENGASJERT: Kerry Kennedy har jobbet med menneskerettigheter siden 1981, og motiveres av endringene hun ser hver eneste dag.</p>

ENGASJERT: Kerry Kennedy har jobbet med menneskerettigheter siden 1981, og motiveres av endringene hun ser hver eneste dag.

Foto: Camilla Tryggestad Visjø, VG

Hun forteller at det alltid har vært mennesker som er mer eller mindre mot alt, og at dette kan forklare en del av Trumps oppslutning.

– Da min far førte valgkamp i 1968 sa han at en femtedel av landet er mot alt hele tiden. Det har gjennom hele historien vært kandidater som Trump, som appellerer til en stor mengde mennesker, og det er det vi nå ser igjen. Omtrent halvparten av amerikanere er republikanere. Det betyr at Trump har litt mindre enn en en femtedel av populasjonen. Han vil få noen flere stemmer, men ikke over 50 prosent. Trump har nådd toppen.

Kennedy er imidlertid overrasket over oppslutningen til den kontroversielle kandidaten.

– Jeg er overrasket fordi han er uprofesjonell og overfladisk. Men jeg tror dette har sammenheng med et større fenomen som vi nå ser i landet vårt, nemlig at landet har blitt styrt av hvite menn siden begynnelsen. Det som har skjedd er at en større spredning av mennesker har blitt politisk aktive, og demografien har endret seg. I løpet av de neste 20 årene vil vi har mindre enn 50 prosent hvite i USA, og nå hvite menn mister makt, forstyrrer man en sterk maktkultur.

– Derfor blir folk redde og sinte, og det er noe av det vi ser nå. En annen ting er at USA lenge har vært verdens rikeste og mektigste nasjon, men den makten svinner hen når andre land som Kina og India siger innpå.

Hyller norske menneskerettighetsforkjempere

Kerry Kennedy er i disse dager i Oslo i forbindelse med det globale kultur- og undervisningsprogrammet om mot og menneskerettigheter, «Speak Truth To Power», på norsk «Mot uten grenser». Målet med prosjektet er å fremme forståelsen for menneskerettigheter og behover for å stå opp for sine meninger og verdier.

Initiativet er tatt av Robert F. Kennedy Human Rights i USA, som ledes av Kerry Kennedy, og utgangspunktet er boka hennes «Speak Truth To Power». Programmet er støttet av Fritt Ord og Svenska PostkodLotteriets Kulturstiftelse.

Tooji kommenterer: Menenskerettigheter over religion

Nærmere en million unge tar hvert år del i programmet, som er godt etablert blant annet i Sverige, USA, Canada, Kambodsja og Rwanda. Nå lanseres «Mot uten grenser» i Norge gjennom forestillingen «Stemmer fra mørket» av Ariel Dorfman på Nationaltheatret. Lise Fjeldstad er regissør.

Menneskerettsaktivisten tror forestillingen slår spesielt godt an i Norge.

– Jeg gleder meg til å snakke til det norske publikum i dag. Dette er en forestilling som har blitt satt opp i hele verden, på seks kontinenter. Jeg tror den vil slå spesielt godt an her fordi Norge har en god forståelse og sympati for mennesker som sliter. Vi har også integrert fem nordmenn i forestillingen, og jeg møtte flere av dem i går kveld. En av dem var Faten Mahdi Al-Hussaini, som kun er 21 år og kjemper mot ekstremisme, samtidig som hun selv er muslim. Det er en kamp, så jeg beundrer hennes mot.

<p>100 ÅR: Om Hillary Clinton blir USAs første kvinnelige president, skjer det 100 år etter Kongressen fikk sin første kvinnelige representant.<br/></p>

100 ÅR: Om Hillary Clinton blir USAs første kvinnelige president, skjer det 100 år etter Kongressen fikk sin første kvinnelige representant.

Foto: Thomas Nilsson, VG

De fire andre nordmennene er Ole Henrik Magga (VG+, krever innlogging), Natalina Jansen, Karen-Christine "Kim" Friele, og Wanda Heger.

Støtter Hillary Clinton

Kennedy er ikke i tvil om hvem hun mener bør bli USAs neste presiden. Akkurat som i 2008, støtter hun denne gang demokratenes Hillary Clinton.

Les også: Så lei er Hillary av Trump

Clinton publiserte fredag en Twitter-melding hvor hun omtaler Jeannette Rankin som var den første kvinnelige representanten i Kongressen i 1917. Hundre år senere kan USA få sin første kvinnelige president, skriver hun.

– En kvinnelig president ville vært ekstraordinært viktig, fordi kvinner bringer et annet perspektiv på bordet enn om man kun har menn. Det har man sett i mange tilfeller allerede. Jeg tror at det å ha en kvinnelig rollemodell som president vil gjøre en enorm forskjell i landet vårt, men også i hele verden. Hillary er en av de best kvalifiserte menneskene i landets historie til å bli president, sier Kennedy.

Kritiserer ineffektive mobbetiltak

Målet med Kennedys prosjekt er å lære elever og studenter hvordan man stopper mobbing.

– Vi lærer dem ikke bare om menneskerettigheter, men vi lærer dem å bli forsvarere av alt fra mobbing til dødsstraff og slaveri.

– Hva mener du er løsningen på å få slutt på mobbing?

– Det finnes mange programmer mot mobbing, men veldig få av disse har effekt. Det er fordi de fleste programmer fokuserer for mye på de enkelte menneskene som mobber eller blir mobbet, mens sannheten er at den riktige veien å gå er å lage en generell atmosfære i klasserommet, basert på gjensidig respekt og demokrati, sier Kennedy.

Les også: 17.000 elever blir mobbet: Odin var en av dem

Hun trekker frem et spesielt prosjekt, som går under navnet «You Can't Say You Can't Play».

– Her lærer barn at alle må bli inkludert. Spiller man for eksempel tennis og er fire personer, men en femte vil være med, må man finne en løsning for denne personen. Dette har vært ekstremt effektivt fordi det lager en atmosfære av fellesskap. Men selv om mye av arbeidet må ligge i skolen, har alle et ansvar.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks