Hovedinnhold

Bjørn beredt til å drepe ulvene

Rovdyrkamp i Østerdalen tilspisses

VIL SKYTE: Bjrøn Linskov (68) fra Norges Grunneierforening vil lære rendølene hvordan de kan skyte ulv i nødverge. I utrykningsbilen sin har han sengebrisk, proviant, turutstyr, våpen og bur til elghunden Freia. Foto: Lars Erik Skrefsrud
VIL SKYTE: Bjrøn Linskov (68) fra Norges Grunneierforening vil lære rendølene hvordan de kan skyte ulv i nødverge. I utrykningsbilen sin har han sengebrisk, proviant, turutstyr, våpen og bur til elghunden Freia. Foto: Lars Erik Skrefsrud
RENDALEN (VG) Bjørn Linskov lover å drepe ulvefamilien øyeblikkelig - hvis de angriper ett eneste husdyr i bygda.

Denne saken handler om:

- Jeg har vervet meg som gjeter der ulvene kan møte husdyr. Når ulvene går til angrep, kommer jeg til å skyte dem. Jeg vil lære innbyggerne i Rendalen hvordan de med viltloven i hånd kan drepe ulven uten å bli straffet. Det er lovlig å skyte ulv i nødverge under direkte angrep, fastslår Bjørn Linskov i Norges Grunneierforening.

Naturvernere og rovdyrmotstandere strømmer til bygda øverst i Østerdalen for å slåss om ulveparet med seks valper. Blinkskuddet en hytteeier tok av dem for en drøy uke siden har fått rovdyrdebatten til å blusse kraftig opp:

Motstanderne mener ulvene må avlives eller flyttes fordi de er utenfor Stortingets vedtatte ulvesone, mens naturvernere vil frede dem fordi bestandsmålet ennå ikke er nådd.

Nystartet forening

Bjørn Linskov har kjørt fra hjemmet sitt i Sigdal til Rendalen i egen utrykningsbil med seng, proviant, gevær og bur til bikkja. De siste dagene har den erfarne jegeren fartet fra gård til gård for få tillatelser til å gjete, og for å få greie på hvor husdyrene befinner seg i forhold til ulvefamilien.

Han vil gjete sau, men også storfe. Ulv har tidligere angrepet og drept også kyr i kommunen. Poenget er å få gjete der sannsynligheten for angrep er størst.

- Stortinget har bestemt at det ikke skal være ulv i Rendalen. Vi gjør jobben myndighetene selv burde gjort. I løpet av kort tid kommer flere medlemmer av foreningen vår til å dra til Rendalen for å være væpnede gjetere. Vi kommer til å være her ved behov i hele sommer, sier Linskov.

Norsk Grunneierforening er nystartet og har avdelinger i Telemark, Agder og Rogaland. Planen er å hjelpe grunneiere i rovdyr- og eiendomssaker.

- De som tør å skyte ulv i nødverge, skal få både advokathjelp og økonomisk bistand fra oss. Nødverge ender alltid med politietterforskning og noen ganger rettssak. Skytteren risikerer syv års fengsel og 70000 kroner i bot, sier Linskov.

Hvis ulvene angriper husdyr når Linskov er på post, vil det ikke bli løsnet varselskudd. I flere rettssaker om nødvergerett er det blitt diskutert om gjeterne skal skyte i luften før de sikter på rovdyret.

- Å skyte varselskudd mot ulven er som å pisse i buksene. Det varmer der og da, men utsetter bare problemene til senere. Ulven vil komme igjen og igjen. Folk på bygdene blir ikke tatt på alvor i rovdyrspørsmål, sier Linskov.

Revejakten i gang

VG var med ham på et av gårdsbesøkene, men ingen ville la seg sitere eller avbilde. Linskov får imidlertid alle tillatelser også her.

- Rendølene er forsiktige av seg. Miljøaktivistene fremstiller dem som blodtørstige krypskyttere, selv om det ikke er bevist én eneste ulovlig felling i kommunen. Jeg oppfordrer innbyggerne til å ta opp kampen og å skaffe seg kunnskap om nødvergebestemmelsene, sier Linskov.

Et annet sted i Rendalen trasker nestleder Snorre Sletvold i Miljøvernforbundet rundt i skogen. Sammen med barna sine bruker han ferien til å være mest mulig i området der ulvene sist ble sett.

- Vi frykter at væpnede gjetere skal iscenesette nødvergesituasjoner. Det har gått rykter om at sau og storfe blir plassert ut i områder der ulvene er, med skuddklare gjetere på slep, sier Sletvold.

POLITIMYNDIGHET: Lars Gangås fra Statens Naturoppsyn har fått ordre fra Miljøverndepartementet om å passe ekstra godt på ulvefamilien. Her på samme sted som de første bildene av ulvene ble tatt for en drøy uke siden. Foto: Lars Erik Skrefsrud
POLITIMYNDIGHET: Lars Gangås fra Statens Naturoppsyn har fått ordre fra Miljøverndepartementet om å passe ekstra godt på ulvefamilien. Her på samme sted som de første bildene av ulvene ble tatt for en drøy uke siden. Foto: Lars Erik Skrefsrud


Han frykter også at illegale jegere skal bruke revejakt som skalkeskjul for å bevege seg væpnet i området.

- Revejakten startet denne uken og vi har flere tips på at ulvejegere er på vei. Vi kommer derfor til å få forsterkninger til Rendalen for å vokte ulvefamilien, sier Sletvold.

- Særlig oppsikt

Det er Statens Naturoppsyn (SNO) som har ansvaret for ulvene i Rendalen. De ansatte har begrenset politimyndighet og har fått ordre fra Miljøverndepartementet om å holde ulvefamilien under særlig oppsikt.

- Vi patruljerer mye i området både til fots og i bil. Hvis vi får tips om folk i området med våpen, vil vi selvsagt kontrollere dem, sier Lars Gangås.

Han opplyser at det er helt vanlig at gjeterne i Østerdalen bærer våpen, fordi de skal kunne avlive skadet sau. Ifølge Gangås befinner sau og storfe seg et godt stykke unna området der ulvene sannsynligvis befinner seg.

- Jeg møtte ulvene dagen etter at det mye omtalte bildet ble tatt. Tispa og hannen kom i full fart for å jage hunden min. Da de oppdaget meg snudde de, sier Gangås.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks