Hovedinnhold

Frykter svensk ulvejakt vil redusere norsk bestand

SKUTT: 22 ulver ble felt i løpet av formiddagen i går i Sverige. Foto: AFP
SKUTT: 22 ulver ble felt i løpet av formiddagen i går i Sverige. Foto: AFP
Svenske og norske rovdyrforkjempere frykter at 12 000 svenske jegere plaffer ned langt flere ulver enn myndighetene tillater - som kan få konsekvenser i Norge.

Denne saken handler om:

I løpet av få timer ble minst 22 ulver skutt i svenske skoger i går.

Riksdagen har bestemt at antall ulver skal ned til 210, og har gitt ulvejegere tillatelse til å drepe 27 gråbein. Men det kan bli mange flere enn dette:

Allerede ved totiden i går ettermiddag hadde skyteglade jegere i Dalarne fylt sin ulvekvote på 9 dyr. I tillegg er fire dyr skadeskutt.

Den norske rovdyrforkjemperen Viggo Ree er ikke i tvil om at det blir skutt langt flere dyr enn kvotene tillater: - Når kvoten i Dalarne er overskutt med fire dyr, har de skutt 13 i stedet for 9. Med dette systemet kan det i realiteten bli skutt nesten 40 dyr, sier Ree.

Dersom kvoten overstiges i ett fylke, blir den ikke redusert i et annet. Ree tror i tillegg at mørketallene er store:

- Den skandinaviske ulvestammen har vært jaktet på ulovlig i flere år. Det har nok falt mange dyr vi ikke får opplysninger om.

Debatt
Skal vi ha ulv i Norge?
Diskutér her!

Les også:12000 jegere på ulvejakt i Sverige

Færre i Norge

Stig-Åke Svenson, miljøverndirektør i Dalarne, bekrefter at systemet åpner for at det kan bli skutt flere dyr enn kvotene tillater:

- Det påligger jegerne å ringe vår telefonsvarer hver time.

Når vi avlyser jakten kan de altså fortsette å jakte i en time etter at den siste ulven ble felt, sier Svenson til nettutgaven til svenske Dagens Nyheter.

Hele 12000 svensker har registrert seg for å få tillatelse til å skyte ulv. Ulveekspert og seniorrådgiver i Direktoratet for naturforvaltning, Morten Kjørstad, tror jakten kan påvirke ulvebestanden i Norge.

- En del ungdyr går ut av flokken for å etablere seg selv. Når det felles flere ulv i Sverige kan det bli færre streifungdyr også på norsk side, sier Kjørstad til VG.

Ree er klar på at den norske ulvebestanden blir påvirket.

- Både nordmenn og svensker ser på grenseulvene som sine egne. Nå skytes det ulver i grenseflokkene, som er en del av vårt bestandsmål, sier Ree.

Les også:Sverige åpner igjen for ulvejakt

WWF anmelder

I går gikk svenske WWF og Naturskyddsföreningen sammen og anmeldte jakten til EU.

- Dette er reneste ville vesten. Man slipper ut 12000 jegere med blod på tann som vil ha et ulveskinn på veggen når bare 27 dyr skal felles. Dette er en klappjakt på ulv, sier Mikael Karlsson i Naturskyddsföreningen til Dagens Nyheter på nett.

Den svenske ulvejakten er den første lovlige på 45 år. Bakgrunnen for jakten er at den svenske ulvebestanden trues av innavl.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks