Hovedinnhold

Høyrepolitiker: Greit å skyte Oslo-ulvene

STEMMEJAKT: Gunnar A. Gundersen (H) er en ivrig jeger. Nå tar han et oppgjør med ulveforherligelsen. FOTO: Privat
STEMMEJAKT: Gunnar A. Gundersen (H) er en ivrig jeger. Nå tar han et oppgjør med ulveforherligelsen. FOTO: Privat
Høyres stortingsrepresentant Gunnar A. Gundersen mener de to kjendisulvene i Østmarka slett ikke er verneverdige.

Denne saken handler om:

Ulveparet har skapt et stort engasjement: 11670 stemte på hva de to ulvene skal hete.

Det endte med Fenris og Frøya.

Men nå kan det ende med døden.

- Kommer de inn på gårdsplassen eller innpå folk, synes jeg det er helt greit å skyte dem. De er ikke verneverdige, sier Gunnar A. Gundersen.

Han sitter i Stortingets finanskomité, men har bakgrunn fra Åsnes i Hedmark, og har engasjert seg i rovdyrsaken i mange år.

Nye opplysninger

- Vi må avmystifisere denne saken, bli kvitt løgnene og få debatten ned på bakken. Før rovviltforliket i 2003 ble vi fortalt at kampen for ulven dreide seg om en svært truet særskandinavisk ulvestamme. Nesten alle var enige i at Norge derfor hadde et åpenbart ansvar for at den ikke skulle dø ut. Men nå vet vi at det dreier seg om russisk ulv, og at det neppe noen gang har eksistert en særskandinavisk stamme.

- Og russisk-stammet ulv trenger ikke samme beskyttelse?

- Den stammen vi har, er en del av en høyst levedyktig russisk stamme, som ikke er truet. Snarere tvert om: Det er så mange av dem at Russland må gå til ekstraordinære tiltak for å begrense utbredelsen. Da mener jeg vi har gått fra «need to have» til at noen mener at de er «nice to have».

- Du vil skyte dem?

- Noe ulv må vi tåle, men russisk ulv skal ikke ha fortrinnsrett til norske gårdsplasser slik de har der jeg kommer fra, sier politikerne fra Åsnes - som ligger innenfor den norske ulvesonen.

Gundersen mener Norge heller burde vernes mot den russiske ulven, for å ta vare på norske dyr.

Stående fellingstillatelse

- I stedet for en ulvesone, bør debatten snus: Vi bør erklære områder der russisk ulv absolutt ikke skal få være, fordi vi har helt særnorske interesser å ivareta. Jeg tenker på slike ting som villrein og sørsamisk kultur. Begge vil være sterkt truet om russisk ulv får etablere seg. I områdene der slike interesser må ivaretas, bør det være stående fellingstillatelse, sier han og fortsetter engasjert:

- Når det gjelder villrein er miljømyndighetene svært restriktive på menneskelig ferdsel og aktivitet, hunder skal holdes i bånd når det nærmer seg kalving. Det er uforståelig at de ikke roper varsku om hvilken trussel ulven vil være for villreinstammene vi har, sier Gundersen.

- Ulvesonen er svært konfliktskapende, fordi politikken er bygget på løgn og ikke har troverdighet.

Han har ingen klar formening om Fenris og Frøya eller ungene deres vil overleve.

- Når dagens politikk er bygd på feile forutsetninger, har den ingen legitimitet ute blant folk. Ulovlig jakt er trist, uakseptabelt og kan ikke forsvares, men er et utslag av at distriktene helt har mistet tillit til politikken, dessverre.

- Ubegrunnet frykt

Naturvernforbundet mener Gundersens kraftsalve for meningsløs:

- Ulvene vil naturlig holde seg på avstand. De er redde for folk og både hører og lukter på lang avstand, sier rådgiver Christian Børs Lind.

- Det er knapt kjent at ulver angriper mennesker, sjansen for å bli skadet av for eksempel elg er langt større. Å skyte ulven fordi den opptrer i nærheten av folk er meningsløst, og en agenda for de mer ekstreme. Da er det desto gledeligere å registrere at det i Oslo er tverrpolitisk enighet om å ønske ulven velkommen til Østmarka, sier han.

- Vanskelig

Høyre-ordfører Fabian Stang i Oslo sier partikollega Gundersen tar opp en vrien sak.

- Jeg synes det er utrolig vanskelig. Vi skal ta vare på ulven, samtidig har jeg forståelse for de som har ulv i nærheten av seg i hverdagen. Det russiske argumentet er relevant, sier Stang.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks