Hovedinnhold

Mistenker ulovlig jakt etter mystiske ulveforsvinninger

MEN DENNE OVERLEVDE: Denne russiske ulven klarte å ta seg frem til et skandinavisk revir i 2005. Her blir han bedøvet og merket av Jon M. Arnemo (t.v), Stein Arne Brendryen og Ole Vangen. Foto: SNO
MEN DENNE OVERLEVDE: Denne russiske ulven klarte å ta seg frem til et skandinavisk revir i 2005. Her blir han bedøvet og merket av Jon M. Arnemo (t.v), Stein Arne Brendryen og Ole Vangen. Foto: SNO
I det siste har 11 russiske ulver forsøkt å ta seg inn i Sør-Norge. Åtte av dem har forsvunnet i reindriftsområdene.

Denne saken handler om:

Russiske ulveinnvandrere er livsviktig for den skandinaviske bestanden, som er sterkt truet av innavl. I går ble det kjent at en russisk hann har etablert seg i Hedmark. Den er en av få som har kommet levende gjennom «dødens korridor» - reindriftsområdene i Finnmark, Norrbotn og Västerbotn.

- Vi kaller området for ulvefilteret. Her har 8 av 11 russiske ulver på vei sørover forsvunnet for oss de siste årene, sier koordinator for Skandulv Olle Liberg.

Tre ulver er skutt og drept i skadefelling, de andre fem har forsvunnet under mystiske omstendigheter.

- Ulovlig jakt

- I noen tilfeller har vi sterke indikasjoner på ulovlig jakt, i andre har vi sterke mistanker om det samme, sier Liberg.

Han opplyser at myndighetene har forsøkt å radiomerke de genetisk svært viktige innvandrerne, uten at det har vært til særlig hjelp. De forsvinner uansett, ifølge Liberg.

- Det er vanskelig å beskytte disse ulvene. Områdene er gigantiske og uten veier, det kreves store politiressurser for å ta gjerningsmennene, sier Liberg.

Terje Bø i Direktoratet for naturforvaltning (DN) sier til VG at tamreinnæringen er viktig i disse områdene.

- Dette er utenfor Stortingets forvaltningssone for ulv, derfor er det i noen tilfeller gitt fellingstillatelse på dyr som truer tamrein. Men det er ingen tvil om at også illegal jakt foregår her, sier Bø.

- Bare tull

Norske Reindriftssamers Landsforbund avviser at det foregår illegal jakt på ulv i områder med tamrein.

- Disse påstandene har vi hørt før. Det er bare tull, vi har ingen befatning med disse ulvene, sier leder Nils Henrik Sara.

Han ber om beviser på at ulver trekker inn i områdene og beviser på at de forsvinner.

- Det går på psyken løs. Mange av oss er beskyldt for illegal jakt opp gjennom årene, men ingen er dømt så vidt jeg vet, sier Sara.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks