Hovedinnhold

Norske soldater utsatt for uraneksplosjon

(VG NETT) Fem nordmenn oppholdt seg i leiren da et amerikansk ammunisjonslager med blant annet uranammunisjon gikk i luften under Golfkrifgen i 1991.

Denne saken handler om:

Tre av de fem hevder at de har hatt helseproblemer etter hendelsen, skriver Stavanger Aftenblad.

Ifølge avisen ble ammunisjon for omlag 14 millioner dollar skadet eller ødelagt i eksplosjonen. Lageret inneholdt 660 runder med uranholdig ammunisjon.

Legen Morten Andersen, sykepleieren Anne Blæstervold, kokken Helge Mjelstad, løytnant Reidar Storvik og tannlege Lars Ulvestad oppholdt seg på basen da ammunisjonslageret gikk i lufta.

- Lite informasjon

Andersen forteller at de fikk lite informasjon om hva som egentlig hendte.

- Hele greia ble lagt lokk på, men jeg er sikker på at mye skadelig gikk i været den dagen, sier Andersen til avisen.

Andersen forteller at han har hatt problemer med løs mage i alle årene etter Golfkrigen. Blæstervold forteller at hun sliter med hodepinne og at korttidshukommelsen er svekket, mens Storvik har slitt med eksem, i tillegg til at han i en periode følte seg utbrent.

Tror ikke på fare

Overlege Stein Kvaløy ved Radiumhospitalet finner det lite sannsynlig at NATO-soldater som eventuelt har vært eksponert for uran-støv i Kosovo, alt nå skal utvikle leukemi.
-Dette synes jeg høres helt urimelig ut, sier Kvaløy til NTB. At NATO-soldater bare 20 måneder etter luftkrigen mot Jugoslavia, der de ikke engang befant seg på bakken da støvet fra DU-prosjektilene ble spredt, alt nå dør av leukemi, finner Kvaløy underlig.
-Jeg syns det er påfallende tidlig, sier han.

Pizza Hut

Industriområdet Doha utenfor Kuwait by huset FN-hovedkvarteret og var forlegning for amerikanske og britiske tropper. De norske soldatene i FN-styrken var ofte innom Doha, fordi amerikanerne hadde trekkplaster som Pizza Hut og Baskin Robbins Ice Cream.

Forsvarssjef Sigurd Frisvold bestemte mandag at alle norske soldater som har hatt tjeneste i utlandet etter 1990, skal få tilbud om full legesjekk., melder P4.

Årsaken er at flere soldater i det siste har rapportert om helseproblemer etter å ha tjenestegjort i Kosovo under krigen. De siste ukene har flere tilfeller av blodkreft blant soldater som har tjenestegjort i Kosovo blitt koblet til bruken av utarmet uran i Kosovo-krigen.

- Vi registrerer at det har vært og er stor bekymring blant dem som har vært ute og blant de pårørende. For å få bekreftet eller avkreftet at det har vært problemer her, vil vi gå ut i en bredt anlagt undersøkelse, sier pressetalsmann Kjell Grandhagen i Forsvarets overkommando til P4 ifølge NTB.

Vil ikke teste tyskere

Tysklands forsvarsminister Rudolf Scharping mener det er unødvendig å undersøke de 60.000 tyske soldatene som har tjenestegjort på Balkan. 118 tyske soldater som har vært i utsatte områder er blitt undersøkt, uten at resultatene er gjort kjent. Men det tyske forsvaret uttalte i forrige uke at det ikke var påvist at noen av soldatene som har vært i Kosovo, er blitt syke på grunn av utarmet uran, skriver NTB.

Blodkreft

Scharping sa til avisen Bild mandag at en soldat som har fått blodkreft etter å ha vært i Bosnia, ikke hadde vært i kontakt med utarmet uran. Forsvarsministeren ser likevel helst at utarmet uran ikke lenger blir brukt i våpenproduksjon. De tyske soldatenes interesseorganisasjon krevde mandag et generelt forbud mot slike våpen, og henviser til at det finnes alternativer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks