Hovedinnhold

Fant meterlang bendelorm i ulvetispe

<p>En meter med slimete bendelormen ble funnet i avføring fra en ulv i Hedmark.</p>

En meter med slimete bendelormen ble funnet i avføring fra en ulv i Hedmark.

Foto: Rebecca K. Davidson Klaveness/HD-diagnostikk
Denne meterlange bendelormen er funnet i avføringen til den nye ledertispen i Kynna-reviret.

Denne saken handler om:

– Funnet av ormen er nok mer uvanlig enn selve bendelormen, mener Joans Kindberg, leder i Rovdata.

– Bendelorm kan forekomme hos mange arter i norsk natur, men det er svært sjelden at vi observerer dem i avføringen til de store rovdyrene. Vi har aldri før fått inn en prøve fra store rovdyr til DNA-analyse som har inneholdt bendelorm, sier Kindberg.

Rovdata oppfører ale som ferdes ute til å sende inn både hår og avføringsprøver som de mener stammer fra rovdyrene. Dette er en viktig del av kartleggingen også av den svensk/norske ulvestammen.

Taenia bendelorm-slekten

– Er ikke uvanlig hos ulv og andre rovdyr.

– Hos ulv i Skandinavia finner en i regelen Taenia hydatigena og Taenia krabbei.

– De lever i tarmen hos rovdyrene og sender ut kroppsledd fylt med egg.

– Når leddene spises av mellomverter som husdyr og hjortedyr, klekkes eggene og små larver invaderer blodkar i tarmene.

– I blodkarene transporteres larvene rundt til de setter seg fast i en kapillær. Her danner de en blære, en såkalt cysticercus. Disse kan skape problemer hvis de dannes på uheldige steder (omtrent som en godartet svulst)

– Hos mellomverten finnes T. hydatigena oftest i bukhule eller i lever, mens T. krabbei finnes i skjelett- eller hjertemuskulaturen.

– Hverken Taenia hydatigena eller Taenia krabbei gir sykdom hos mennesker, selv om T. hydatigena i enkelte tilfeller har gitt infeksjon.

Kilde: Rovdata

Den tette oppfølgingen har avslørt at avføringen med bendelorm stammer fra en tispe som kalles V569, og at den trolig er den nye ledertispen i Kynna. Dette er navnet på et revir som ligger øst for Glomma, sørover fra Elverum mot Flisa.

Les også: Elgku forsvarer kalv mot ulv

Ulveprøven med den slimete gjesten ble funnet i Hedmark av en privatperson i januar i år og levert inn til Høgskolen i Hedmark, som videresendte prøven til Rovdata.

Ikke farlig

Bjørnar Ytrehus, veterinær i Norsk institutt for naturforskning (NINA), sier til Rovdata at dette var en bendelorm i slekten Taenia, men siden hodet manglet, lot den seg ikke nærmere artsbestemme.

– Dette er en type bendelorm som ikke er uvanlig i tarmen hos ulv og andre rovdyr. Den er ikke farlig for mennesker, opplyser Ytrehus.

Les også: Mor matet datter med bendelorm

 Rovdata oppfordrer alle som samler inn avføringsprøver etter de store rovdyrene i Norge for DNA-analyser om å ikke være i direkte kontakt med skitten.

– Bruk en plastpose for å plukke den opp og oppbevar den kaldt til du får levert den til den lokale rovviltkontakten i Statens naturoppsyn (SNO). Rovviltkontakten vil videresende prøven til Rovdata for DNA-undersøkelser, forklarer Jonas Kindberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks