Hovedinnhold

UFO i Hessdalen

Få dager etter at verdens første målestasjon for ukjente lysfenomener ble satt opp i UFO-bygda Hessdalen i Sør-Trøndelag, er de første uforklarlige observasjonene festet til film.
- Vi konstaterer at det ikke er snakk om fly. Det er sjekket ut. Stjerner eller andre himmellegemer er det heller ikke. Slikt filtreres vekk, sier høgskolelektor og sivilingeniør Erling Strand ved Høgskolen i Østfold til NTB.

Et avansert alarmkamera og en videoopptaker starter automatisk når merkelige og ukjente lysfenomener dukker opp på himmelen over Hessdalen i Sør-Trøndelag, 30 kilometer nordvest for Røros Og fem minutter over midnatt, natt til fredag i forrige uke, ble det hittil mest interessante bildet tatt på vesthimmelen.

- Fenomenet varte bare noen korte sekunder. Det var over før videospilleren rakk å starte, og vi har derfor ikke klart å analysere fenomenet denne gangen, sier Strand.

Verdenskjent

Det var i desember 1981 at de første rapportene om ukjente lysfenomener kom fra Hessdalen. Etter hvert som observasjonene er blitt mange, er også den lille fjellbygda i Holtålen kommune blitt verdenskjent. I 1994 var framtredende vitenskapsmenn fra ni land på UFO-seminar i Hessdalen.

Verdens første målestasjon for ukjente lysfenomener følges nå med interesse blant forskere og andre interesserte over hele verden. Bildene fra Hessdalen legges fortløpende og automatisk ut på internett http://indy.hiof.no/~hessdalen/ams/index_n.shtml

Lysende kuler

Hessdalsfenomenet ses oftest som store, lysende kuler. Lyset kan være synlig i noen korte sekunder, men kan også oppleves i timevis. - Lysstrålingen er intens, kan pulsere og skifte farge. Bevegelsene er uregelmessige. Fenomenet kan også stå stille eller bevege seg med en hastighet på inntil 30.000 kilometer i timen, sier høgskolelektor Erling Strand.

Mange teorier

Teoriene om lysfenomenene i Hessdalen er mange. En av dem går ut på at det har med elektromagnetisme å gjøre. Forskernes utgangspunkt er at det ligger en naturlig forklaring bak. - Det sentrale spørsmålet er å finne ut hvor energien bak lysfenomenene kommer fra. Vi vil likevel ikke avfeie de mest fantastiske historiene og si at det som hevdes er tull, sier Erling Strand til NTB.

Utvides

Det er i hovedsak Høgskolen i Østfold som har finansiert og bygd opp «Project Hessdalen». Det ligger atskillig frivillig innsats bak etableringen. Målestasjonen skal etter planen bygges ut, slik at de ukjente objektene på himmelen kan krysspeiles. Stanford University arbeider nå for å få til en kjede av tilsvarende målestasjoner, proppfulle av elektronisk utstyr, over hele verden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks