Hovedinnhold

UNICEF: Ikke alltid riktig å splitte barneekteskap

<p>BARNEBRUD: Bangladesh er et av landene i verden med flest barneekteskap. Shumin (17) ble giftet bort som 12-åring og ble gravid som 13-åring.</p>

BARNEBRUD: Bangladesh er et av landene i verden med flest barneekteskap. Shumin (17) ble giftet bort som 12-åring og ble gravid som 13-åring.

Foto: Annemor Larsen, VG
  • Send en melding til
I noen tilfeller kan det være best for barnet å fortsette i et inngått ekteskap etter de har kommet hit til landet, sier UNICEF Norge.

– I forhold hvor de som er gift ikke er altfor unge, er relativt jevnaldrende, er i en helt frivillig og noenlunde likeverdig relasjon og kanskje har felles barn, kan det i noen tilfeller være til det beste for barnet at vi ikke strikt følger loven, sier Merete Agerbak-Jensen i UNICEF Norge til Vårt Land. Samtidig understreker hun at barneekteskap i utgangspunktet er helt uakseptabelt.

Har du lest?: Organisasjoner: Vil komme flere barnebruder til Norge

Minst 60 mindreårige som var gift med en voksen, søkte asyl i Norge i fjor.

– Altfor mange barneekteskap er i realiteten tvangsekteskap basert på utnyttelse, sier Agerbak-Jensen.

UNICEF sier til avisen at de ser alvorlig på økningen av antall gifte mindreårige som kommer til landet og at de frykter dette bare er begynnelsen.

Fugelli mener man må «forstå» barneekteskap: – Ikke min venstreside

Redd Barna utelukker at barneekteskap skal få fortsette i Norge. Til avisen sier Line Hegna at det ikke er noen tvil om at norske myndigheter må ta jenter under 18 år ut av ekteskap med eldre menn.

– Det aller viktigste er å sørge for at seksuelle overgrep og annen ulovlig og skadelig seksuell omgang opphører, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks