Hovedinnhold

Russisk ulv får beskyttelse i Norge

«Ivan» stopper norsk innavl

FORRIGE RUSSER: I 2005 kom denne ulven inn i Skandinavia fra Russland. Her blir han bedøvet og fotografert fra helikopter. Foto: Jon M. Arnemo
FORRIGE RUSSER: I 2005 kom denne ulven inn i Skandinavia fra Russland. Her blir han bedøvet og fotografert fra helikopter. Foto: Jon M. Arnemo
(VG) En russisk ulv er oppdaget i Hedmark. Den vil bli voktet døgnet rundt - mot illegale jegere.

Denne saken handler om:

Russeren blir en juvel i myndighetenes arbeid med å øke ulvebestanden, som er sterkt truet av innavl. Hannulven ble oppdaget i Julussareviret i Elverum i januar, men først denne uken kunne eksperter fastslå hvor den kommer fra.

- Dette er svært gledelig. Vi har akkurat fått DNA-bekreftet at han utgjør nytt blod Skandinavia. Sporing tyder dessuten på at tispen i reviret venter valper, så han er meget verdifull, sier statssekretær Heidi Sørensen (SV) i Miljøverndepartementet.

DEBATT:Hva synes du om dette?

LES OGSÅ:Nei til ulvefelling i Rendalen

Lever farlig

Hannulvene i Julussareviret har levd farlig de siste årene. En ble skutt sommeren 2007, da en gjeter påberopte seg nødverge fordi han mente ulven angrep sau. Politiet og Økokrim etterforsket hendelsen, men henla saken etter beviset stilling.

En ny hannulv trakk inn i området og ble observert sammen med tispen i fjor sommer, men da høsten kom var den forsvunnet. Det er blitt spekulert i illegal jakt, uten at det er bevist.

- Vi kommer til å radiomerke russeren og beskytte ham godt. Dette er nye gener som er helt nødvendige for å hindre ytterligere innavl. Ulven er gull verdt, sier Sørensen.

LES OGSÅ:Vil styrke innsatsen mot ulovlig ulvejakt

Illegal jakt

Det er tidligere avslørt at illegal jakt tar livet av mye ulv i Norge og Sverige. Ifølge Norsk institutt for naturforskning (NINA) skyldes halvparten av dødsfallene slik jakt.

Sørensen vil ikke gå inn på hva slags tiltak som iverksettes for å beskytte russeren, men VG er kjent med at eksperter vil følge nøye med på hvor den til enhver tid befinner seg. Dermed kan Statens Naturoppsyn lettere vite hvor de bør se etter mistenkelig og menneskelig aktivitet.

På sikt vil valper fra Julussareviret vokse opp og utvandre til andre flokker. Dermed kan det på sikt også bli noe russisk blod i kjendisulvene i Rendalen, hvis de får leve så lenge. Innen få uker vil miljøvernminister Erik Solheim (SV) avgjøre anken fra kommunen, som ønsker å skyte dem.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks