Hovedinnhold

Nå må flere ha visum for å kunne reise til USA

<p>NEW YORK: En av fergene til Staten Island  passerer Frihetsgudinnen.</p>

NEW YORK: En av fergene til Staten Island  passerer Frihetsgudinnen.

Foto: Jan Ovind, VG
Har du reist til Iran, Irak, Syria eller Sudan de siste fem år, må du søke om visum for å kunne besøke USA. Justisminister Anders Anundsen (Frp) mener innstrammingen i avtalen om visumfrihet ikke er dramatisk.

Denne saken handler om:

– De signalene vi har fått i dag er at Norge fortsatt vil være et av landene som omfattes av avtalen om visumfrihet, sier Anundsen.

Fakta om ESTA

* Står for Electronic System for Travel Authorization.

* Systemet ble innført i 2009, som en følge av økte sikkerhetskrav.

* ESTA må godkjennes før avreise til USA. Uten gyldig autorisasjon vil du bli nektet innsjekking til flyet.

* Kun innbyggere fra de 38 «Visa waiver»-landene kan søke om reiseautorisasjonen ESTA.

* ESTA er ikke et visum, men en autorisasjon til å reise til eller via USA.


* Autorisasjonen er normalt gyldig i to år og gir mulighet til å oppholde seg i USA i inntil 90 dager per reise.


* ESTA gjelder bare for personer som ankommer USA med fly eller båt.


* ESTA kan bare søkes om via internett, i motsetning til et visum, som innvilges ved personlig oppmøte på ambassaden.

(NTB)


Justisministeren har tirsdag hatt møter med blant annet USAs justisminister Loretta Lynch, FBI-sjef James Comey og minister for nasjonal sikkerhet, Jeh Johnson, i Washington.

«Visa Waiver»-avtalen omfatter i dag 38 land. De fleste av landene er europeiske, men også Japan, Sør-Korea, Taiwan, Singapore og New Zealand står på listen.

I stedet for visum, kan borgere av Visa Waiver-landene søke om en reise-tillatelse - en såkalt ESTA-adgang. Det koster 14 dollar og tar ikke mange dagene å få innvilget.

Forrige uke: NRK-profil nektet visum for å dekke EM

Kongressen vurderer avtalen

Kongressen har de siste månedene debattert avtalen som gir nordmenn mulighet til å reise visumfritt til USA. I desember vedtok USA innskjerpinger i Visa Waiver-avtalen.

Enkelte sterke røster i Kongressen har ønsket å gå så langt som å kaste hele avtalen. Det ville innebære at alle nordmenn som ville på ferie til USA måtte søke om visum ved personlig oppmøte på ambassaden. Den prosessen kan ta uker eller måneder.

– Avtalen om visumfrihet er USAs egen avtale. Derfor står de selvsagt fritt til å gjøre som de vil med den. Men det er absolutt ingenting fra de møtene jeg har hatt som tyder på at det blir ytterligere innstramminger i avtalen. Det er viktig for de hundretusener av nordmenn som reiser til USA hvert år, sier Anundsen.

I 2014 reiste 300.000 nordmenn til USA med ESTA. 25.000 reiste med et mer permanent visum.

Les også: Verdenskjent rap-artist nektes visum til Australia

Rammer hjelpearbeidere

Terrorhendelsene i Paris presset fram krav om restriksjoner i avtalen om visumfrihet.

En av endringene er at enkelte personer med dobbelt statsborgerskap ikke kan benytte seg av Visa Waiver-programmet, men må søke visum.

En annen endringer er at de som har reist land som av USA er ansett som hjemsted for terrorisme, må søke om visum. Iran, Irak, Syria og Sudan er for tiden på denne listen.

Husker du? Bråkebøtta Joey Barton ble nektet USA-visum

Personer som har vært i disse landene siden mars 2011 må nå gjennom en mer omfattende visumsøknad for å få innvilget innreise til USA. Restriksjonen omfatter blant annet hjelpearbeidere, journalister eller andre som har reist til disse landene i jobbsammenheng. Bare soldater som har tjenestegjort i disse landene er fritatt.

– Jeg mener vi må forholde oss til endringene på en ganske rolig måte. Enkelte forretningsmiljøer vil oppleve det som noe mer komplisert å reise til USA, fordi de har besøkt disse landene og dermed må søke visum. Men jeg klarer ikke å se noen dramatikk i dette, sier Anundsen til VG.

Les også: Edward Snowden vurderte å sakssøke Norge

Kan dele mer med USA

Anundsen har også diskutert utlevering av personopplysninger til en anti-terror-database som USA har.

– Amerikanerne har et terrorist-screeningsenter som de ønsker at vi skal benytte oss av i større grad enn vi har gjort. Vi har fått svar på hva vi registrerer og konsekvenser av den registrereringen. Så langt har Norge registrert veldig få. De rundene vi har hatt nå gjør at det kan være grunnlag for å dele mer informasjon, sier Anundsen til VG.

Han legger til at Norge vil få tilgang til oppføringer i terrorist-databasen.

– Det vil være svært nyttig for Norge i kampen mot terrorisme, sier han.

Europeisk kritikk mot innstramminger

29 europeiske ambassadører til USA har undertegnet et brev der de ber USA droppe restriksjonene i Visa Waiver-programmet. De mener innstrammingene vil ramme spesielt hjelpearbeidere og andre som har jobbet i land som er uglesett av amerikanerne.

(Kilde: VG/NTB)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks