Hovedinnhold

Unibuss-sjef: Jeg ble ordentlig skuffet

Trodde mulig korrupsjonsskandale ikke var så alvorlig

GJENNOMGANG: På bakgrunn av politiets etterforsing og resultatatene fra Unibuss' egen gransking, vil selskapet foreta en gjennomgang av alle regler og rutiner på innkjøpsområdet, opplyser styreleder Cato Hellesjø. Foto: Geir Arne Kippernes
GJENNOMGANG: På bakgrunn av politiets etterforsing og resultatatene fra Unibuss' egen gransking, vil selskapet foreta en gjennomgang av alle regler og rutiner på innkjøpsområdet, opplyser styreleder Cato Hellesjø. Foto: Geir Arne Kippernes
OSLO RÅDHUS (VG Nett) Styreleder Cato Hellesjø i Unibuss ble svært skuffet da han skjønte hvor alvorlig den mulige korrupsjonssaken mot en ansatt og en tidligere ansatt i selskapet er.

Tips oss

- Jeg er skuffet på vegne av organisasjonen. Det er trist å havne i en sånn situasjon, sier Hellesjø til VG Nett.

HAR DU TIPS? KONTAKT VGS JOURNALISTER 

VG Nett møtte styrelederen i Unibuss og ansvarlig byråd Jøran Kallmyr (Frp) onsdag for å få en redegjørelse om den mulige korrupsjonssaken. To ledere i det kommunale busselskapet skal ha latt seg bestikke med 3,1 millioner og 1,1 millioner for å velge produsenten MAN, ifølge tyske rettspapirer.

- Jeg ble ordentlig skuffet. Jeg trodde saken virkelig ikke var så alvorlig, sier Hellesjø.

Til sammen skal det dreie seg om 58 busser. Saken dukket opp etter at den tidligere toppsjefen Axel F. i MAN i Tyskland blant annet er dømt for bestikkelser i forbindelse med salg av busser til Sporveisbussene, nå Unibuss, fra 2003 til 2005.
Styreleder Hellesjø har jobbet med saken siden 12. august da han ble gjort oppmerksom på en notis som omhandlet MAN-dommen i en tysk avis. Han satte i verk undersøkelser og valgte fredag forrige uke å politianmelde saken.

- Jeg formulerte en anmeldelse i egenskap av å være styreleder, sier Hellesjø.

Tre siktet

I alt er tre personer siktet i korrupsjonssaken. Én av dem er ansatt i Oslos kommunale busselskap Unibuss, mens én har vært ansatt i selskapet for flere år siden. Førstnevnte ble pågrepet mandag og løslatt tirsdag etter avhør. Onsdag sa han opp stillingen sin med umiddelbar virkning.

Hellesjø sier at han har ingen indikasjoner på at andre ansatte i selskapet er involvert eller at det finnes tilsvarende saker i selskapet. Og viser til at det er politiet som nå etterforsker saken.

Saken fortsetter under bildet

ALVORLIG: Det som ble avdekket i Kommunerevisjonens rapport er helt klart uryddig og ikke etisk bra, men det som nå er under oppseiling er av en helt annen karakter, sier Jøran Kallmyr (Frp). Foto: Lars Joakim Skarvøy
ALVORLIG: Det som ble avdekket i Kommunerevisjonens rapport er helt klart uryddig og ikke etisk bra, men det som nå er under oppseiling er av en helt annen karakter, sier Jøran Kallmyr (Frp). Foto: Lars Joakim Skarvøy


Kommunerevisjonen i Oslo har tidligere påpekt kritikkverdige forhold i selskapet etter at partiet Rødt tok opp saken. I rapporten blir det pekt på uryddige forhold knyttet til leieavtaler Unibuss har inngått med en ansatts private forretningsvirksomhet. Denne mannen er nå siktet i korrupsjonssaken.

- Det er viktig ikke å blande disse sakene. Det som ble avdekket i Kommunerevisjonens rapport er helt klart uryddig og ikke etisk bra, men det som nå er under oppseiling er av en helt annen karakter. Det er et helt klart lovbrudd. Alle vet at det er ulovlig å ta imot penger for å gjøre en tjeneste, sier Kallmyr.

Hellesjø kom inn som styreleder i Unibuss 2009. Forholdene som omtales i Kommunerevisjonens rapport og som nå er politianmeldt, skjedde før hans tid.

- Hvordan opplevde du Unibuss da du kom inn?

- Som en organisasjon med forbedringsmuligheter. Det er alltid mulighet å gjøre ting bedre. Når kommunerevisjonen skriver en slik rapport noen måneder etterpå, er det klart det er mulig å gjøre det bedre, sier Hellesjø

- Opplevde du situasjonen i selskapet som uryddig?

- Jeg opplevde ikke situasjonen i Sporveisbussene som uryddig, men jeg opplevde flere av de tingene som ble nevnt i Kommunerevisjonen rapport som uryddig. Dette er forhold som går tilbake i tid.

Les også: Mulig korrupsjonsskandale: Flere kan bli siktet

- Ryddig

I revisjonsrapporten står det at selskapet ikke hadde tilstrekkelige rutiner for innkjøpsfunksjoner. Det er nettopp ved innkjøp av busser den påståtte korrupsjonen skal ha foregått.

- De var under kontinuerlig forbedring. Jeg vil si at kulturen i forhold anskaffelser var ryddig. Men det er hele tiden med forbedringspotensial, sier Hellesjø.

Ingrid Baltzersen i partiet Rødt er mener at Kallmyr ikke har gjort nok i å undersøke mulige lovbrudd i Unibuss

- Det er feil at jeg ikke har svart. I januar 2010 sendte jeg et notat over til bystyret der det ble vist til Unibuss' styreprotokoll fra september 2009 hvor det heter at det ikke er noe grunnlag for at det har skjedd mulige lovbrudd. I protokollen ble det også ramset opp en rekke tiltak som Unibuss har satt i gang, sier Kallmyr.

- Ikke gjort noe galt

En av mennene som er siktet i saken sier følgende til VG:

- Jeg har ikke gjort noe galt, og jeg har aldri brukt «hvis du gjør som jeg sier, så er det i orden». Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen, sier en av mennene til VG.

Mandag ble den andre mannen pågrepet av politiet. Etter å ha blitt avhørt ble han løslatt i går.

- Han erkjenner delvis straffskyld. Han innrømmer å ha tatt imot penger han ikke burde tatt imot, men han benekter på det sterkeste at det har påvirket bussinnkjøpene i Oslo kommune, sier mannens advokat Fredrik Sollie.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks