Hovedinnhold

Ungdomskriminalitet- Gjengangere dominerer

Voldsforsker: - Kan avdekkes i barnehagen

BEKYMRET: Visepolitimester Sveinung Sponheim (t.v.) og byrådsleder Erlig Lae (H) ser at mer ressurser må settes inn for å bekjempe at flere blir gjengangerkriminelle. Foto: Scanpix
BEKYMRET: Visepolitimester Sveinung Sponheim (t.v.) og byrådsleder Erlig Lae (H) ser at mer ressurser må settes inn for å bekjempe at flere blir gjengangerkriminelle. Foto: Scanpix
GRØNLAND (VG Nett) En 17-åring med 90 registrerte lovbrudd bak seg, og en 14-åring som begikk ni ran på et år. Dette er utfordringene for Oslo-politiet.

Tips oss

Kriminaltall Oslo

  • De ti mest aktive kriminelle under 18 år står for 8,2 prosent av de registrerte forholdene.
  • De 50 mest aktive står for 20,8 prosent av alle registrerte forhold.
  • Personer under 24 år står for 28 prosent av alle straffbare forhold. Dette er en betydelig nedgang over tid.
  • Blant de unge lovbryterne dominerer gutter født og oppvokst i Norge, men hvor foreldrene er innvandrere fra land utenfor Europa. Kilde: SALTO

Onsdag presenterte politiet i Oslo utviklingen for ungdomskriminaliteten. Den aller største bekymringen for politiet, er gjengangerne. Av alle lovbruddene som ble registrert i 2007, ble hvert femte begått av en av en liten gruppe på 50 personer under 18 år.

- Det er tre utfordringer vi spesielt står overfor. Det er gjengangerne, volden blant ungdom som øker, og alkoholkonsumet som øker, sier seniorrådgiver Pål Meland i Oslo politidistrikt.

Hva må gjøres for å bekjempe ungdomskriminaliteten?Kom med dine innspill her!

17 år, 90 forhold

Han forteller at de fleste ungdommene som involveres i straffbare forhold, aldri kommer bort i slike forhold igjen. Tallene viser imidlertid at noen få personer går igjen år etter år, og dette bekymrer politiet.

Blant annet har en 17 år gammel gutt 90 registrerte forhold bak seg. En 14 år gammel gutt begikk ni ran i fjor, og en 15-åring har totalt 61 forhold bak seg.

- Noen personer går igjen innenfor alle kriminalitetstyper. Derfor er nettopp gjengangerkriminaliteten vår største bekymring, sier Meland.

Kjenner du noen som har kommet seg ut av voldsspiralen?Tips VG Netts journalist her

Vil sette inn tiltak tidlig

PRESENTERTE TALL: Pål Meland ved Oslo politidistrikt. Foto: Scanpix
PRESENTERTE TALL: Pål Meland ved Oslo politidistrikt. Foto: Scanpix

Byrådsleder Erling Lae (H) i Oslo sier hovedstatens politikere har lært veldig mye om samarbeid mellom ulike etater de siste årene. Han mener dette er noen av nøkkelen for å forebygge problemene.

- I det øyeblikket man ser at noen sklir ut, og det kan man gjerne se tidlig, må vi sette inn tiltak, sier Lae til VG Nett.

På dette området får han støtte fra voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved polithøyskolen i Oslo.

Hun mener det norske velferdssamfunnet er bygget opp på en måte som har fjernet mange risikofaktorer, samt at det er mulig å avdekke risikofaktorene tidlig. Likevel mener hun det er mer å gå på.

- Kan avdekkes på barnehagen

INTERNETT: Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk tror finnenes voldskultur og nettverksbygging over Internett er viktige faktorer i skoleskytingen. Foto: Jan Petter Lynau
INTERNETT: Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk tror finnenes voldskultur og nettverksbygging over Internett er viktige faktorer i skoleskytingen. Foto: Jan Petter Lynau

- Disse ungdommene er det vi kaller livsløspvedvarende kriminelle. Om utviklingen ikke brytes, så fortsetter de, sier Bjørnebekk til VG Nett.

Hun mener gruppen med gjengangere kjennetegnes ved at de er aktive innenfor en rekke ulike typer kriminalitet, og at de ofte begynner tidlig. Hun forteller at det er mulig å få de ut den kriminelle løpebanen, men at det krever mer jo mer tid som går.

- Det er egentlig aldri for tidlig å gå inn. Av og til kan man se tendenser allerede i barnehagen. De er i en diffus opposisjon mot alt og alle, sier Bjørnebekk.

Ikke stort bedre før

Selv om gjengangerne bekymrer både politiet og politikerne, er det også flere trender som går i positiv retning.

Tallene viser nemlig at det begås færre ungdomsran enn for noen år siden, ungdom er i ferd med å vende narkotikaen ryggen, og gjennomsnittsalderen for når ungdom smaker alkohol for første gang holder seg stabil.

Dessuten mener politiet at Oslo, på tross av visse integreringsproblemer, lykkes langt bedre enn for eksempel København og enkelte andre europeiske storbyer med å integrere innvandrerungdommen i samfunnet.

Og viktigst av alt er kanskje at andelen lovbrudd begått av ungdom, går tilbake.

- Innenfor noen områder ser vi at det er en nedgang, mens det er en økning i forhold til vold og trusler. Det finnes enkelte ungdomsfenomener, men disse endrer seg i takt med samfunnsutviklingen, sier visepolitimester Sveinung Sponheim (55) i Oslo politidistrikt til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks