Hovedinnhold

På vandring i Skandinavia:

Ulver fødes i Sverige  - skytes i Norge

SVENSK: Bilde av hannulven som ble felt i Sykkylven 5. juni i 2014. Den kom fra det genetisk viktige Tiveden-reviret sør i Sverige.
SVENSK: Bilde av hannulven som ble felt i Sykkylven 5. juni i 2014. Den kom fra det genetisk viktige Tiveden-reviret sør i Sverige. Foto: Foto: Thomas Rødstøl/Statens naturoppsyn.
TRONDHEIM (VG) I årene 2013 og 2014 ble 30 ulver drept i Norge. Bare én av dem var født i Norge. De andre var svenske ulver på vandring vestover.

Denne saken handler om:

De fleste ulvene som vi kjenner skjebnen til, er skutt som skadefelling i saueområder, på lisens eller blitt drept i ulykker. Mandag starter Sør-Østerdal tingrett behandlingen av en sak der seks menn er tiltalt for å ha jaktet ulv ulovlig.

Gjennom det skandinaviske ulveprosjektet, Skandulv, har finske, svenske og norske forskere god oversikt over den skandinaviske ulvestammen. 

100 drept ulovlig

Hver vinter spores ulvene i sine forskjellige revir. På snøen kan forskerne se om alfadyrene – lederulvene – markerer revir. Ved hjelp av sporsnøen kan de også danne seg et bilde av hvor mange valper som er født hver vinter.

To funn trer helt tydelig frem av forskningen: Hvordan vandringsmønsteret til unge ulver ser ut, og at i alle frem til i fjor vinter har halvparten av lederulvene i revirene i Norge hatt en tendens til å forsvinne.

Frem til 2011 oppsummerte en rapport at 100 ulver var drept illegalt i Norge og Sverige.

SAMLER DATA: Morten Kjørstad, leder i Rovdata.
SAMLER DATA: Morten Kjørstad, leder i Rovdata. Foto: Thor Nielsen, VG

– Vi ser at unge ulver som forlater sitt føderevir helst vandrer inn mot sentrum av bestanden, som er i Sør-Sverige, hvor det er tettest med ulv. Mange av dem fortsetter vandringen, sannsynligvis fordi de ikke finner et ledig revir eller en partner, og ender derfor ofte opp i grenserevir eller i nabolandet, forklarer Morten Kjørstad.


Ulver drept i Norge 2013-14

År/Dødsårsak/Kommune/Fødeland:

2013 Lisensjakt/Rendalen/Svensk

2013 Lisensjakt/Drangedal/S

2013 Lisensjakt/Lardal/S

2013 Skadefelling/Rendalen/S

2013 Skadefelling/Rendalen/S

2013 Skadefelling/Snillfjord/S

2013 Skadefelling/Vang/S

2013 Påkjørt tog/Vestre Toten/S

2013 Nødverge/Rendalen/S

2013 Skadefelling/Agdenes/S

2013 Skadefelling/Nord-Fron/S

2013 Skadefelling/Elverum/S

2013 Lisensjakt/Tynset/S

2013 Lisensjakt/Vegårshei/S

2014 Lisensjakt/Nord-Odal/S

2014 Lisensjakt/Iveland/S

2014 Skadef./Rendalen/Norsk

2014 Skadefelling/Rendalen/S

2014 Påkjørt bil/Åsnes/S

2014 Irreg. felling/Åmot/S

2014 Skadefelling/Engerdal/S

2014 Skadefelling/Nord-Fron/S

2014  Påkjørt tog/Birkenes/S

2014 Skadefelling/Vågå/S

2014 Skadefelling/Sykkylven/S

2014 Skadefelling/Stange/S

2014 Skadefelling/Tynset/S

2014 Påkjørt bil/Hægebostad/S

2014 Lisensjakt/Naustdal/S

2014 Lisensjakt/Nord-Aurdal/S

Alle var hannulver

Kilde: Rovbase

Samler data

Han er leder for Rovdata, som er en uavhengig leverandør av overvåkningsdata og bestandstall på gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge.

Dataene viser at mens svenske ulver drar vestover, leder sporene av norskfødte ulver østover.

Den ene svenske ulven som ble drept så langt vest som i Sykkylven, viste seg å være en genetisk viktig ulv fra Tivedenreviret. Den var avkom etter finsk/russiske innvandrere til Nord-Sverige.

Vinteren 2014 satte forskerne GPS-halsbånd på en syv måneder gammel valp i Julussareviret. Åtte måneder senere ruslet denne ulven rundt i Nord-Finland, mer enn 1000 kilometer i luftlinje unna sitt føderevir.

Mye tyder på at ulven som ble skutt på reveåtet i Åmot 14. mars i fjor var på vandring vestover. Den var født i Tansenreviret – ikke langt unna VM-løypene i Falun. Da den ble skutt var allerede en bror av den skutt etter skadefelling i Vegårshei (6.11.13).

To andre brødre ble skutt ved skadefelling i Tynset og Rendalen i løpet av året, før en femte bror ble påkjørt av bli og drept i Hægebostad i Vest-Agder.

Transen-ulven som ble skutt på reveåtet i Åmot, var i eller like ved det såkalte Letjenn-reviret. Det ligger sør for Rena, mens Julussa-reviret nå har flyttet seg på nordsiden av Rena.

Forsvinner

I begge disse revirene har forskerne sett lederulvene (alfa-dyrene) forsvinne år etter år.

Normalt lever ulvene i lange parforhold. Bare lederhann og lederhunnen i familiegruppen formerer seg, men i Julussareviret nord før Rena, ble lederhannen byttet ut i 2010, 2011 og 2012.

Siden har det vært samme par.

I Letjennreviret ble lederhannen borte etter yngling i 2012. I Letjenn har det vært en ulvefamilie siden 2012. De to første årene ble det registrert en ny valp. I april 2014 – en måned etter politiaksjonen – ble det igjen yngling. Dette året registrerte forskerne fem nye valper i Letjenn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks